Prawdopodobieństwo
Cirek: Jest to mega pilne potrzebuje rozwiązań do tych zadań

Neich ktos bedzie łaskawy

1. Rzucamy dwukrotnie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) na obu kostkach wypadnie liczba parzysta
b)suma na obu kostkach będzie nie większa niż 5
c)iloczyn będzie równy 6 lub 12
2. Na wycieczkę wybrało się pięć kobiet i pięciu mężczyzn, w górach musieli iść jeden za
drugim. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) pierwsze szły kobiety a później mężczyźni
b)pierwszy i ostatni szedł mężczyzna.
3. Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrana liczba dwucyfrowa ma różne cyfry.
4. Ze zbioru A={1,2,4,5,7,9} wybieramy kolejno, bez zwracania dwie liczby, tworząc liczbę
dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo ze wybrana w ten sposób liczba jest parzysta.
5.A=(3,2), B=(−4,2), C=(−2, −5), D=(6.−1). Znajdź długość i środek następujących odcinków: AB,
CD, DA.
6. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty K=(2,−1) i L=(−2,7) oraz równanie
prostej przechodzącej przez punkty M=(4,1) i N=(−2,−5).
7. Znajdź równanie prostej w postaci ogólnej równoległej do prostej y=3x−5 przechodzącej przez
punkt (−1,4)
8. Znajdź równanie prostej równoległej do prostej y=−x−5 przechodzącej przez punkt (2,3)
9 Znajdź równanie prostej w postaci ogólnej prostopadłej do prostej y=3x−5 przechodzącej przez
punkt (−1,4)
10. Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej y=x+2 przechodzącej przez punkt (−2,4)
11. Wyznacz równanie okręgu o środku w punkcie S i promieniu r:
a) S=(0,3), r=2
b) S=(−2,−3) r=4
c) S=(−4,0) r=1
12.Oblicz obwód trójkąta ABC jeśli A=(2,4), B=(−2,2), C=(1,−1)
13 Znajdź odległość punktu A=(2,4) od prostej y=x−7
14. Znajdź środek i promień okręgu o równaniu
a) (x−3)2+(y+5)2=16
b) x2+y2−8x+10y+32=0
24 lis 18:47
PuRXUTM: 6) Przecież takie zadanie to z gimnazjum wystarczy podstawić do wzoru y=ax+b układ równań i
wyjdzie
24 lis 18:49
Cirek: wiem ze niby proste ale ostatnio mialem przerwe w szkole i kompletnie nic nie rozumiem
24 lis 18:50
PuRXUTM: ja w prawdopodobieństwie Ci nie pomogę ale w reszcie może będę dał radę...
Spróbuj zrobić 6 tak jak powiedziałem, jak czegoś nie wiesz to pisz
24 lis 18:53
Cirek: czyli to bedzie y= 2x−2 a pozniej y=−2x+7 ?
24 lis 18:53
PuRXUTM: niee... przedstaw swoje obliczenia to może znajdziemy błąd
24 lis 18:56
Cirek: A moglbys mi pomoc od początku jakos razem to zrobic bo niewiem za bardzo za co sie wziasc
24 lis 18:57
Cirek: poweidz mi czy am dobry uklad rownan −1=2a+b
7=−2A+B
24 lis 18:59
PuRXUTM: K=(2,−1) L=(−2,7) te punkty należą do pewnej prostej o wzorze y=ax+b − jak każda prosta
y=ax+b
Podstawiamy te punkty do wzoru
y=ax+b
K=(2,−1)
−1=a*2+b
Teraz drugi punkt
L=(−2;7)
7=−2*a+b
−1=a*2+b i 7=−2*a+b to wzory tej samej prostej więc zestawiamy je
−1=a*2+b
7=−2*a+b i liczysz ten układ równań
24 lis 19:02
:): To może ja powiem

