Gustlik: x
3+6x
2+5x−12=0
Podzielniki 12: Z={+−1, +−2, +−3, +−4. +−6, +−12}
Robię schemat Hornera:
W(x):
1 6 5 −12 ← współczynniki W(x)
W(x):(x−
1)
1 1 7 12 0 ← reszta = W(1) = 0, 1 jest
pierwiastkiem
Onliczam tak: sprawdzam najpierw dla pierwszego podzielnika, czyli 1 (tj. dzielę Hornerem przez
(x−
1)). Pierwszy współczynnik wielomianu przepisuję do dolnego wiersza, następnie robię
tak:
1*
1+
6=
7
1*
7+
5=
12
1*
12+
(−12)=
0
Opis schematu Hornera znajdziesz tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html.
Reszta =
0, otrzymuję współczynniki wielomianu
1 7 12, czyli współczynniki
funkcji kwadratowej
x2+7x+12.
Rozwiązuję tę funkcję:
Δ=b
2−4ac
Δ=7
2−4*1*12=49−48=1
√Δ=1
| | −b−√Δ | | −7−1 | | −8 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−4
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −7+1 | | −6 | |
x2= |
| = |
| = |
| =−3
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
Rozwiązanie:
x=−4, x=−3, x=1