18 sie 17:00
Kacper: To są miejsca zerowe.
18 sie 17:05
maciu: wiem ,ale to nie zmienia faktu,że coś jest źle
18 sie 17:06
Kacper: Nic nie jest źle, wszystko jest w porządku.
18 sie 17:07
maciu: jak to umie tak
x1 −0−5,29 (=0 x1)
x2 =02+28=28
to x1 = 0 x2 = 28, a tam jest inaczej
18 sie 17:11
Jack:
Δ = 28
√28 = √4*7 = √4 * √7 = 2√7
18 sie 17:11
18 sie 17:12
Jack: rownanie kwadratowe powinienes umiec...
18 sie 17:12
maciu: a skąd masz 2
√7
?
18 sie 17:14
ZKZ: Przeciez tutaj mamy rownanie kwadratowe niezupelne x2− d=0
to (x+√d)(x−√d) =0
Po coliczyc delte i tracic na takie rzeczy czas bez sensu
18 sie 17:16
maciu: ale chodzi o to,że jak licze delte to wychodzi co innego
18 sie 17:18
ZKZ: Powtarzasz material przed studiami tak jak ja ?
18 sie 17:19
maciu: nie,matura poprawkowa za 5 dni,a co?
18 sie 17:21
Jack: @maciu
ten √7 wzial sie z √28
chyba wiesz ze √a*b = √a * √b
zatem skoro mamy √28 to to sie rowna √28 = √4 * 7 = √4 * √7 = 2√7
18 sie 17:25
maciu: nie umiem pierwiastków
18 sie 17:26
Jack: no to nie zrozumiesz dlaczego tam jest √7
18 sie 17:26
Omikron: Maciu chce wszystko robić przybliżeniami, ale nie zawsze się da.
18 sie 17:33
maciu: pomóżcie mi z tą nierównością
18 sie 17:35
maciu: ma być w takich przypadkach −√7 i p {7} tak zawsze bedzie w podobnych przykladach?
18 sie 17:35
18 sie 17:37
maciu: nie ma szans
18 sie 17:37
Omikron: To odpuść to zadanie
18 sie 17:47
maciu: a co jak taka nierówność będzie? od nierównośći zależy czy bedzie 30% bo z zamknietych bedzie
te 12,13 pkt
18 sie 17:50
ZKZ: Rownanie postaci x2−d=0 gdzie d to jakas liczba rowiazujesz tak
(x+√d )(x−√d) =0
Miejsca zerowe to x+√d=0 to x=−√d x−√d=0 tp x=√d
czasem √d beie ladny bo jesli d=25 to √25=5 czasmi nie bo moze wyjsc √23 np to tak
zostawiasz
Rownanie postaci x2±bx =0 rozwiazujesz tak
x(x±b)=0 to wtedy x=0 jedno miejsce zerowe i zawsz we ono takie bedzie
drugie obliczysz x±b=0 to x=±b
rownanie postaco x2+bx+c=0 roziwzujesz standartowo
Nierownosci to jak mas zjuz miejsca zerowe to tylko patrzysz na jakim oprzedzialre jet ona
spelnima i po krzyku
18 sie 17:51
Omikron: Maciu, to musisz zdecydować, czy zależy Ci na zdobyciu 30% na tyle, żebyś nauczył się działań
na pierwiastkach.
18 sie 17:52
maciu: ale po co sie tego uczyc,jak pisal ZKZ albo −√7 albo √7 dalej umiem
18 sie 17:55
Omikron: Ale nie umiesz √28 zamienić na 2√7
18 sie 17:57
ZKZ: Nie musisz nikt cie nie zmuszs to twoj wybor i ztego co napiusales to ty bedziesz pisal mature
nie ja
ja pokazalem
no ale zastanow sie jak bedzie taka nierownosc
x2+5>0
18 sie 17:58
maciu: −√5 i √5
18 sie 17:58
maciu: nie ! 0 i 5
18 sie 17:58
maciu: 0 i −5
18 sie 17:59
ZKZ:
18 sie 17:59
Omikron: Najśmieszniejsze jest to, że wczoraj identyczną nierówność robiłeś
18 sie 17:59
Omikron: I już zapomniałeś
18 sie 18:00
maciu: no to kiedy mam delte liczyć, a kiedy mam te pierwiastki pisać,mi nie do smiechu
18 sie 18:00
maciu: x2−5 > 0 to wtedy by było −√5 i p {5} tak?