układ równań jest ok, tylko w obu równaniach są małe literki, bo maja być
te same a i te same b
24 lis 19:02
Cirek: CZY TO WYJDZIE ZE b=3
24 lis 19:06
Cirek: i rownanie beidze wygladac nastepujaco: y=2x+3
24 lis 19:11
PuRXUTM: a nie y=−2x+3
24 lis 19:12
Cirek: racja nie zmienilem znaku przy przerniesieniu 2a. czyli mamy rozwiazanie do 1 czesci zadania
tak?
24 lis 19:13
Cirek: i z druga czescia zadania robimy tak samo?
24 lis 19:13
PuRXUTM: tak druga część zadania tak samo
24 lis 19:14
Cirek: dobrze fajnie dziekuje!Wezmiemy sie teraz za zadanie 5?
24 lis 19:14
Cirek: czy w 5. srodek odcinka ab wyjdzie −1/2, 2
24 lis 19:20
24 lis 19:20
PuRXUTM: | | 1 | |
tak środek AB wyjdzie S=(− |
| ,2) |
| | 2 | |
24 lis 19:23
Cirek: a dlugosc to pierwiastek z 49?
24 lis 19:23
PuRXUTM: √49=... ile ?
24 lis 19:24
Cirek: 7 oczywiscie
24 lis 19:24
PuRXUTM: 
Czyli to zadanie już rozumiesz, tak
24 lis 19:25
Cirek: To teraz 7 z 5 sobie juz poradze. W tym 7 to juz kompletnie nie wime od czego zaczac
24 lis 19:25
aniabb: równoległą ma to samo a więc ma wzór y=3x+b wstawiasz współrzędne punktu i liczysz b
24 lis 19:27
aniabb: zad.2 a) 5!*5! / 10!
24 lis 19:28
aniabb: zad.2b. 5*4 * 8! / 10!
24 lis 19:29
Cirek: y= 3x+7? bo b=7 tak?
24 lis 19:29
Cirek: ooo fajnie ze ktos sie znalazl co na prawdopodobienstwach sie zna!
24 lis 19:30
PuRXUTM: czyli tak y=3x−5 − to postać kanoniczna
załóżmy że ta prosta nazywa się k: y=3x−5
tą prostą którą mamy wyznaczyć nazwijmy p p: y=ax+b
k || p ⇔ a=3
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
czyli już wiemy że p: y=3x+b
należy do prostej p punkt (−1;4) więc podstawiamy tak samo jak we wcześniejszym zadaniu
dokończ i napisz wynik
24 lis 19:30
PuRXUTM: tak y=3x+7
24 lis 19:32
Cirek: GiT

Czy zadanie 8 robimy podobnie?
24 lis 19:33
Piotr:
7. to nie koniec
24 lis 19:34
24 lis 19:35
Cirek: a to co jeszcze piotr
24 lis 19:36
Piotr:
masz podac w postaci ogolnej a nie kierunkowej
24 lis 19:37
Cirek: aaa bo to jest postac kananoniczna a ma byc w ogolnej dobrze rozumiem?
24 lis 19:37
Cirek: no no wlasnie

czyli ostatecznie jak to bedzie
24 lis 19:37
24 lis 19:37
PuRXUTM: tak 8 tak samo tylko nie trzeba postaci ogólnej
24 lis 19:38
Cirek: Piotrek a mozesz mi pomoc z prawdopodobienstwem w zadaniach
24 lis 19:39
Cirek: no dobrze to z 8 sobie juz poradze przejdzmy do 9? tutaj nie bylo czasem czegos z odwrotnscia
czy jakos tak?
24 lis 19:40
Piotr:
aniabb pomoże

