Wielomiany
Rafał: Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu x
3+mx
2−7x+n. Znajdź trzeci pierwiastek tego
wielomianu.
I mam takie pytanie czy jest jakiś sposób, aby znaleźć m i n


czy muszę za x dać 1 i
kombinować jakie to są liczby

?
16 sie 09:17
16 sie 09:30
imię lub nick.: tzn W(1) = 0
16 sie 09:31
imię lub nick.: musisz dojść do układu równań:
m+n−6=0
2m−6=0
16 sie 09:43
imię lub nick.: pamiętaj że 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
16 sie 09:44
Rafał: m+n−6=0 to juz mi wyszło. a jak to drugie znaleźć


? jeszcze raz podzielić przez (x−1)

?
16 sie 09:50
Rafał: wychodzi mi, ale 2m−5=0..
16 sie 09:56
imię lub nick.: x3+mx2−7x+n = (x−1)[x2+(m+1)x+m−6]+m−6+n
jeżeli 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem to trójmian kwadratowy w kwadratowym nawiasie również
będzie równy 0 dla x=1
16 sie 09:59
imię lub nick.: wkradł sie błąd
ma być:
m+n−6=0 i
2m−4=0
16 sie 10:03
Bogdan:
Dzień dobry.
Polecam w zadaniach tego typu metodę zapisywania wielomianu w postaci iloczynowej.
x1 = x2 = 1,
x3 to trzeci pierwiastek.
W(x) = (x − 1)2(x − x3) ⇒ W(x) = (x2 − 2x + 1)(x − x3)
W(x) = x3 − 2x2 + x − x3x2 + 2x3x − x3
W(x) = x3 + (−2 − x3)x2 + (1 + 2x3)x − x3 i W(x) = x3 + mx2 − 7x + n
1 + 2x3 = −7 ⇒ x3 = −4 i na tym można zakończyć rozwiązanie, wyznaczmy jednak
wartości parametrów: m oraz n:
m = −2 − x3 = −2 + 4 = 2
n = −x3 = 4
W(x) = x3 + 2x2 − 7x + 4
16 sie 10:07
imię lub nick.: jak zwykle najjaśniej
16 sie 10:12
imię lub nick:

2♥2422212ΩΔ≤∊Ωvjhgljhglhgh13113
11 wrz 22:09
bezucht:

habba babba
4 kwi 23:49
zombi: W(1)=0
W'(1)=0
4 kwi 23:52