18 sie 18:02
Omikron: Nie dziwię się, mnie też na Twoim miejscu by nie było. Przejrzyj jeszcze raz rozmowę z nocy ze
mną i 6−latkiem.
18 sie 18:02
Omikron: W takim przypadku tak, ale podaj dla niego ostateczne rozwiązanie. Potem rozwiąż nierównośćod
ZKZ
18 sie 18:04
maciu: to juz nie problem jest
18 sie 18:04
Omikron: Skoro to nie problem to podaj.
18 sie 18:07
maciu: ale to nie wiem juz o co chodzi pogubiłem się ?
18 sie 18:08
Omikron: Rozwiąż nierówność x2−5>0
18 sie 18:09
maciu:

x(−niesko do −
√5 i od p {5} do plus niesko
18 sie 18:11
maciu: a z tego
x2−5>0 nie mógłbym wyliczyć na podstawie współczynników a,b,c i delta m zerowe?
18 sie 18:13
Omikron: Matematycznie zapisane: x∊(−∞,−√5)∪(√5,∞)
Teraz rozwiąż nierówność x2+5>0
18 sie 18:14
Omikron: Zawsze możesz deltę w równaniach i nierównościach kwadratowych policzyć
18 sie 18:14
maciu: tylko,że w tedy źle będzie inny wynik tak? w niektórych przzypadkach
18 sie 18:15
maciu: to tak bedzie
x(x+5)
x=0 x=−5
18 sie 18:16
ZKZ: Ten spojnik i uzyty w zapisie 18;11 jest zly ito bardzo zly bo oznacza to ze ta nierownosc
nie ma rozwiazan bo nie istnie czesc wspolna tych przedzialow
Musi byc spojnik lub
18 sie 18:18
Omikron: Zawsze możesz policzyć deltę, która powinna Ci zasugerować rozwiązanie. Rozwiąż teraz w pełni
tę nierówność i podaj końcową odpowiedź.
18 sie 18:18
maciu: wiem,ale klawiatura...
18 sie 18:18
maciu: tylko,że czasem delta i miejsca zerwowe bedą inny niż mają wyjść jak w pierwszym komentarzu
18 sie 18:19
Omikron: Zrób to zadanie!
18 sie 18:19
maciu: x2+5>0 a jakbym liczyl delte to były by takie same miejsca zerowe?
18 sie 18:20
maciu: robie
18 sie 18:20
maciu: po co te nerwy
18 sie 18:20
maciu:

x nalezy ( −nieksonczonosci do 0 lub x nalezy od 5 do plus nieskonczonosci)
18 sie 18:22
Omikron:
18 sie 18:22
Omikron: Jak te miejsca zerowe wyliczyłeś?
18 sie 18:23
maciu: x2+5
x(x+5)
x=0 lub x=−5
18 sie 18:24
Adam: x(x+5) = x2+5x, źle
18 sie 18:24
maciu: to co delte liczyć?
18 sie 18:25
Omikron: Jak wyłączyłeś x przed nawias?
18 sie 18:25
Adam: delta jest ujemna, policz sobie
18 sie 18:25
Omikron: Tak, licz deltę
18 sie 18:25
ZKZ: Przeciez nie masz x przy 5
nie masz x2+5x tylko x2+5
18 sie 18:25
maciu:

x( R
18 sie 18:26
Omikron: Brawo
18 sie 18:26
maciu: naprawde ,czy sobie zartujesz
18 sie 18:26
Omikron: | | x2+4 | | x−3 | |
Rozwiąż nierówność |
| − |
| ≥2x−3 |
| | 7 | | 2 | |
18 sie 18:27
Omikron: Dobrze jest tamto
18 sie 18:27
maciu: ten licznik przeszkadza
18 sie 18:28
Omikron: Najpierw uprość nierówność, czyli pozbądź się ułamków
18 sie 18:29
maciu: jak to zrobić?
