Wyszukiwarka
Saizou : Cześć,
mam pytanie techniczne.
Od jakiegoś czasu nie działa mi wyszukiwanie po nicku w moim przypadku.
Gdy wpisuję "Saizou " to wyskakują jedynie posty wcześniejsze niż 29 czerwca 2020.
Nie działa też wyszukiwanie gdy kliknie się w nick w poście.
Da się coś z tym zrobić?
20 kwi 20:21
6latek: A Jakub niedawno pisał na forum ze wszystko jest OK
20 kwi 20:36
20 kwi 20:36
Saizou : Co ciekawe działa to tylko w moim przypadku :c
20 kwi 20:37
Saizou :
kat66 tak, ale spróbuj dla przykładu wyszukać po nicku posty z tego wątku.
20 kwi 20:38
kat666:
Mea culpa, nie doczytałem. Faktycznie, brakuje postów młodszych niż ten z 29 czerwca 2020.
20 kwi 20:41
Mila:
Moje posty są widoczne jak należy, ale Twoje Saizou też są widoczne, masz teraz
w nicku spację po literce u.
Spróbuj jeszcze raz ze spacją.
20 kwi 20:43
Saizou :
Mila wiem, że mam spację

Gdy wyszukuję jako treść to działa, ale gdy chcę wyszukać jako nick to już nie.
Tak samo, gdy bym kliknął na nick przy poście, to powinno wyszukać moje posty, a tak się nie
dzieje.
20 kwi 20:47
Mila:
Szukałam jako nick i wszystko widać.
20 kwi 20:54
Saizou : To u mnie nie widać, sprawdzałem na dwóch przeglądarkach i nic.
20 kwi 20:55
Mila:
Teraz znowu źle
20 kwi 20:56
Saizou :
Coś jest ewidentnie nie okej
20 kwi 20:57
bezendu: Sprawdziłem w przeglądarce jakie idzie zapytanie i idzie takie coś
szukane=Saizou+&gdzieSzukac=tresc. Więc białe znaki w tym wypadku spacja są ignorowane
20 kwi 23:21
Saizou : Mówi się trudno, będę pisać incognito
20 kwi 23:23
bezendu: Tutaj chyba była nowa baza danych, bo pokazuje tylko Twoje posty z niezalogowanego nicku, więc
jakby wszystkie rekordy zniknęły
20 kwi 23:26
bezendu: I ogólnie przy kliknięciu w Twój nick idzie takie zapytanie
gdzieSzukac=imieLubNick&szukane=Saizou%20
gdzie dla innych userów nie masz tego "%20"
20 kwi 23:29
bezendu: Ja mam w planach jeśli Jakub wyrazi chęć przepisać to całe forum i usprawnić graficznie, dodać
jakieś etykiety do zadań żeby można było sobie wyszukać, filtrować po ilościach komentarzy,
userach itp
20 kwi 23:31
bezendu: Tylko pytanie czy Jakub się zgodzi na takie czary z mojej strony
20 kwi 23:31
Maciess:
Miałem piękny sen, że edytowałem tutaj wpis.
@up
Spoko jakby się zgodził. Jak nie to w koncu faktycznie ktoś sie wkurzy, napisze takie forum tak
jak pan jezus powiedział i uzytkownicy odpłyną.
21 kwi 00:15
Saizou :
Cześć
bezednu dzięki za odpowiedź.
Ciekawe czemu biorą mój nick modulo 20

Napisz do Jakuba na maila najlepiej: jakub@matematykaszkolna.pl
21 kwi 09:45
Phil#PW:
Saizou, zaraz zobaczę, tylko wejdę na twoje konto
21 kwi 10:36
daras: u
Jakubka zawsze wszystko OK
21 kwi 13:39
kerajs: ''Spoko jakby się zgodził. Jak nie to w koncu faktycznie ktoś sie wkurzy, napisze takie forum
tak jak pan jezus powiedział i uzytkownicy odpłyną.''