ja za prawdopodobienstwo sie nie biore
24 lis 19:41
Cirek: no ale aniabb juz nie pisze
24 lis 19:41
aniabb: Zadanie 1
a) 3*3/36 = 1/4
b) 10 / 36
c) 8/36
24 lis 19:42
Cirek: jest i ania!Aniu moja droga a co do zadania drugiego to w to jest 25!/10! tak? a w b jak to
wyliczyc do konca?
24 lis 19:43
aniabb: zad. 3. 9*9 / 90 = 9/10
24 lis 19:44
aniabb: 
jakie 25
24 lis 19:44
24 lis 19:44
Cirek: przepraszam aniu ze cie zdołowałem^^ xutym czyli to bedzie z minusem i ułamkeim tak?
24 lis 19:45
aniabb: zad 2
| 5151 | | 1*2*3*4*5*1*2*3*4*5 | | 1*2*3*4*5 | |
| = |
| = |
| |
| 10! | | 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 | | 6*7*8*9*10 | |
24 lis 19:45
aniabb: te jedynki w pierwszym ułamku to silnie
24 lis 19:46
Cirek: czyli w 9 bedzie to −1/3x +1/5
24 lis 19:46
24 lis 19:47
PuRXUTM: źle b, po za tym ma być postać ogólna, spróbuj jeszcze raz
24 lis 19:48
aniabb: w 9.
y=−1/3 x +b punkt A(−1,4)
więc
4=−1/3 *(−1) = 3 23
zatem
y=−1/3 x +3 23
24 lis 19:49
aniabb: a ogólna
x+3y−11 = 0
24 lis 19:50
PuRXUTM: no tak jak Ania tylko jeszcze postać ogólna
24 lis 19:50
Piotr:
w postaci ogolnej...
@aniabb masz jakies wiesci od Pana od logarytmow ?
24 lis 19:51
PuRXUTM: 10 tak samo tylko bez postaci ogólnej
24 lis 19:51
PuRXUTM: Piotr czy ja o czymś ciekawym nie wiem ? Ania ma jakiegoś adoratora
24 lis 19:52
Cirek: ani nie dała szansy mi sie wykazac!
24 lis 19:52
aniabb: nie ..dopiero wpadłam na forum
24 lis 19:52
Cirek: tak 10 juz wyczailem!
24 lis 19:53
Piotr:
fana wręcz
24 lis 19:53
Cirek: no to 11 teraz
24 lis 19:54
24 lis 19:56
aniabb: żeby nie było że nie daję się wykazać
24 lis 19:57
Cirek: ahah asekuracyjnie mozesz napisac jzu rozwiazanie zebym porownal wyniki swoje z twoimi i cie
sprawdził czy masz dobrze zrobione^^
24 lis 19:58
aniabb: ty napisz ja srpawdzę
24 lis 19:59
PuRXUTM: O do Ani tak mówić to nie ładnie ! Ania ma łeb jak sklep

Więc proszę z szacunkiem
24 lis 20:00
Cirek: (0−a)do kwadratu+(3−b)kwadrat=4?
24 lis 20:01
PuRXUTM: nie x2+(y−3)2=4
24 lis 20:02
aniabb: Cirek oj nie tak
24 lis 20:02
Cirek: dlaczego
24 lis 20:02
24 lis 20:04
Cirek: oke czaje. Dobra 12. to jak to narysuje w układzie wsp. i wezme z niego dane i bolicze obwod
normlanie to to wyjdzie tak?
24 lis 20:05
aniabb: bo masz współrzędne środka ..czyli a i b a x i y mają zostać
24 lis 20:05
Cirek: i pozniej dodam a+b+c w 12 i bedzie obwod
24 lis 20:07
PuRXUTM: no obwód chyba najlepiej |AB| + |BC| + |AC| chyba że Ania ma jakiś lepszy sposób...
24 lis 20:07
Piotr:
linijka
24 lis 20:08
aniabb: ja zawsze tylko liczę kratki

jestem za leniwa by pisać
24 lis 20:10
Cirek: dobra to 13 jak bedzie nie mam pomyslu na to
24 lis 20:10
24 lis 20:11
24 lis 20:12
Cirek: a 14
24 lis 20:14
aniabb: tak jak 11 tylko w drugą stronę
24 lis 20:15
Cirek: hum?
24 lis 20:15
aniabb: 14. b) środek (4,−5) r=3
24 lis 20:16
aniabb: w 11 miałeś środek i r pisałeś wzór ..teraz masz wzór i znajdź środek i r ..przez analogię
24 lis 20:17
Cirek: Dziekuje za pomoc

24 lis 20:20
24 lis 20:25
PuRXUTM: no no Anno
24 lis 21:59
aniabb: no co

trzeba pomóc Jakubowi
24 lis 22:00
PuRXUTM: zgadzam się

Ale zadziwiłaś mnie, piękna riposta !
24 lis 22:06
aniabb: dużo miał zadań
24 lis 22:11
PuRXUTM:
24 lis 22:13