matematykaszkolna.pl
. AgniechA: wIDZĘ że tu sami geniusze matematyczni a ja mam takie zadanko moze ktoś podejmie próbe go zrobienia bo dla Was to pewnie pestka a dla mnie czarna magia Własciciel ksiegarnisprzedaje miesiecznie 20 egzemplarzy książki w ceniiepo 40zł. za jeden egzemplarz.Zzuważył że obniżka ceny książki o 1zł powoduje przecietnie zwiekszenie sprzedarzy o jeden egzemplarz jaka cene jednego egzemplarza ksiazki powinien ustalic własciciel ksiegarni aby jego miesieczny utarg był najwiekszy? z góry dziękuje wszystkim ktorzy podejmą próbe rozwiązania
16 sie 11:51
tim: AgniechO, nie wiem czy geniusze, ale możemy pomóc. Jest to bardzo podobne zadanie do: 600
16 sie 12:11
Bogdan: To zadanko nie jest dla geniusza, a dla każdego ucznia szkoły średniej lub zawodowej, bo wymaga ułożenia jednej prostej zależności i zbadania jej. Oznaczmy: y − liczba równa utargowi ze sprzedaży, x − liczba równa kwocie obniżenia ceny za książkę i jednocześnie równa liczbie książek sprzedanych ponad 20 sztuk. y = (20 + x)(40 − x) ⇒ y = −x2 + 20x + 800. Dla jakich wartości x uzyskuje się maksimum y?
16 sie 12:20