wielomiany, rozwiązywanie wielomianów
nieudolny: Witam mam problem z przykładami z wielomianów, mianowicie:
Rozwiąż równanie : 2x
3+3x
2+3x+1 = 0
Rozwiąż nierówność:
a) x
3−x+6>0
b) 2x
3−12≤x
2 ~ z tego wyprowadziłem x przed nawias : x(2x
2−x−12) a następnie
obliczyłem delte, ktora wyniosła 49. x1 wyszło −3/2 oraz x2 wyszło 2. Więc zbiór powinien
wyjść (ramiona do góry)
x∊<−3/2 ; 2> a odpowiedz w ksiażce mowi x∊(−
∞;2>
Proszę o wyjaśnienie jak się rozwiązuje te przykłady oraz wytłumaczyć mi gdzie robię błąd w
ostatnim przykładzie. Dziekuje
8 mar 19:35
Daansa:

2x
3+3x
2+3x+1 = 0
Tutaj można na trzy sposoby
pierwszy sposób to zauważenie, że przed nawias można wyciągnąć (2 x+1) i wtedy
zostanie(x
2+x+1)
drugi sposob to hornerem
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
trzeci sposob jest podobny do hornera, ale dzielisz normalnie caly wielomian
https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html
Co do twojej nierówności to jak już zrobiłeś b)
2x
3−12−x
2≤0
2x
3−x
2−12≤0
i lecisz hornerem(x−2) i z hornera wychodzi Ci 2x
2+3x+6, gdzie delta wychodzi ujemna.
Czyli
(x−2)(2 x
2+3 x+6)
x=2
x∊(−
∞;2>
8 mar 20:03
Daansa: x(2x2−x−12)= 2 x3−x2−12 x ≠2x3−x2−12≤0
8 mar 20:05
Daansa: Rysunek do twojego b)
8 mar 20:05
nieudolny: No tak, głupi błąd. Jeszcze mam pytanie odnośnie zadania 2x3+3x2+3x+1 = 0. I sposób to poprzez
zauważenie, jednakże jak tego nie widzę, to jest jakis sposób by to "dostrzec"? Jakoś wyłączyć
pokolei czynniki, które w końcu doprowadzą do tego wyniku? Bo niestety nie widzę które mogą
się ze sobą połaczyć. Oraz jeszcze odnośnie hornera − żeby policzyć hornerem muszę wiedzieć
kiedy W(x) da mi liczbę 0. A skąd sie dowiem jaka to liczba? Horner to jest takie
podstawianie/zgadywanie − czasem pasuje czasem nie. I ja nie wiem do końca skąd mam brać
liczby, które będą dawać wynik W(x)=0
8 mar 20:39
Daansa: I sposób:
2x
3+3x
2+3x+1 = 0
ja tutaj zgadłem czysto fartownie bo robiłem wcześniej podobne zadanie, ogółem ja nie znam
sposobu by 'dostrzec'.
Ogółem by zobaczyć jaka liczba da nam W(x)=0 to jest takie coś
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html
Spróbuj przerobić prostsze przykłady, a potem wrócisz do tego i chętnie zrobię z tobą dalej
8 mar 20:47
nieudolny: Dziękuje ślicznie

Własnie się też natknąłem na te pierwiastki potencjalne wymierne/całkowite
i jakoś już rozumiem. Ogólnie to te zadania były jedne z pierwszych (podpunkt "c" z "a" do
"f") i ich nie rozumiałem do końca jak na prosty sposob miałyby wyjść. W głowie podstawiałem i
wychodziło, tylko że na maturze ważne jest to co na papierze nie w głowie

i nie wiedziałem
jak to "przelać" na papier. Z dalszymi nie miałem większych problemów, jednak np
3x
3+x
2+x−2=0 też mi przysworzyło trochę kłopotów, bo ciezko jest strzelać, iż liczbą
odpowiednia bedzie 2/3. Wiem, że musi być to dzielnik liczby 2 oraz liczby 3, jednak w
trudniejszych, bardziej rozbudowanych przykładach bedzie naprawde ciezko trafic dobra liczbe.
Stąd też mysłałem, że jest na to jakiś sposób, na to "dostrzeżenie". Jednakże i tak dziękuje
za poświecony czas i jak będe miał problemy, to się jeszcze odezwę

Pozdrawiam
8 mar 21:02
Daansa: Ładna ściana tekstu

haha służę pomocą, teraz sam zacząłem sobie powtarzać materiał bo aż żal
zapomnieć podstaw, które się kiedyś umiało

No trochę z tym roboty jest, ale na maturze nie dają raczej aż tak trudnych zadań by pół
godziny szukać dzielnika
8 mar 21:05
ICSP: 2x
3 + 3x
2 + 3x + 1 = 0
x
3 + (x+1)
3 = 0
x = −x − 1
2x = −1
Czy nie prościej i szybciej ?
8 mar 21:17
Metis: Cześć
ICSP 
Ostatnio na forum przedstawiałeś ciekawy sposób rozwiązywania wielomianu
282082
Możesz powiedzieć skąd znasz ten sposób, czy jeśli rozwiązałbym tak równanie na sprawdzianie −
zostałoby zaliczone ?
8 mar 21:20
8 mar 21:31
Metis: Czyli lepiej nie kombinować

Zerkniesz na moje rozwiązanie ?
283369
8 mar 21:33
ICSP: Już chyba pigor zerknął
8 mar 22:10