Mam inne zdanie. To właśnie prymitywizm i brak zasad jest największym atutem tego forum. Nie
rejestrujesz się, nie musisz pisać w latex−u, możesz zamieścić link/skan do zadania, nie ma
reklam, regulaminów, etc.
Idealne dla uczniów podstawówki lub liceum. Zapytać, dostać odpowiedź i zapomnieć. To nie
pytaczom są potrzebne udogodnienia, lecz odpowiadaczom których trud jest zasypywany śmieciem
kolejnych tematów.
Fora prawie takie jak Pan Bóg przykazał istnieją, lecz nie są tak chętnie odwiedzane jak to.
Przykładowo: matematyka.pl jest ograniczana przez pomysły aktualnego właściciela, zadania.info
wyspecjalizowało się w egzaminach i ściągach dla nauczycieli, a matma4u dogorywa.
Obawiam się bezendu, że Twoje czary będą zbędnym, a nawet niechcianym dodatkiem. Ale mogę się
mylić. .
21 kwi 16:35
chichi:
@
kerajs bardzo często brakuje mi tu LaTeX'a
21 kwi 16:42
♥♠a:
To przenieś się tam, gdzie on jest
21 kwi 16:43
chichi:
Dziękuję za propozycja, ale jest mi tu dobrze
21 kwi 16:45
ABC:
ech nostalgia, matematyka.pl i legendarny użytkownik miodzio który samodzielnie generował 2%
ruchu na forum a potem wykasował konto zniknęły jego posty i nieliczni pamiętają o nim ...
21 kwi 16:52
♥♠a:
@
chichi
to nie marudź
21 kwi 16:53
kerajs: '' bardzo często brakuje mi tu LaTeX'a ''
Świetnie to rozumiem. Ot, choćby dziś w
https://matematykaszkolna.pl/forum/409320.html
| | C | |
napisałem √ |
| −2. Alternatywny zapis √Cx−2 jest równie koszmarny. Mimo, że |
| | x | |
\sgrt{\frac{C}{x}−2} dałby zwyczajny pierwiastek, to zaglądający tu małolat wyraziłby swoją
dezaprobatę do napisania takiego kodu tak:

, jeśli nie tak:

''legendarny użytkownik miodzio który samodzielnie generował 2% ruchu na forum a potem
wykasował konto zniknęły jego posty i nieliczni pamiętają o nim''
Posty miodzia zostały, lecz nie są przypisane do nicku Szeryfa. Mimo, że część z nich jest
pytaniami w stylu: "z czym masz problem'', to trochę wartościowych by się znalazło. Ale fakt,
dla młodszych użytkowników miodzio1988 jest nieznanym.
21 kwi 18:18
6latek: kerajs
zalozylem kiedys konto na matematyka .pl ale miedzy innymi ze wzgledu na ten latex
zrezygnowalem .
Wtedy jeszcze były wpisy tego miodzio1988 .
Tak sie zastanawiam czy to nie jest czasami nas
Artur bo on tez tak zwykł pisac
21 kwi 22:18
daras: kerajs tak, chaos i prymitywizm to atrybuty tego forum, ten kto tu wpadnie w większości
nie chce sie niczego nauczyć tylko szybko dostać rozwiązanie żeby je przesłać. przepisac
dalej.. forum istniej/zyje dzieki tym , którzy na wyścigi rozwalają te zadania bo..się nudzą?
21 kwi 22:42
Saizou : Żeby nie było, ja nie chce całkowitej reformy formu tylko widzieć moje posty, to w zupełności
mi wystarczy. No może jeszcze edytowanie wpisów oraz trochę lepszy panel rysunkowy.
21 kwi 22:45
daras: @
bezendu nawet o tym nie myśl "Lasciate ogni speranza.."
lepiej postaw swoje własne forum
21 kwi 22:46
kerajs: ''zalozylem kiedys konto na matematyka .pl ale miedzy innymi ze wzgledu na ten latex
zrezygnowalem''
Tak, na początku używanie kodu LaTeX, TeX jest mocno irytujące, lecz po kilku (−nastu lub
−dziesięciu) postach staje się zwyczajnym, a przejrzystość zapisu i możliwości napisania
skomplikowanych wyrażeń matematycznych zniechęcają do używania prostszych edytorów.