18 sie 18:29
Adam: mnożenie...
18 sie 18:31
maciu: 7*2 =14 i pomnożyć przez 14 2x−3?
18 sie 18:31
Omikron: Tak
18 sie 18:31
Omikron: Pierwszy ułamek przez 2, drugi przez 7, prawą stronę przez 14
18 sie 18:32
Omikron: W sensie liczniki
18 sie 18:32
ZKZ: Ale nie tylko 2x−2 mnozysz przez 14
kazdy skladnik tej nierownosci mnozysz przez 14
18 sie 18:33
maciu: po uproszczeniu
x2−29x+43>=0
18 sie 18:33
Omikron: Weź pod uwagę to co ZKZ pisze i jeszcze raz rozwiąż
18 sie 18:48
maciu: zrób ten przykład,wtedy zrozumiem i nastepny zrobie ,bo tak nie wiem o co chodzi
18 sie 18:55
Omikron: Za jakieś pół godziny zrobię jak w domu będę, chyba że ktoś zrobi wcześniej.
18 sie 18:55
maciu: Ok
18 sie 18:56
5-latek : | | x2+4 | | x−3 | |
14* |
| −14* |
| ≥14(2x−3) |
| | 7 | | 2 | |
Skroc 14 z 4 i 14 z 2 i licz sam dalej
18 sie 19:07
maciu: słuchaj,ja naprawde nic z tego nie rozumiem,ale pytanie czy naprawde taka nierówność może się
pojawić? to naprawde byłoby delikatnie pisząc nienoramlne
18 sie 19:08
Adam:

2x
2+8−7x+21≥28x−42
2x
2−35x+71≥0
Δ = 1225−4*2*71 = 657 = 3
2*73
√Δ = 3
√73
| | 35−3√73 | | 35+3√73 | |
x1 = |
| x2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 35−3√73 | | 35+3√73 | |
x∊< |
| , |
| > |
| | 4 | | 4 | |
18 sie 19:08
maciu: gołym okiem widać,że nie jest to podstawa
18 sie 19:08
Omikron: Nie potrzeba do rozwiązania tego zadania żadnych wiadomości z rozszerzenia.
Widzę, że nierówność z brzydkimi miejscami zerowymi wymyśliłem
18 sie 19:10
Adam: sry większe równe więc
| | 35−3√73 | | 35+3√73 | |
x∊(−∞; |
| >u< |
| ;∞) |
| | 4 | | 4 | |
18 sie 19:10
5-latek : nie wiem
ale po skroceniu masz
2(x2+4)−7(x−3)≥14(2x−3)
licz dalej
Znasz moje zdanie na temat tego co jest nienornalne Wiec nie pytaj wiecej i skup sie na
zadaniu
18 sie 19:11
maciu: x
2−7<0 to x1=−
√7 i
√7 a jakby było
x
2+7<0

?
18 sie 19:12
5-latek : Omikron to nie ma zadnego znaczenia jakie wyjda miejsca zerowe czy ladne czy brzydkie
Tu chodzi o zasade
18 sie 19:13
maciu: i tak wogóle to ciągle nie wiem,dlaczego licząc delte z tych współczynników a,b,c nie wyjdzie
tak jak ma być
18 sie 19:13
maciu: w tym przykładzie 19 12
18 sie 19:13
5-latek :

TO jest wykres y=x
2+7
Teraz patrz gdzie wartosci tej funcji sa <0
18 sie 19:14
maciu: x(R
18 sie 19:15
5-latek : nie
18 sie 19:16
5-latek : przeciez kiedys ci rysowal i tlumaczyl to yht
18 sie 19:17
maciu: zbiór pusty źle popatrzyłem
18 sie 19:17
5-latek : Tak ta nierownosc nie ma rozwiazan
18 sie 19:18
Omikron: Wychodzi jak policzysz deltę, jest ujemna, więc nie ma miejsc zerowych.
