matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.8.2009
Zadania
Odp.
2
AgniechA:
Liczbe 30 rozłóż na takie dwaskładniki aby suma ich kwadratów była najmniejsza
10
AgniechA:
CIało wyrzucone pionowo w górę osiąga po t sekundach wysokość wyrażoną w metrach równą wartościom funkcji h okreslonej wzorem h(t)=−4t
2
+40t.
3
AgniechA:
Mam jeszcze takie zadanko ale wogóle go nie rozumie nie mam pojecia jak sie za nie zabrac a o rozwiązaniu go juz niewspomne
11
MonikaSz:
Mam pytanie. Robimy zadania do poprawki i tam jest takie coś: rozwiąż nierówność i zaznacz zbiór rozwiązań na osi liczbowej
2
Rafał:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x+2 wynosi 7, a reszta z dzielenia tego wielomianu przez x−1 wynosi 1. Znajdź resztę z dzielenia tego wielomianu w(x) przez wielomian (x+2)(x−1).
1
nelson:
f(x)=√2(x−√2)(x+1)
2
AgniechA:
Wojtek ocenił że wartość k w zł samochodu jest odwrotnie proporcjonalna do jego wieku x w latach. Zapisz tę należność ,wiedząc że po 2 latach samochód ma wartośc równą 30000zł
2
AgniechA:
Wyznacz takie dwie liczby ,aby ich suma była tówna 120 a ich iloczyn miał najwiekszą wartość
2
AgniechA:
wIDZĘ że tu sami geniusze matematyczni a ja mam takie zadanko moze ktoś podejmie próbe go zrobienia bo dla Was to pewnie pestka a dla mnie czarna magia
1
Jimmy:
Wyznacz zbiór wartości funkcji wiedząc ze Df=R
10
Rafał:
Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu x
3
+mx
2
−7x+n. Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu.
2
kazik:
Czy dobra jest karta graficzna jeśli komputer gdy ma zainstalowany sterownik asus się wyłacza a bez sterownika się nie wyłacza proszę pomóżcie bo siedze w tych stronach już dwa dni i nic nie