rozłóż wielomian na czynniki liniowe
rose: rozłóż wielomian na czynniki liniowe:W(x)=x3−3x+2
27 kwi 23:18
kalafiorowa:
wielomian dzieli sie przez dwumian (x−1)
W(x)=(x−1)(x2+x−2)=(x−1)(x−1)(x+2)=(x−1)2(x+2)
27 kwi 23:23
robinka: W(x)=x3−x−2x+2= x(x2−1)−2(x−1)=x(x−1)(x+1)−2(x−1)=(x−1)*(x+1)(x−2)
27 kwi 23:29
kalafiorowa:
Robinka wymnóż teraz to co zapisałaś:
(x−1)(x+1)(x−2)=(x2+x−x−1)(x−2)=(x2−1)(x−2)=x3−2x2−x+2 to nie jest to samo
27 kwi 23:34
Jack: bo zapomniała o 2... x3−x−2x+2=x(x2−1)−2(x−1)=x(x−1)(x+1)−2(x−1)=
=(x−1)[ x(x+1)−2 ]=(x−1)(x2+x−2)
27 kwi 23:58
robinka: tak masz racje, ominełam działanie

dzięki za poprawe
28 kwi 00:00
Gustlik: W(x)=x
3−3x+2
Podzielniki wyrazu wolnego, czyli 2: Z={+−1, +−2} − wśród nich szukam pierwiastka
Schemat Hornera:
W(x):
1 0 −3 2 ← współczynniki W(x)
1 1 1 −2 0 ← reszta = W(
1) =
0,
1 jest
pierwiastkiem
Pierwszy współczynnik wielomianu spisuję do dolnego wiersza, potem liczę tak:
1*
1+
0=
1
1*
1+
(−3)=
−2
1*
(−2)+
2=
0
W wyniku dzuielenia przez (x−
1) otrzymałem wspólczynniki wielomianu
1 1 −2,
czyli funkcję kwadratową
x2+x−2.
Obliczam pierwiastki funkcji kwadratowej
x2+x−2:
Δ=b
2−4ac
Δ=1
2−4*1*(−2)=1+8=9
√Δ=3
| | −b−√Δ | | −1−3 | | −4 | |
x1= |
| = |
| = |
| =−2
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −1+3 | | 2 | |
x2= |
| = |
| = |
| =1
|
| | 2a | | 2 | | 2 | |
Pierwiastki W(x): x=−2 oraz x=1 (2−krotny, bo powtórzył się w schemacie Hornera i w funkcji
kwadratowej)
Odp: W(x)=(x+2)(x−1)
2
28 kwi 00:32