18 sie 19:18
maciu: y=x2+7 o tym przykładzie piszesz?
18 sie 19:19
5-latek : Oddaje ci pole Omikron
18 sie 19:19
maciu: słucham,czekam na odpowiedź delta ujemna?
18 sie 19:21
Omikron: Delta w tym przypadku jest ujemna, współczynnik a dodatni, więc wiesz już jak narysować wykres.
Na podstawie wykresu odczytujesz rozwiązania.
18 sie 19:24
Omikron: Do narysowania szkicu wykresu na podstawie którego rozwiążesz nierówność kwadratową jest Ci
potrzebna wartość Δ i współczynnika a. Jak już je znasz to rysujesz wykres i odczytujesz
rozwiązania.
Zobacz na przypadki:
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
18 sie 19:26
Omikron: Rozwiąż nierówność
18 sie 19:30
5-latek : Wiesz co ?
Co jak co ale delte powinienes umiec liczyc z aamknietymi oczami skoro chcesz miec ztego dwa
punkty a nie sie co rusz dopytywac czy dobrze
Rob do konca zadanie tak jak bys robil na maturze i dopiero daj do soprawdzenia . na maturze
sie kogo zapytsz ?
Trzecie x2+7>0 taka nierownosc
to licze
x2=−7
Kwadrat z liczby ujemnej dla Ciebie nie istnieje (nie w liczbach R
Juz widac ze nie ma miejsc zerowych
Delta z tego d=−28<0
mamy a>0 Δ<0 i x2+7>0 wartosci maja byc dodatnie wiec x∊R
Prosto latwo przyjemnie i 2 punkty sa i do nastepnego zadania
18 sie 19:31
maciu: STOP,bardzo prosze skupcie sie teraz i od tego postu mnie słuchajcie
18 sie 19:33
maciu: y=x2 + 7 > 0
piszesz,że delta ujemna OK,wiem jak to zrobić,miejsca zerowe, ale odpowiedzi są x1 −√7 i p
{7} to które warianty wybrać?
18 sie 19:34
Omikron: Najpierw liczysz deltę, jak jest ujemna to nie ma miejsc zerowych
18 sie 19:35
Adam: skoro delta jest ujemna to nie ma miejsc zerowych.......................................
18 sie 19:35
Adam: mówisz o przykładzie x2−7>0
to jest co innego
18 sie 19:36
maciu: tak o tym mówie
18 sie 19:37
maciu: chodzi o to,że miejsca zerowe wychodzą inne niż w rozwiązaniu bo tam są −√7 i √7
18 sie 19:38
Omikron: W drugim przykładzie delta jest dodatnia, miejsca zerowe wychodzą takie jak piszesz. Rysujesz
wykres, zapisujesz rozwiązanie i koniec.
18 sie 19:39
5-latek : a piszsesz x2+7>0 to ktora postac ? (post 19:34
18 sie 19:39
Omikron: A teraz rozwiąż tą nierówność, którą napisałem.
18 sie 19:39
Adam:

no to masz x
2−7>0
(x−
√7)(x+
√7)>0
x∊(−
∞;−
√7)u(
√7;
∞)
18 sie 19:40
Adam: te miejsca które wyliczyłeś są złe
18 sie 19:41
5-latek : maciu to wszytsko wychodzi z rozwiazania rownan ktorych nie umiesz
x2−7=0
x2=7 tu pierwiastki istnieja x=p[7} lub x=−√7
x2+7=0
x2=−7 nie ma rozwaizan to rownanie
18 sie 19:41
maciu: x2−7<0
a=1 b=0 c=−7
Δ=28
x1= −0−√28 x2 = 0 + √28 co o tym sądzicię,tak też można?
2 2
18 sie 19:43
5-latek : Rob teraz zadanie 19;30
18 sie 19:44
maciu: dodam tylko,że to rozwiązanie 6latka
18 sie 19:44
Benny: Można, ale po co skoro możemy od razu skorzystać z tego, że a2−b2=(a−b)(a+b)
18 sie 19:44
Omikron: Benny, maciu nie umie wzorów skróconego mnożenia, już nie ma mu co mieszać
18 sie 19:45
maciu: dobry ten zapis 19 43?
