Liczby rzymskie
Ola: Rzymianie liczyli lata od założenia Rzymu, co według obliczeń starożytnych miało miejsce w roku
753 p.n.e. Historycy przyjmują, że cesarstwo rzymskie upadło w 476r. n.e. Zapisz w systemie
rzymskim, który to był rok od założenia Rzymu.
Wiem, że zadanie to należałoby rozwiązać w ten sposób, że 753 + 476 − 1 = 1228
,,−1'' to odjęty rok zerowy.
Natomiast ja nie potrafię zrozumieć, dlaczego ten rok odejmujemy, skoro od 753 r. p.n.e. do 1
r. p.n.e. mija 753 lat, a następnie od 1 r. n.e. do 476 r.n.e. mija kolejne 476 lat, więc
według mnie bez roku zerowego mija 476+753=1229 lat.
Z góry bardzo dziękuję za informację.
30 sie 17:23
Ola: Oczywiście należałoby to ostatecznie napisać za pomocą liczb rzymskich: MCCXXIX − 1229 lub
MCCXXVIII.−1228
30 sie 17:29
PW: Liczenie lat odbywa się tak samo jak liczenie odstępów między sztachetami w płocie.
Między sztachetami o kolejnych numerach k, k+1, k+2, ..., k+n jest n odstępów (o jeden mniej
niż liczba sztachet), liczy się to na zasadzie zwykłego odejmowania:
(k+n) − k = n.
W liczeniu lat zakłada się istnienie "punktu zerowego" oddzielającego starą i nową erę (taka
sztacheta o numerze zero). Pierwszy rok nowej ery to rok między "punktem zerowym" a punktem
"1" na osi czasu. Podobnie pierwszy rok starej ery to rok między punktem "−1" a "punktem
zerowym". Mamy więc 2 lata graniczne, liczone jako
1 − (−1) = 2.
Między punktem (−753) a punktem 476 na osi czasu jest
476 − (−753) = 1229
lat. Są to lata liczone między końcem roku 753 starej ery a końcem roku 476 nowej ery.
Odpowiedź 1229 byłaby więc poprawna, gdyby Rzym zbudowano dokładnie na granicy między 753 a
754 rokiem starej ery, a zburzono dokładnie ostatniego dnia 476 roku nowej ery.
Oczywiście tak nie było, zdarzenia te miały miejsce "gdzieś w 753 roku starej ery i gdzieś w
476 roku nowej ery". Przyjmując, że działy się w polowie tych lat, należy ostrożnie polliczyć
o jeden rok mniej:
476 + 753 − 1 = 1228.
Raczej to założenie skłania do odejmowania 1 roku przy obliczaniu upływu czasu między dwoma
zdarzeniami. Mówienie o braku "roku zerowego" nie jest dobrym uzasadnieniem. Wystarczy
narysować oś czasu − nie ma na niej roku zerowego i nie ma potrzeby o nim mówić.
Pomyślmy na przykładzie:
Bitwa pod Grunwaldem rozegrała się 14 lipca 1410 roku, a więc 14 lipca 2021 roku minęło
dokładnie 611 lat:
2021 − 1410 = 611.
Gdybyśmy jednak wiedzieli tylko, że bitwa była "gdzieś w roku 1410", a świętowalibyśmy jej
rocznicę "gdzieś w 2021 roku", to należałoby ostrożnie przyjąć, że jest to "mniej więcej" 610.
rocznica, bo np. od końca listopada 1410 r. do początku marca 2021 r. minęło tylko 610 lat i 3
miesiące.
Lepiej nie umiem tego wytłumaczyć.
30 sie 21:42
a7:

liczymy od początku roku 1 przed naszą erą do poczatku roku 1 naszej ery jeden plus jeden to
dwa, ale dzieki odjęciu jedynki mamy jeden i widzimy, że jest to poprawne, bo od −1 (minus
jeden do +1) jest dwa ale wtedy byśmy policzyli praktycznie do początku roku 2
30 sie 21:50
:
''Odpowiedź 1229 byłaby więc poprawna, gdyby Rzym zbudowano dokładnie na granicy między 753 a
754 rokiem starej ery, a zburzono dokładnie ostatniego dnia 476 roku nowej ery.''
Może podpowiem, że mimo spierania się o rok założenia Rzymu, to dzień (21 kwiecień) przedmiotem
sporów nie był.
