logarytm naturalny
M&K: limx−>0+ (x*lnx) = 0*ln(0+)=+∞
Tutaj narysowałem wykres funkcji liniowej x i na tej podstawie stwierdzilem, ze 0 jest z
plusem. Czy dobrze to rozwiazalem?
24 lis 19:10
aniabb: nie ..trzeba zamienić na dzielenie o hospitalem
24 lis 19:37
M&K: Czyli, mogłabyś napisać jak miałoby to wyglądać?
24 lis 19:39
M&K: limx−> 0+ (lnx/1/x)= 1/x= 1/0+= ∞
Tak jest okey?
24 lis 19:51
aniabb:
| | lnx | | 1/x | |
lim |
| = H=lim |
| = lim −x = 0 |
| | 1/x | | −1/x2 | |
24 lis 19:55
M&K: Ale pochodna z 1/x to nie jest −1/ x2, prawda?
24 lis 19:59
aniabb: jest
24 lis 20:01
SD:
Już od ponad stu lat jest
24 lis 20:01
M&K: Przepraszam.... racja
24 lis 20:02
M&K: Jestem 100 lat za murzynami xD
24 lis 20:03
SD:
Dokładnie to ponad 300 lat − "Rachunek różniczkowy stworzony został wraz z rachunkiem całkowym
w drugiej połowie XVII w. także przez Newtona i niezależnie od niego przez Leibniza."
24 lis 20:07
M&K: Haha

Muszę się ogarnać
24 lis 20:08