18 sie 19:46
5-latek : Zrozum z edla mnie takie zadanie jest na 20 sekud (tyle zeby zapisac to rozwiazanie
Ty sie nie obejdziesz bez delty wiec licz jak potrafisz byle dobrze
18 sie 19:47
Omikron: Dobry, ale nie wiem czy egzaminator nie obetnie punktu za to, że miejsca zerowe nie są zapisane
w najprostszej postaci.
18 sie 19:49
maciu: no bo chyba lepiej ,żebym tak zapisał już niż żebym strzelał kiedy √7 .... a kiedy −√7
6latku,sam pisałeś żebym tak to zostawił...
18 sie 19:52
5-latek : wzorow skroconego mnozenia nie
pierwiastkow nie
Innych wzorow nie
ale zeby np wiedzla ze 28=1*28 lub 28=2*14 lub 28=4*7
tu juz mozemy pokobinowac bo wiem ze √4=2
a √28= √4*7 = √4*√7= 2√7 z √7 juz nic nie zrobie bo to liczba nie wymierna
18 sie 19:54
5-latek : Teraz bede rozmawial z corka
18 sie 19:55
maciu: chcialbym tą nierówność w ułamku zrobić
18 sie 19:58
Omikron: Jak skończysz to, zrób kolejne zadanie.
Wiedząc, że
w jest rozwiązaniem równania
3w+2w2=12w−18+3w
rozwiąż nierówność
18 sie 20:01
18 sie 20:03
Omikron: Tak
18 sie 20:04
maciu: 20 01 przesadzasz już
18 sie 20:04
Omikron: Weź się za nierówność z 19:30
18 sie 20:04
Omikron: Nic nie przesadzam, rób, rób
18 sie 20:05
maciu: ale pytanie bo egzaminator może mieć to inaczej zapisane w kluczu,to jak on to rozpaczy,ktoś
się wypowie moż więcej?
18 sie 20:05
Omikron: Ja uważam, że może się trafić egzaminator który odejmie punkt za to, że nie zamieniłeś √8 na
2√2
18 sie 20:06
maciu: 19 30 ,to teraz krok po kroku,jak to do prostszej postaci sprowadzić,(później już sobie
poradze)
18 sie 20:06
maciu: ale tylko 1, nie 2 chyba
18 sie 20:06
Omikron: Zacznij od pozbycia się ułamków
18 sie 20:06
Omikron: Jeżeli już to jeden punkt odejmie
18 sie 20:07
maciu: bardzo prosze krok po kroku objasnic,jak to zrobic
18 sie 20:07
Omikron: 1) Pozbądź się ułamków
2) Doprowadź do najprostszej postaci (ax2+bx+c)
3) Policz deltę (jeżeli nieujemna znajdź miejsca zerowe)
4) Narysuj wykres
5) Odczytaj i zapisz rozwiązanie
18 sie 20:09
maciu: 1 punktu nie rozumiem,pozostałe umiem
18 sie 20:09
Adam: zapoznaj się z działaniem zwanym mnożeniem
18 sie 20:10
maciu: mnożenie umiem,tylko nie wiem co przez co ile jak ....
18 sie 20:10
Adam: wszytko razy największą wspólną wielokrotność ułamków
18 sie 20:11
Omikron: Pomnóż tak, żeby pozbyć się ułamków, przez wspólny mianownik
18 sie 20:11
maciu: wspólny mianownik to 6
18 sie 20:12
maciu: nie ja chyba to odpuszczam mało prawdopodobne żeby taka nierówność była
18 sie 20:13
Omikron: To mnóż przez 6
18 sie 20:13
Adam: w zadaniach otwartych może być
18 sie 20:14
Adam: założę się że będzie coś takiego i nie zdasz
18 sie 20:14
maciu: jak to?