Za koniec Cesarstwa Zachodniorzymskiego przyjmuje się 4 września 476 n.e. . I żadnego burzenia
Rzymu wtedy nie było. Ba, ten dzień w Romie nie różnił niczym szczególnym od dni poprzednich,
ani następnych. Upadek cesarstwa dokonał się w Rawennie (jakieś 350 kilometrów od Rzymu), gdy
cesarz Romulus August dostał się do niewoli i został zdetronizowany.
PS
Stara era? Nowa era?
30 sie 23:08
kerajs:
30 sie 23:09
Ola: ,,...Gdybyśmy jednak wiedzieli tylko, że bitwa była "gdzieś w roku 1410", a świętowalibyśmy jej
rocznicę "gdzieś w 2021 roku", to należałoby ostrożnie przyjąć, że jest to "mniej więcej" 610.
rocznica, bo np. od końca listopada 1410 r. do początku marca 2021 r. minęło tylko 610 lat i 3
miesiące."
A co jeśli byłoby to od stycznia 1410 r. do grudnia 2021r.? Czy wtedy bezpieczniej nie byłoby
doliczyć rok niż go odjąć.?
30 sie 23:32
PW: Przepraszam za bzdurzenie (nie chcąc powtarzać określenia "upadek cesarstwa" wymyśliłem
"zburzenie Rzymu"). Dobrze, że użytkownicy forum mają rozległą wiedzę

Pewnikiem to
wiedziałem, ale historia starożytna była w pierwszej klasie liceum, a licząc na zasadzie
zwykłego odejmowania było to 57 lat temu.. Dziękuję za sprostowanie. Poczytałem trochę dla
przypomnienia.
31 sie 09:59
ite:
Trzeba podejść do tej pomyłki z uśmiechem, wiedza na temat Cesarstwa Rzymskiego nie jest
powszechna. W jednej z ulicznych ankiet wszystkich kilkunastu uczestników (wiek maturalny)
uważało, że Juliusz Cezar był rzymskim cesarzem.
Pozdrawiam PW, zaglądaj tutaj częściej.
31 sie 10:18
Ola: Jeśli mogę tylko zapytać w celu podsumowania, po jakim roku jest ostatecznie poprawną
odpowiedzią: 1229 czy 1228 czy może obie te odpowiedzi powinny zostać uznane za poprawne?
Z góry bardzo dziękuję.
31 sie 10:32
a7: 1228
31 sie 12:18
Ola: Czyli w takich przypadkach zawsze bierzemy środek lat. Super bardzo dziękuję
31 sie 13:10
kerajs:
Treść zadania:
''Rzymianie liczyli lata od założenia Rzymu, (....) . Zapisz w systemie
rzymskim, który to był rok od założenia Rzymu.''
To był rok MCCXXIX auc ( a dokładniej to CXXXVII dzień tego roku).
31 sie 18:23
Ola: To w końcu jaka jest poprawna odpowiedź: 1229 (MCCXXIX) czy 1228(MCCXXVIII)?
31 sie 18:31
chichi:
Policz na palcach i się przekonaj, skoro nie rozumiesz tego co napisał @
PW i @
a7
31 sie 18:37
Ola: A co Państwo sądzą o takim wyjaśnieniu, że liczba upłyniętych lat zależy od momentu w roku. Bo
jeżeli przyjmiemy okres między początkiem 753 r.p.n.e. a końcem 476 r.n.e. to wyjdzie 1229, a
jeśli policzymy odwrotnie: pomiędzy końcem 753r.p.n.e.a początkiem 476 r.n.e. to wyjdzie 1227
lat.
A jeśli nie wspominamy o dokładnych momentach w roku, to liczymy czas, który upłynął między
tymi samymi momentami. I wtedy właśnie wynik wyjdzie 1228.
31 sie 18:45
kerajs:
''Policz na palcach i się przekonaj, skoro nie rozumiesz tego co napisał @PW i @a7 ''
Coś tam rozumiem, a ponieważ aż tylu palców nie mam, to napiszę:
Rok I to: 21 IV 753 p.n.e. − 20 IV 752 p.n.e.
Rok II to: 21 IV 752 p.n.e. − 20 IV 751 p.n.e.
...
...
Rok DCCLIII to: 21 IV 1 p.n.e. − 20 IV 1 n.e.
Rok DCCLIV to: 21 IV 1 n.e. − 20 IV 2 n.e.
...
...
Rok MCCXXIX to : 21 IV 476 n.e. −20 IV 477 n.e.
I który to był rok od założenia Rzymu? Jak widać MCCXXIX.
