Rozwiąż podane równanie różniczkowe zupełne
Aisser: Witam mam do rozwiązania takie równanie
2−(yx)2 + 2yxy'=0
Wynik jest podany: y= +/−√Cx − 2x2
Nie miałem w innych przykładach różniczki zupełnej z dokładnością tylko do znaku
i nie wiem w jaki sposób ten fakt wprowadzić do obliczeń, z góry dziękuję za pomoc.
21 kwi 16:35
kerajs: podstawienie
y=tx ⇒y'=t'x+t
daje równanie
2−t
2+2t(t'x+t)=0
ln |t
2+2|=−\ln |x|+C
y=±
√Cx−2x2
21 kwi 16:45
Aisser: Dzięki wielkie
21 kwi 16:56
Mariusz:
Kerajs dobrze rozpoznałeś że jest to jednorodne
tyle że on chciał je liczyć jako zupełne (którym też jest)
i teraz nie wiadomo czy sposób rozwiązania i typ miał narzucony
czy to że jest to równanie zupełne było jego własnym rozpoznaniem
Czyli masz różniczkę zupełną
To równanie jest jednocześnie jednorodne , Bernoulliego i zupełne
Aisser wygląda na to że pomyliłeś się przy liczeniu pochodnych cząstkowych
g'(x)=2
Rozwiązanie równania różniczkowego w postaci uwikłanej to
F(x,y)=C czyli
21 kwi 17:56
kerajs: Ponieważ początki tematów wyświetlają się w liście zadań to po otworzeniu tematu zacząłem
czytać od ''
Wynik jest podany ...'' . I przegapiłem nagłówek o równaniu typu różniczka zupełna.
21 kwi 18:24
Aisser: Dzieki za pomoc, faktycznie pomyliłem się w pochodnej cząstkowej,
podane było, żeby policzyć jako zupełne.
21 kwi 18:59
Mariusz:
kerajs no tak ale przez to rozwiązanie mu namieszałeś i inne równanie które
miał rozwiązać jako zupełne rozwiązał jako jednorodne
22 kwi 07:59
Mariusz:
choć gdybym miał swobodny wybór sposobu rozwiązania to wybrałbym ten którego użyłeś
22 kwi 08:01
kerajs:
''kerajs no tak ale przez to rozwiązanie mu namieszałeś i inne równanie które
miał rozwiązać jako zupełne rozwiązał jako jednorodne''
Trudno, nic na to nie poradzę. Nie zrobiłem tego specjalnie i powyżej już wytłumaczyłem się z
pomyłki. Mogę co najwyżej przeprosić za swoje gapiostwo: SORRY.
Kontenty?
PS
Równanie zupełne i tak będzie musiał umieć rozwiązywać przy metodzie czynnika całkującego.
22 kwi 21:41