18 sie 20:15
Adam: no, bo sobie odpuściłeś
18 sie 20:15
maciu: 42x2−36x+66<= 36−x ?
18 sie 20:15
Adam: źle
18 sie 20:16
Omikron: Źle
18 sie 20:17
maciu: Przeciez mialem wszystko przez 6 mnozyc
18 sie 20:18
Adam: źle pomnożyłeś
18 sie 20:18
18 sie 20:19
18 sie 20:21
maciu: aha
18 sie 20:22
Omikron: To skoro już to wiesz, rozwiąż od nowa nierówność.
18 sie 20:27
maciu: słuchaj,ja sie ucze teraz kombinatoryki....
18 sie 20:29
Omikron: Aha
18 sie 20:31
18 sie 20:32
maciu: już pojmuje
18 sie 20:36
Omikron:
Wykonaj działania:
1)
2)
3)
18 sie 21:25
maciu: 2 .
66/3
1
7x2−6x
3
6−x *3
18 sie 21:26
Omikron: (6−x)*3 nawias jest tu konieczny
A teraz zobacz jaki wynik zapisałeś w 20:15
18 sie 21:27
Omikron: Możesz już rozwiązywać dalej nierówność
18 sie 21:27
18 sie 21:31
ZKZ: Przeciez to jest gimnazjum
Omikron co ty w ogole go uczysz? . To jest jakas paranoja
18 sie 21:33
maciu: zobacz prosze co jest zle w 21 31
18 sie 21:34
Omikron: b=−4 nie 0
−0−3 to to samo co 0−3
18 sie 21:35
maciu: czekaj jeszcze raz sprobuje
18 sie 21:35
Omikron: ZKZ, już za dużo czasu na to poświęciłem, więc chcę przynajmniej spróbować to do końca
doprowadzić
18 sie 21:36
maciu: tak,juz dobrze mam
18 sie 21:36
Jerzy:
przecież b = −4 , a nie 0 !
18 sie 21:37
maciu: w sumie,to nie wiele zostało,tylko te ułamki i myśle,że już żadna nierówność nie będzie mi
straszna
18 sie 21:37
maciu: tak jurek juz zauwazylem...
18 sie 21:38
Omikron: To zrób to zadanie wreszcie
18 sie 21:39
Omikron: 19:30
Jak to zrobisz to 20:01
18 sie 21:40
maciu: nie pojmuje 19 30
18 sie 21:42
Omikron:
18 sie 21:42
Omikron: Przecież dopiero o tym rozmawialiśmy, pozbądź się ułamków!
18 sie 21:43
maciu: 1,16x2−x+3,66<=3−0,5x
18 sie 21:43
Omikron: Nie zamieniaj na przybliżenia!
18 sie 21:45
Omikron: Nie załamuj mnie i pomnóż stronami przez 6
18 sie 21:45
maciu: ale kompletnie nie wiem jak to zrobić inaczej
18 sie 21:45
maciu: przez 6,później przez 3 i przez 2 na koncu ?
18 sie 21:46
Omikron: 6=2*3
Jak pomnożysz przez 6 to zlikwidujesz też ułamki z 3 i 2 w mianowniku.
18 sie 21:47
maciu: a to nie jest tak,że jak pomnoze pierwszy ulamek przez 6, drugi przez 3 i trzeci przez 2
czyli przez te mianowniki,to wtedy sie nie skróci
18 sie 21:50
Omikron: "6=2*3
Jak pomnożysz przez 6 to zlikwidujesz też ułamki z 3 i 2 w mianowniku."
18 sie 21:51
ZKZ:

11
18 sie 21:55
maciu: przepraszam,nie umiem tego
18 sie 21:56
maciu: no ten post 21 55 rozumiem,ale tej nierówności nie bardzo
18 sie 21:57
Omikron: To przykro mi, ale nie jestem w stanie Ci tego wytłumaczyć.