Widzę także, że w treści zadania nie ma pytania o liczbę lat między wspomnianymi zdarzeniami.
31 sie 19:21
chichi:
@
kerajs a co, to Ty się kryjesz pod nickiem @
Ola?
31 sie 19:24
31 sie 19:30
chichi:
Dziwne, że jeszcze na MSE autor tego nie wrzucił

P.S. Tak pytam, bo zdążyłem zauważyć, że @
kerajs to nie Twój jedyny nick
31 sie 19:36
Ola: A ja z tego wszystkiego naprawdę już nie wiem, kogo powinnam się słuchać i jaka jest ta
ostateczna poprawna odpowiedź.
31 sie 20:11
PW: Podziwiam logikę
kerajsa − rzeczywiście nie pytali o liczbę pełnych lat między tymi
zdarzeniami, lecz "który to byl rok od założenia Rzymu". Faktycznie minęło pełnych 1228 lat i
upadek cesarstwa nastąpił gdy trwał już 1229. rok ab urbe condita

.
Tak to po raz kolejny mści się precyzja zadawania pytań.
A tak nawiasem mówiąc umowny punkt zerowy na osi czasu (moment narodzin Człowieka z Nazaretu)
został ponoć ustalony błędnie, szacują ten błąd na 4 do 7 lat, a więc nadmierna precyzja w
odpowiedzi jest tylko sztuką dla sztuki.
Jestem barbarzyńcą?
31 sie 20:27
Ola: Czyli miałam rację i poprawna odpowiedź to NA PEWNO rok 1229?
31 sie 21:13
Ola: Czyli odpowiedź 1229 jest dlatego że założenie Rzymu odbyło się w kwietniu, a upadek we
wrześniu, czy niezależnie od miesięcy poprawna odpowiedź to 1229?
1 wrz 00:33
chichi:
Kontekst z założeniem i upadkiem Rzymu został dodany, aby nie było 'suchego' polecenia, Ile lat
minęło od...do..., a nie po to, aby sprawdzać Twoją wiedzę z historii
1 wrz 00:36
Ola: To jak powinniśmy na te lata patrzeć? Na ich środki? A może początek 753 r.p.n.e i koniec
476r.n.e, a może koniec 753r.p.n.e i początek 476r.n.e? Czy może to kompletnie nie ma
znaczenia?
1 wrz 01:46
kerajs:
''Ola: Czyli miałam rację i poprawna odpowiedź to NA PEWNO rok 1229?''
Nie, nie miałaś racji skoro poprawny wynik uzyskałaś z fałszywych przesłanek.
Pisałaś:
''Natomiast ja nie potrafię zrozumieć, dlaczego ten rok odejmujemy, skoro od 753 r. p.n.e. do 1
r. p.n.e. mija 753 lat, a następnie od 1 r. n.e. do 476 r.n.e. mija kolejne 476 lat, więc
według mnie bez roku zerowego mija 476+753=1229 lat.''
co jest prawdziwe tylko gdy:
od początku (1 stycznia) 753 r. p.n.e. do końca 1 r. p.n.e. mija 753 lat, a następnie od
początku 1 r. n.e. do końca (31 grudnia) 476 r.n.e. mija kolejne 476 lat, i jedynie wtedy bez
roku zerowego mija 753+476=1229 lat
Czy poprawna odpowiedź to NA PEWNO rok 1229? Jak widać, na razie przekonałem do niej jedynie
PW.
''Ola: Czyli odpowiedź 1229 jest dlatego że założenie Rzymu odbyło się w kwietniu, a upadek we
wrześniu, czy niezależnie od miesięcy poprawna odpowiedź to 1229?''
Nie, i to dubeltowe.
Odpowiedź MCCXXIX jest poprawną gdyż 4 IX 476 n.e. był rok MCCXXIX auc.
''Ola: To jak powinniśmy na te lata patrzeć? Na ich środki? A może początek 753 r.p.n.e i
koniec
476r.n.e, a może koniec 753r.p.n.e i początek 476r.n.e? Czy może to kompletnie nie ma
znaczenia?''
Wszystko już zostało napisane. Wystarczy przeczytać.
1 wrz 11:01
kerajs:
''chichi:
P.S. Tak pytam, bo zdążyłem zauważyć, że @kerajs to nie Twój jedyny nick''
Nie, kerajs to mój jedyny nick, i to na wszystkich (choć nielicznych) forach na których coś
piszę.
