Rozwiąż równania
Gabi: 1) 2x3+7x2+7x+2=0
2) (4x−3)(x2−4)=(3x2−12)(3+2x)
3) 6x3−13x2=2−9x
4) x3+12x2+44x+48=0
5) x3−4x2+x+6=0
27 kwi 18:39
jakija: no własnie tez bym chciał ułozyc sobie w głowie jak takie rzeczy się rozwiązuje
27 kwi 19:33
Gabi: Są to równania wielomianowe, nikt nie potrafi mi pomóc?
27 kwi 19:34
motka54: bo to duzo pisania i dlatego
27 kwi 19:35
motka54: poszukaj sobie dzielenia wielomianow i twierdzenia bezu i tam wszystko jest
27 kwi 19:36
Gustlik: ad 1)
2x
3+7x
2+7x+2=0
2x
3+2+7x
2+7x=0
2(x
3+1)+7x(x+1)=0
2(x+1)(x
2−x+1)+7x(x+1)=0
(x+1)[2(x
2−x+1)+7x]=0
(x+1)(2x
2−2x+2+7x)=0
(x+1)(2x
2+5x+2)=0
x=−1, Δ=b
2−4ac
Δ=5
2−4*2*2=25−16=9
√Δ=3
| | −b−√Δ | | −5−3 | | −8 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−2
|
| | 2a | | 4 | | 4 | |
| | −b+√Δ | | −5+3 | | −2 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| =− |
|
|
| | 2a | | 4 | | 4 | | 2 | |
28 kwi 01:03
Gustlik: ad 2)
(4x−3)(x2−4)=(3x2−12)(3+2x)
4x3−16x−3x2+12=9x2+6x3−36−24x
4x3−16x−3x2+12−9x2−6x3+36+24x=0
−2x3−12x2+8x+48=0 /:(−2)
x3+6x2−4x−24=0
x2(x+6)−4(x+6)=0
(x+6)(x2−4)=0
(x+6)(x−2)(x+2)=0
Odp:
x=−6, x=2, x=−2.
28 kwi 01:09
Gustlik: ad 3)
6x
3−13x
2=2−9x
6x
3−13x
2+9x−2=0
Podzielniki: Z={+−1, +−2, +−1/2, +−1/3, +−1/6, +−2/3}
Metodzy szukania pierwiastków znajdziesz tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html
Twierdzenie Bezout:
https://matematykaszkolna.pl/strona/120.html
Schemat Hornera:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
Kilka przykładów rozwiązałem schematem Hornera na forum m.in. tu: 50258, 50044, 49853.
Podstawiasz podzielniki do schematu Hornera i liczysz tak długo, aż otrzymasz resztę 0 (na
końcu tabelki), w wyniku otrzymasz wielomian o 1 stopień nizszy, czyli kwadratowy, potem Δ,
x
1, x
2.
Wejdź na te strony i spróbuj zrobić w ten sposób zad. 3, 4 i 5 tam opisałem tę metodę.
Jeżeli będziesz miała problem, pomogę.
28 kwi 01:22
Gustlik: Małe sprostowanie:
Kilka przykładów rozwiązałem schematem Hornera na forum m.in. tu:
50258,
50044,
49853.
28 kwi 01:24