18 sie 22:01
maciu: pozostaje mieć nadzieje,że nie będzie takiej nierównośći
18 sie 22:01
Omikron: Może ktoś inny jeszcze spróbuje
18 sie 22:02
ZKZ: Omikron niech sie pomodli moze dadza prosta nierownosc
18 sie 22:03
maciu: nie przesadzaj nigdy takiej nierównośći nie było od 2010,nawet w żadnych próbnych maturach
18 sie 22:04
18 sie 22:05
Omikron: Tak
18 sie 22:06
maciu: tylko tam jest −1/2 to co pierwszy nawias przez −1 a drugi przez 2, czy na odwrót ...
18 sie 22:07
18 sie 22:08
maciu: ale jak pierwszą liczbe przez −1 to druga musi byc 2 (bez minusa tak?
18 sie 22:09
ZKZ: tak
18 sie 22:09
maciu: ok,juz zrobilem dobrze mi wyszlo
18 sie 22:11
maciu: nie wiem,doradźcie co do tej matury jeszcze powtórzyć...
18 sie 22:12
Omikron: Działania na pierwiastkach i potęgach, od których od tygodnia uciekasz.
18 sie 22:13
maciu: a te zadanie ze średnią prędkośćia i podobne to już chyba nie obowiązują ? bo w tablicach nie
ma na to wzoru i dawno tego nie było,to chyba tylko w starej formule było
18 sie 22:13
maciu: pieriwastki umiem,potegi nie bardzo...
18 sie 22:14
Omikron: To się naucz tych działań.
18 sie 22:14
5-latek : Wykonaj dzialania
(√12+3√75)*√3
b) (10√48−6√27+4√12):√3
c) (3√4−3√10+3√25)*(3√2+3√5)
18 sie 22:20
5-latek : Oczywiscie bez uzycia klakulatora (zeby nie bylo ) tzn bez przylizen
18 sie 22:22
maciu: ok,ale zakładamy ,że to zamknięte(bo tak na 100%) więc oczywiśćie korzystam tylko z kalkulatora
18 sie 22:22
Omikron: Ciekawe jak z kalkulatorem prostym zrobisz przykład c
18 sie 22:24
maciu: 1,= 50,79
2 = −5,91
3 = 6,87
18 sie 22:28
maciu: właśnie tak 6,87 mniej wiecej
18 sie 22:28
Omikron: Jak na kalkulatorze policzyłeś pierwiastki trzeciego stopnia?
18 sie 22:28
maciu: nie przesadzaj,cos tam mnie nauczyłeś
18 sie 22:28
maciu: podstawiałem sobie jakąś liczbę która do 3ciej potegi da tą z pierwiastka
18 sie 22:29
maciu: bystrzak jestem,wiem
18 sie 22:29
Omikron: Niezbyt, bo wynik to 7
18 sie 22:32
maciu: ale,na maturze bym to dokładniutko przybliżał,ale i tak by odpowiedź się zaznaczyło na
podstaiwie tego 6,87...
18 sie 22:32
Omikron: A jakbyś miał odpowiedzi
a) 6,6
b) 6,8
c) 7
d) 7,2
Źle byś zaznaczył
18 sie 22:33
Omikron: Nie przybliżysz bardzo dokładnie, bo masz dostępny tylko kalkulator prosty.
18 sie 22:33
maciu: nie,takich napewno nie będzie,na maturze bym tak to zrobił,że by wyszło prawie idealnie ten
wynik tak na wylaniu obliczyłem...
18 sie 22:33
Omikron: To się nie ucz działań na pierwiastkach, Twoja sprawa. Żebyś tylko nie pożałował tego na
maturze.
18 sie 22:34
maciu: ja się dużo uczyłem pierwiastkow.....
18 sie 22:35
Jack: czasem duzo to za malo
18 sie 22:40
18 sie 22:48
maciu: https://matematykaszkolna.pl/strona/3971.html
z takimi zadaniami tez mam problem robiłem kilka dni temu,zrobiłem (podstawiałem)
jak zrobic to bez podstawiania,skąd mam wiedziec czy dzielic przez te dane w liczniku czy
mianowniku
18 sie 22:53
18 sie 23:56
maciu: tylko,że ja mam problem z odróżnieniem co dodawać i przec co dzielić
18 sie 23:59