Kiedyś, po kolejnych ''życzliwościach'' jakie mnie tu spotkały, wymyśliłem sobie że będę
klasycznym burakiem, złośliwym i chamskim. Miał to być kat666, ale z lenistwa zarzuciłem
projekt.
Owszem, incydentalnie zdarza się że coś publikuję pod innym nickiem, lecz albo robię to
specjalnie i ujawniam że to ja (jak w temacie o banie dla Filipa), albo przez przypadek
wysyłam post nie sprawdzając ani jego poprawności, ani podpisu (jak tu o 23:08) gdyż jestem na
to zbyt leniwy.
1 wrz 11:02
chichi:
@
kerajs gdy nie zmieniasz nicku to automatycznie zapamiętuje Ci ostatni

P. S. Tak ten miałem na myśli i jeszcze taki jeden incydentalny, przy jednym zadaniu
1 wrz 14:09
a7: @Ola poprawna odpowiedź to 1228 gdyż zadanie jest z ósmej klasy i ma sprawdzić czy odejmujesz
ten jeden rok czy go liczysz dwa razy
1 wrz 14:49
a7: na wszelki wypadek @Ola możesz spokojnie słuchać tego, co pisze PW
1 wrz 14:52
ite:
a7 pytanie zostało zadane w kilku miejscach, odpowiedzi się różnią (przoduje fb, tam
proponowano wynik 1230), nic dziwnego, że zrobił się mętlik : )
1 wrz 15:24
kerajs:
@a7
No to masz problem a7, skoro PW napisał:
'' rzeczywiście nie pytali o liczbę pełnych lat między tymi
zdarzeniami, lecz "który to byl rok od założenia Rzymu". Faktycznie minęło pełnych 1228 lat i
upadek cesarstwa nastąpił gdy trwał już 1229. rok ab urbe condita''
@chichi
''gdy nie zmieniasz nicku to automatycznie zapamiętuje Ci ostatni''
Wiem, ale czasem osóbki pożyczające sobie mój laptop, robią mi psikusy.
@inni
Na matematyka.pl (link kilka postów powyżej) postawiłem hipotezę, iż autor zadania ściągnął je
z jakiegoś zbioru, lecz nie bardzo wie co przepisał.
I stąd błędny wynik w książce.
1 wrz 15:38
a7:
ech : )
1 wrz 16:05
kerajs:
Zamiast echać podaj jakieś merytoryczne argumenty lub wskaż błędy w moim rozwiązaniu.
2 wrz 22:51
daras: @
kerajs Cenzura na forum działa

zauważyłem,że zniknął cały temat w kwestii zablokowania
użytkownika Filipa? czy jakiegoś innego..już nie pamiętam, ktoś zastosował sie do mojej
żartobliwej propozycji i jest po sprawie: czy aby na pewno
3 wrz 10:59
kerajs:
Tak właśnie wygląda szacunek moderacji względem wszystkich którym usunięto posty.
Wstyd. Wstyd i poruta.
3 wrz 23:26
a7: @kerajs sorry, nie czytałam Twojego rozwiązania, nie chciałam Cię urazić sorry
6 wrz 09:47
kerajs:
Oj, nawet nie pisz że wyrażasz opinię bez zapoznania się z opiniowanym tekstem. O ile wcześniej
nawet nie pomyślałem że miał to być jakiś personalny przytyk, to DOPIERO TERAZ ...
Ja czytałem Twoje rozwiązanie. Moim zdaniem, jest ono błędne nawet dla niezadanego pytanie o
ilość lat które upłynęły między podanymi zdarzeniami.
Bez znajomości dat dziennych nie sposób określić czy było to 1227, czy 1228 czy może 1229 lat.
Twierdzisz, że to zadanie z 8 klasy, więc może wiesz z jakiego zbioru lub podręcznika pochodzi,
i czy to pełna jego treść?
6 wrz 11:33
6 wrz 12:53
a7: @kerajs wydaje mi się, że ja dobrze rozumiem zagadnienie, może je nie najlepiej
wytłumaczyłam.
jeśli chodzi o doszukiwanie się jakiś wycieczek osobistych to już nie wiem jak wybrnąć, ale nie
chciałam i nie chcę Cię urazić,a le wyszło chyba rzeczywiście niezręcznie, dlatego sorry
6 wrz 15:39
kerajs:
@ ite, dzięki za link. To jednak trochę inna treść.
@
Może KarOla poda skąd wzięła zadanie?
@a7
Luzik.
6 wrz 21:34