matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
GRANICA CIĄGU, SZEREG GEOMETRYCZNY
nie rozumiem :c:
1.Oblicz granice: a)lim 𝑛→
∞
(𝑛
3
− 6𝑛 − 17) = b)lim 𝑛→
∞
3𝑛
3
+𝑛
2
−1
=
7𝑛
2
+8
c)lim 𝑛→
∞
12𝑛
3
−5
=
4𝑛
3
+𝑛
2
d)lim 𝑛→
∞
2𝑛
2
+9𝑛
=
𝑛
3
−4
2. Oblicz sumę (o ile istnieje): 6 + 1 +
1
6
+
1
36
... =
𝑥
2
+6𝑥+1
3. Rozwiąż równanie: 1 + 5𝑥+ 25𝑥
2
+ 125𝑥
3
+ ⋯ =
1−5𝑥
22 maj 13:27
akeb:
1) a)
∞
b)
∞
c) 3 d) 0 2)
1
7
5
3) 0
22 maj 13:34
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick