Rówananie wielomianowe
Koczkodan: Oblicz: x
3−12x−16=0
proszę o pomoc
28 lut 13:18
5-latek: W(−2)= (−2)
3−12*(−2)−16=−8+24−16=0
Wiec co robic dalej juz wiesz
28 lut 13:25
Koczkodan: a dlaczego akurat (−2) ?
28 lut 13:27
prosta: x=−2 jest jednym z rozwiązań...
dalej schemat Hornera: 1 0 −12 −16
−2 1 −2 −8 0
stąd: (x+2)(x2−2x−8)=0
x=−2 lub x2−2x−8=0
(x−4)(x+2)=0
x=4 lub x=−2
28 lut 13:28
28 lut 13:30
prosta: najpierw szukaj całkowitych pierwiastków
28 lut 13:32
ICSP: Tak w ramach ciekawostki:
| | −12 | | −16 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = −43 + 82 = 0 |
| | 3 | | 2 | |
x
1 =
3√−16/2 =
3√−8 = −2
x
2 = −2x
1 = 4
28 lut 13:53
prosta: intrygująca ciekawostka
28 lut 13:55
52: Witaj
ICSP.
Znasz jeszcze jakieś takie ciekawostki

?
28 lut 13:58
5-latek: Czesc
ICSP
Mozesz to rozwinac ?
28 lut 13:58
52: Cześć
5−latek.
Widzę że też cię to zaciekawiło
28 lut 14:01
5-latek: Czesc Kamil

Powiem Ci ze nawet bardzo
28 lut 14:06
J:
równanie: x
3 + px + q
jesli: Δ = 0 , to: x =
3√q/2 lub x = −2
3√q/2
28 lut 14:13
5-latek: | | p | | q | |
J dlaczego ( |
| )2 i ( |
| )2 skad to wynika dla rownania stopnia trzeciego |
| | 2 | | 2 | |
28 lut 14:17
J:
| | p | | q | |
poprawka: Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 |
| | 3 | | 2 | |
28 lut 14:17
52: | | p | |
tam przy Δ powinno być ( |
| )3 |
| | 3 | |
28 lut 14:18
52: Przepraszam, nie widziałem twojego postu
28 lut 14:18
J:
są to gotowe wzóry , tak jak dla trójmianu: Δ = b
2 − 4ac, a ich wyprowadzenie jest dosyć
trudne i żmudne
28 lut 14:23
Saizou :
albo mając równanie
x
3+px+q=0
| | p | |
możemy podstawić x=y− |
| , wówczas otrzymamy |
| | 3y | |
| | p | | p | |
(y− |
| )2+p(y− |
| )+q=0 |
| | 3y | | 3y | |
| | p | | p2 | | 27y2 | | p2 | |
y3−3y2• |
| +3y• |
| − |
| +py− |
| +q=0 |
| | 3y | | 9y2 | | p3 | | 3y | |
| | p2 | | p3 | | p2 | |
y3−py+ |
| − |
| +py− |
| +q=0 |
| | 3y | | 27y3 | | 3y | |
i podstawiając t=y
3 i mnożąc razy t otrzymamy
a to już łatwo się rozwiązuje
28 lut 14:23
ICSP:
28 lut 14:26
5-latek: OK
28 lut 14:37