funkcja
AgniechA: Wojtek ocenił że wartość k w zł samochodu jest odwrotnie proporcjonalna do jego wieku x w
latach. Zapisz tę należność ,wiedząc że po 2 latach samochód ma wartośc równą 30000zł
a) oblicz cene samochodu po 6 latach
b)jaki wiek ma samochod jezeli kosztuje 3000zł
z góry dziękuje wszystkim którzy bedą tak mili i zechcą rozwiązać
16 sie 11:59
Basia:
Jeżeli wartość i wiek są odwrotnie proporcjonalne to znaczy, że
| wartość początkowa | |
| = wartość aktualna |
| wiek | |
czyli
wartość początkowax=k
Z treści wynika, że
wartość początkowa2=30000
wartość początkowa=60000
a)
wartość po 6 latach =
600006=10000
b)
60000x=3000
3000x=60000
x =
600003000=20
16 sie 19:09
AgniechA: Dziękuje ZA ROZWIĄZANIE jestem bardzo wdzięczna
16 sie 20:54