uklad kongruencji
oaza: Rozwiazac uklad kongruencji.Nie wiem,czy tutaj dobrze to robie − bo dla dwóch układów w
zasadzie to wystarczy raz podstawić tylko,a tutaj nie wiem ile razy

Posluguje sie tutaj chinskim twierdzeniem o resztach.
x ≡ 2(mod 3) x ≡ 2+3i
x ≡ 1(mod 4) ⇔ x ≡ 1+4j
x ≡ 4(mod 5) x ≡ 4+5k i,j,k∊ℤ
3⊥4⊥5
x ≡ 2+3i,
2 + 3i ≡ 1(mod 4) (pierwsze do drugiego)
3i ≡ −1(mod4) ≡ 3(mod4)
i ≡ 1(mod 4) = 1+4j
x = 2+3i = 2 + 3(1+4j) = 5 +12j
(porównuje teraz ten wynik z równaniem 3)
5+12j ≡ 4(mod 5)
12j ≡ −1(mod 5)
12j ≡ 4(mod 5)
2j ≡ 4(mod 5)
j ≡ 2(mod 5) = 2+3i
x ≡ 5+12j ≡ 5+12(2+3i) ≡ 29 + 15i
dla i = 0 x = 29
Podstawiając do pierwotnego układu,wynik sie zgadza w kazdym rownaniu.Czy jest dobrze?I czy
jakby byly np. 4 rownania,to trzeba by bylo 3 razy podstawiac?To nie regula na pewno,ale
troszke na chlopski rozum staram sie to zrozumiec.
22 maj 14:38
oaza: a i ogolne rozwiazanie,to x ≡ 29 + (3*4*5)z,z∊ℤ ?
22 maj 14:40
Mariusz:
x ≡ 2 (mod 3)
x ≡ 1 (mod 4)
1 = 1*4 − 1*3
x ≡ 1*4*2 − 1*3*1 (mod 12)
x ≡ 4 (mod 5)
x ≡ 5 (mod 12)
x ≡ 4 (mod 5)
1=5*5−2*12
x ≡ 5*5*5 − 2*12*4 (mod 60)
x ≡ 29 (mod 60)
czyli zgadza się z twoim rozwiązaniem
22 maj 16:23
Mila:
oaza
Od równania :
5+12j ≡ 4(mod 5) napisałabym tak:
5+12j=5k+4 , k∊Z
2j=5k−1 /*3
j=5k−3 ⇔
j=5k+2
x=5+12j=5+12*(5k+2)
x=5+60k+24
x=29(mod60)
22 maj 18:04
oaza: rozumiem, dziękuję za pomoc / wskazówki
23 maj 06:59