Ponadto pakiet TikZ (którego niestety na matematyka.pl od dwóch lat już nie ma) zaspokoiłby
każdą graficzną fanaberię Saizou.
'' tak, chaos i prymitywizm to atrybuty tego forum, ten kto tu wpadnie w większości
nie chce sie niczego nauczyć tylko szybko dostać rozwiązanie żeby je przesłać. przepisac''
Niezależnie od tego czy to sarkastyczna wypowiedź, czy nie, to właśnie tak moim zdaniem jest.
'' na wyścigi rozwalają te zadania bo..się nudzą?''
Dlaczego rozwiązuję tu (lub na innym forum) zadania? To ciekawe zagadnienie psychologiczne.
Przypuszczam, że szczera odpowiedź mocno uszczupliłaby grono odpowiadaczy.
23 kwi 09:36
6latek: kerajs byc moze
Nawet wydrukowalem sobie instrukcje do tego LateXa od nich ale wiesz powiem szczerze nie chce
mnie sie juz .
Prawde mowiac staje sie powoli leniwcem

Gdybym byl do tego zmuszony to zapaznalbym sie z
tym dokladnie .
23 kwi 10:11
ite: "Przypuszczam, że szczera odpowiedź mocno uszczupliłaby grono odpowiadaczy."
Co takiego kompromitującego można powiedzieć o osobach, które na zasadzie wolontariatu
(nieodpłatnie i systematycznie) rozwiązują zadania na forum internetowym? I to takiego, że aż
te osoby musiałyby stąd zwiewać?
23 kwi 10:45
Mila:
1 wrz 16:55
a7:
1 wrz 18:43
jc:
1 wrz 18:57
Eta:
2 wrz 01:55
kerajs:
Przepraszam, nie wiedziałem że zadano mi pytanie. Nie ma tu, stosowanych na innych forach,
podświetleń ani zaznaczeń tematów w których się pisało.
''ite: Co takiego kompromitującego można powiedzieć o osobach, które na zasadzie wolontariatu
(nieodpłatnie i systematycznie) rozwiązują zadania na forum internetowym? I to takiego, że aż
te osoby musiałyby stąd zwiewać?''
Nigdzie nie napisałem, iż odpowiedzi te byłyby kompromitujące, ani że zmusiłyby kogokolwiek do
''zwiewania''.
Nie pamiętam o co dokładnie mi wtedy chodziło, lecz zapewne o typowe kwestie. Przykładowo:
− niektórym nadmierne zaangażowanie w forum, czy wyolbrzymianie ''ważności'' udzielanej tu
pomocy pozwala na usprawiedliwianie zaniedbywania własnego życia, rodziny, obowiązków itp
− niektórzy traktują forum jako miejsce odreagowywania frustracji (bezkarnie można kogoś
zjechać albo wyśmiać)
− niektórzy tylko tu mogą być ważni, więc kasują posty albo blokują konta
− itd, etc.
Pewnie dlatego napisałem, że: '' szczera odpowiedź mocno uszczupliłaby grono odpowiadaczy''.
3 wrz 23:59
moderator:
na szczęście ty nie możesz usuwać postów
4 wrz 12:32
ite:
Dwa miesiące temu postanowiłam brać udział tylko w dyskusjach dotyczących funkcji liniowej.
Więc z tej dyskusji się wymeldowuję.
4 wrz 16:00
4 wrz 16:09
kerajs:
@ite
Rozumiem. Zresztą, to i tak temat do własnych przemyśleń.
Z jakiegoś, nieznanego mi powodu Mila odkopała ten temat. Zobaczyłem iż zadałaś pytania których
wtedy nie widziałem, więc odpowiadam abyś nie sądziła, że Cię zignorowałem lub zrejterowałem.
@
''moderator:
na szczęście ty nie możesz usuwać postów''
Zgadza się. Będąc przeciwnikiem kasowania postów i przekłamywania historii ingerowałbym tylko w
ekstremalnych sytuacjach. Pomyśl, ile niewygodnych dla moderacji postów by pozostało. W tym i
ten jak podszywasz się pod kamilaileśtam.
Po tak żenującym numerze reszta moderacji powinna cię co najmniej pozbawić uprawnień, zamiast
tolerować tak skompromitowane indywiduum.
4 wrz 17:44
chichi:
Nasuwa się pewien cytat z książki 'Animal Farm' by George Orwell
4 wrz 17:54
moderator:
Poziom twoich wypowiedzi świadczy tylko i wyłącznie o tobie.
8 wrz 15:42
kerajs:
No właśnie. Moje wypowiedzi świadczą o użytkowniku kerajs.
Jednak posty użytkownika ukrywającego się za nickiem moderator, już o nim nic nie mówią. To
moderator oszukuje, kłamie, kasuje posty i nie ma za grosz wstydu, ale prawdziwa osoba
ukrywająca się za tą fasadą może uchodzić tu za miłą, życzliwą i pomocną.
Ot, prosty przykład:
Użytkowniczka etykieta zarzuciła mi brak szacunku względem szacownej Ety (mimo że nie ma, ani
nie było, żadnego postu na poparcie tej tezy) i ogólny brak wychowania, podczas gdy nadal są
ślady (mimo kasowania niewygodnych postów) ''wysokiej'' kultury Ety względem mnie.
To pomówienie, i kilka innych, zrobiła etykieta, a prawdziwa autorka, którą była Mila, mogła
udawać że nie miała z tym nic wspólnego.
Podsumowując, widzę pewne pomieszanie pojęć u części moderacji. Dla nich nie jest problem że
bezzasadnie kasują mi posty, czy dla kaprysu lub z złośliwości blokują mi konto. Prawdziwym
problemem jest dopiero to, iż piszę że to robią, nadużywając przekazanych im w zaufaniu
uprawnień.
8 wrz 22:31
daras: A może "moderator" cierpi na chorobę biegunową, jakiś rodzaj rozdwojenia jaźni w stylu Dr
Jekyll & Mr Hyde ?
9 wrz 09:12
sata: Bo ogólnie moderatorzy tutaj są wzięci z przypadku.
9 wrz 13:12
moderator:
Rozumiem że ich znasz? Że próbujesz kogokolwiek oceniać?
9 wrz 19:46
sata: Nie trzeba znać ich życiorysu zresztą nie o to tu chodzi nikt tu nikomu do kartotek nie zagląda
wystarczy popatrzeć na forum w mig znajde masę kwiatków chociażby takich osobistości jak
hwdtel, Mariusz( w sumie to ten sam osobnik najpewniej) żeby to stwierdzić
te posty nie są usuwane a wręcz daje się temu osobnikowi przyzwolenie na śmiecenie na forum
podobnie było z pewnym obłąkancem LWG czy IWG natomiast posty słusznej zresztą krytyki wobec
moderatorów też są usuwane bo jakżesz ktoś się osmielił to robić,
10 wrz 09:43
moderator:
Ponieważ nie ma opcji zakładania kont, to nie ma możliwości aby każde niewłaściwe zachowanie
było wyłapane.
10 wrz 18:48
sata: Co ma wspólnego możliwość zakładania kont z wylapaniem niewłaściwego zachowania?
Owszem to utrudniloby życie spamerom co nieco ale nie widzę związku dalej są dziesiątki
rozwiązań aby skutecznie zablokować takich osobników, najczęściej piszą posty używając tych
samych lub tozsamych określeń, ale pomijając to wystarczy ogólny przegląd forum jest was
chyba trochę.
10 wrz 23:59
moderator:
i rozumiem że zapłacisz nam za siedzenie i ciągłe monitorowanie forum?
11 wrz 10:46
daras: Jakub wam nie płaci tantiem? przecież to jest jego działalność gospodarcza
11 wrz 14:58
moderator:
Daras, chyba mamy niestety mylne pojęcie co do tego.
Wszyscy robią to za darmo i w swoim wolnym czasie.
11 wrz 18:51
sata: Że tak powiem nikt ci nie każe tu być przyjmując te funkcje wiedziałeś lub wiedziałaś z czym to
się wiąże więc albo robi się coś dobrze albo wcale i tyle w temacie.
11 wrz 20:49
moderator:
Rzeczywiście, nie mam o czym z Tobą rozmawiać.
11 wrz 22:09
kerajs:
Typowe. Jak temat robi się niewygodny to należy go skasować lub zignorować.
''moderator: nie ma możliwości aby każde niewłaściwe zachowanie było wyłapane.''
Wyłapane (bo pisałem o tym) niewłaściwe zachowania :
− Wszyscy widzieli co zrobił użytkownik kryjący się za nickiem moderator. I co? Został
zbanowany lub pozbawiony uprawnień?
= A Mila za kasowanie postów i oczernianie mnie pod nickiem etykieta poniosła jakieś
konsekwencje?
≡ A Eta za rzucanie wulgaryzmami, kasowanie postów i blokowanie mi konta jaką poniosła karę?
12 wrz 03:19
12 wrz 11:55
daras: @moderator:
Daras, chyba mamy niestety mylne pojęcie co do tego.
Wszyscy robią to za darmo i w swoim wolnym czasie.
mamy

wszyscy

za dużo uogólniasz

W takim razie jesteście wolontariuszami (czytaj=niewolnikami), a piankę spija właściciel.
PS nie jestem Daras tylko
daras
12 wrz 13:15
daras: PS 2. być może to forum wygląda tak jak wygląda
PS 3. na tym kończę dyskusję z JMmoderatorem, bo nie wiem, z którym aktualnie klonem piszę
12 wrz 13:17
sata: moderator potwierdzasz moja tezę z pierwszego postu że moderatorzy tutaj to ludzie z przypadku
12 wrz 14:58
moderator:
Każdy jest czyimś niewolnikiem...
Szkoda, że niektórzy użytkownicy tego forum mają tylko wymagania co do tego w jaki sposób
powinno ono wyglądać.
12 wrz 21:34
sata: No i nie pomyliłem się, za napisanie prawdy zostało mi zablokowane IP to jest tak śmieszne że
aż żałosne

Następne też mi zablokujecie? Prawda boli i ma boleć!
13 wrz 09:50
kerajs:
Blokowanie powinno być jawne. Blokowany użytkownik powinien wiedzieć za co, na jak długo i
przez kogo został zablokowany.
Wieczorem sprawdzę czy zablokowano mi IP którego najczęściej używam.
13 wrz 10:27
kerajs:
Sprawdziłem, i co dziwne, nadal mam aktywne konto.
13 wrz 18:30
kerajs:
Jaka dziwna cisza.
Mam pytanie do moderacji:
1. Kto i dlaczego zablokował użytkownika sata?
2. Czy użytkownik ukrywający się za nickiem moderator został już pozbawiony uprawnień lub
jakkolwiek ukarany?
Niecierpliwie czekam na odpowiedź.
PS
Byłoby zasadnym jasne określenie zasad kasowania postów.
14 wrz 17:40
kerajs:
Cisza.
Cisza.
Wciąż cisza.
17 wrz 10:14
daras: nie spodziewaj się, że ktoś ją zakłóci
18 wrz 14:21
kerajs:
Trzeba wierzyć w ludzi! Tym bardziej tym, co tak dobitnie pisali o kulturze, szacunku itd, itp,
etc.
Dlatego jeszcze poczekam.
18 wrz 21:10
18 wrz 21:50
22 wrz 14:06
kerajs:
Była jakaś odpowiedź, lecz ją skasowano.
Pod koniec ubiegłego roku, gdy mnie po raz pierwszy zablokowano, napisałem do Jakuba Grzegorzka
o wyjaśnienie powodu blokady.
Nie znał go, ale przy okazji napisał wtedy to:
''Na forum moderatorami są m.in. Eta, Mila, ICSP, Trivial i kilka innych osób,
które kiedyś się udzielały, ale teraz gdzieś zniknęły. (...) Skontaktować się możesz
z nimi tylko na forum np. napisać w którymś wątku lub założyć nowy wątek, z
prośbą o wyjaśnienie zasad, kiedy jest się blokowany i z jakiego powodu.''
Zapytałem więc i od tygodnia czekam na odpowiedź.
23 wrz 19:53
daras: te "zasady" to po prostu widzimisię
25 wrz 10:18
Filip: Siazou i naprawiles ten problem techniczny?
27 gru 20:35
daras: Ależ skąd

jak wklepuję w wyszukiwarkę, to widzę moje ostatnie posty a zaraz potem te z 2014
roku, tak skutkuje usuwanie niektórych postów
13 lut 14:08
Mariusz:
No i nie pomyliłem się, za napisanie prawdy zostało mi zablokowane IP to jest tak śmieszne że
aż żałosne emotka
Następne też mi zablokujecie? Prawda boli i ma boleć!
Szkoda że nie dożywotnio
5 mar 14:07
Mariusz:
Czyli co najskuteczniejsze byłoby zablokowanie biologiczne
Wtedy już na pewno taki sata spamu nie napisze
5 mar 14:09
Mila:
co się stało ?
5 mar 14:24
5 mar 14:48
Mariusz:
Narzeka na wpisy M a znaczna większość jego wpisów wcale nie jest lepsza
5 mar 14:52
Mila:
Nie przejmuj się
Mariuszu, nie mogłam od razu odpisać,
bo komputer zaczął mi fiksować.
Cóż, jesteśmy narażeni na różne niezbyt miłe wpisy.
Niebawem , forum przestanie działać− szkoda.
Pozdrawiam
5 mar 17:06
Jolanta:
Witaj Milu Napisałaś,że niebawem forum przestanie działać. Mam nadzieję że nie Tyle można się
nauczyc
5 mar 18:20
Mila:
Jolanto− Niestety nie ma uczniów korzystających z tej formy nauki.
Dlaczego, nie wiem − może pracujący ABC, Kacper potrafi to wyjaśnić.
Ja lubię tu zaglądać i coś tam rozwiązać.
5 mar 18:30
ABC:
Uczniowie zaufali AI na tyle że przestali odwiedzać fora , jeszcze brainly jako tako działa ,
bo tam jest obowiązek podawania pełnych rozwiązań a nie tylko udzielania wskazówek.
Szkoda że tak się stało bo im poważniejsza matematyka tym bardziej zawodne AI
5 mar 19:31
Jolanta: To forum bardzo mi pomogło Przed laty gdy Godzio był przed matura spędzałam tu godziny .
Wracałam do życia,ucząc się od nowa.Wiesz dla kogoś kto nie umie zrobić zadania słowa mogą być
raniące Może dlatego coraz mniej osób pyta bo boi się krytyki .Kiedyś Bogdan napisał,że moja
matematyka jest podwórkowa Dla niego to były tylko słowa a ja płakałam jak bóbr.Nigdy nie wiemy
dlaczego ktoś nie umie zrobić zadania I myślę,że nie mozna zakladac,że to lenistwo
5 mar 19:32
sata: Ojoj biednego Mariuszka zabolała prawda niestety aż musiał się popłakać w historycznym wątku
idz robić to co umiesz najlepiej poklep kod albo wstaw zadanie i rowiąż pod innym nickiem.
21 mar 14:13
Mila:
sata, po co to odkopałeś? I po co ten komentarz?
Pewnie ktoś znowu mnie o to jak zwykle posądzi i wyleje trochę jadu.
Dzisiaj jest piękna wiosna , pogoda rowerowa − miłego popołudnia
21 mar 14:49