tekstowe
AgniechA: CIało wyrzucone pionowo w górę osiąga po t sekundach wysokość wyrażoną w metrach równą
wartościom funkcji h okreslonej wzorem h(t)=−4t2+40t.
a)ile czasu upłyneło od chwili wyrzucenia ciała w górę do chwili jego upadku na ziemie?
b)po jakim czasie ciało osiagneło maksymalną wysokosc . Podaj wartosc tej wysokosci
z góry dziękuje wszystkim którzy zechcą go rozwiązac z małym wyjaśnieniem
16 sie 21:20
evil_woodworm: a)znajdź wierzchołek funkcji h(t).
b)znajdź miejsce zerowe h(t)
16 sie 23:29
evil_woodworm: AgniechA, to nie jest nic innego jak zwykła funkcja kwadratowa

Jedynie trzeba założyć, że
t>0.
16 sie 23:35
AS pik:
Do :
evil
funkcja nie ma wierzchołka 
!
wykres funkcji , czyli
parabola ma wierzchołek.
16 sie 23:37
evil_woodworm: Do:
AS pik: Prawdopodobnie masz rację

Taki troche skrót myslowy mi wyszedł.
16 sie 23:44
AS pik:
16 sie 23:53
AS pik:
h(t) = −4t
2 +40t −−−− f. kwadratowa D
h : t∊<0, 20>
| | −40 | |
tmax= |
| = 5 sek.
|
| | 2*(−4) | |
h
max = h( 5)= −4*5
2 +40*5 = − 100 +200 = 100m
odp b)
t= 5 sek. h= 100 m
a) czas wznoszenia = czas spadania
( bo wykres jest symetryczny względem prostej t= 5
odp ; ciało spadnie po
10 sek.
17 sie 00:03
AS pik:
Poprawka: D
h: t∊ <0,
10 >
17 sie 00:04
AS pik:
Dobranoc!
evil
17 sie 00:07
evil_woodworm: Dobranoc
17 sie 00:09
AgniechA: dziękuje wszystkim
17 sie 12:08