Równania wielomianowe z parametrem.
Metis: Cześć

Potrzebuję Waszej pomocy. Nie jestem pewny warunków i zapisu

1) Dla jakich wartości parametru p (p∊R) równanie (x+1)[x
2+(p+2)x+(p−1)
2]=0
ma tylko jedno rozwiązanie.
Widzi się, że jednym z rozwiązań równania jest liczba −1.
Zatem,aby równanie miało jedno rozwiązanie to równanie kwadratowe [x
2+(p+2)x+(p−1)
2]=0 musi
spełniać warunek Δ<0 lub mieć pierwiastek równy −1.
1
o.
Δ<0
2
o.
Δ>0
f(−1)=0
8 mar 14:18
J:
20: Δ ≥ 0
8 mar 14:22
J:
oczywiście w 2
0: f(−1) = 0 aktualne
8 mar 14:23
Metis: Możesz wyjaśnić ?
8 mar 14:24
J:
może być: Δ = 0 i jedno miejsce zerowe: x = − 1
8 mar 14:30
Metis: Okey

No to kolejne:
2) Dla jakich wartości parametru p(p∊R0 równanie (x−3)[x
2−2(2p+1)x+(p+2)
2]
ma dwa różne rozwiązania.
Widzi się, że jednym z rozwiązań równania jest liczba 3. Zatem, aby równanie miało 2 różne
rozwiązania równanie kwadratowe x
2−2(2p+1)x+(p+2)
2 musi spełniać warunki:
1
o
Δ=0
x≠3
2
o
Δ>0
f(3)=0
I nie wiem jak poprawnie zapisać słownie warunek 2
8 mar 14:40
prosta: gdy Δ>0 to mogą istnieć dwa różne pierwiastki, wśód nich x=−1...trzeba to wykluczyć
8 mar 14:42
Metis: x2−2(2p+1)x+(p+2)2
No to po pierwsze może mieć 2 rozwiązania. Czyli Δ>0 i wykluczamy x=3
Może mieć jedno rozwiązanie: Δ=0, którego rozwiązaniem nie może być x=3
Zatem:
1o.
Δ=0
x≠3
2o.
Δ>0
x≠3
Okey teraz?
8 mar 14:47
Metis: Ale brakuje jeszcze jednego bo jeśli w 2o otrzymamy 2 różne rozwiązania to razem całe równanie
spełniać bedą nie dwa a trzy rozwiązania.
8 mar 14:48
Metis: Wydaje mi sie ze początkowy warunek który napisałem jest w porządku...
8 mar 14:52
J:
Δ ≥ 0 i f(−3) ≠ 0
8 mar 14:56
Metis: J a co jeśli otrzymam 2 różne rozwiązania którym nie jest x=3 ?
8 mar 15:01
prosta: Wyjaśnienie do 14.42
nawiązanie do pierwszego zadania: f(−1)=0 ⇔ p=0 lub p=3
dla p=0 otrzymujemy: x2+2x+1=0 ⇔x=−1
dla p=3 otrzymujemy : x2+5x+4=0 ⇔ x=−1 lub x=−4
ostatecznie: p=0
8 mar 15:07
Metis: Dlaczego piszesz f(−1)=0 , skoro jednym z pierwiastków mojego równania jest x=3...
8 mar 15:11
prosta: przecież nawiązuję do pierwszego zadania.
Podobnie można postąpić w drugim.
8 mar 15:15
Metis:
8 mar 15:16
prosta:
f(3)=0 ⇔ p=1 lub p=7
dla p=1 otrzymujemy: x2−6x+9=0 ⇔x=3
dla p=7 otrzymujemy: x2−30x−81=0 ⇔ x=3 lub x=27
8 mar 15:22
Metis: Chodzi mi tylko o poprawnie zapisanie warunków. Z rozwiązaniem sobie poradzę.
Zatem jakie warunki do 2) ?
8 mar 15:24
prosta: 14.40 : a co do warunków to może :x1+x2≠6 ⇔ 2(2p+1)≠6 ⇔p≠1
8 mar 15:27
Metis: 14:40 warunek mam dobry...
Jeśli Δ>0 i f(3)=0 to równanie będzie miało 2 rozwiązania, z których jedno jest równe 3...
8 mar 15:31
Metis: 3) Wyznacz te wartości parametru p(p∊R), dla których równanie (x2−x−2)[x2+(m−3)x+1]=0
Pierwszy dwumian jaki i drugi muszą mieć 2 rozwiązania zatem dla obu Δ>0
Ich rozwiązania nie mogą sie powtarzać.
Jak sprowadzić to do warunków ?
8 mar 15:49
prosta: skąd wobec tego te wątpliwości o 14.48
"Metis: Ale brakuje jeszcze jednego bo jeśli w 2o otrzymamy 2 różne rozwiązania
to razem całe równanie spełniać będą nie dwa a trzy rozwiązania."
8 mar 16:07
prosta: Jaka jest pełna treść zadania 3) ?
8 mar 16:09
Metis: Źle zrozumiałem twój post 14:42

Mniejsza o to, zerknij na 3.
8 mar 16:10
Metis: Zjadłem

Poprawiam:
3) Wyznacz te wartości parametru p(p∊R), dla których równanie (x
2−x−2)[x
2+(p−3)x+1]=0
ma 4 różne rozwiązania.
8 mar 16:11
prosta: Ile rozwiązań ma mieć równanie w zad.3 ?
8 mar 16:12
prosta: ma już dwa rozwiązania: x=−1 oraz x=2, brakuje dwóch różnych
stąd:
1. Δ>0
2. f(−1)≠0
3. f(2)≠0
8 mar 16:15
Metis: Okey rozumiem

Kolejne:
4) Wykaż, że dla każdej wartości m równanie x
3 +x +m
2x=m
2+x
2+1 ma tylko jedno rozwiązanie.
8 mar 16:29
Metis: Zacząłem to porządkować, ale nie wiem do jakiej postaci sprowadzić by pokazać to o co nas
proszą.
8 mar 16:33
prosta: może uda się sprowadzić jakoś taj, jak w poprzednich...(x−1)(.......)=0
8 mar 16:40
Metis: m2 x−m2+x3−x2+x−1 = 0
m2(x−1)+(x−1)(x2+1)=0
(x−1)(m2+x2+1)=0
Widać, że rozwiązaniem jest liczba 1.
Zatem,aby równanie miało jedno rozwiązanie, równanie m2+x2+1 nie może mieć rozwiązań.
Zatem delta < 0
8 mar 16:51
Metis: Lub Δ=0 gdzie x=1
8 mar 16:55
Metis: W porządku ?
8 mar 16:55
prosta: x2+m2+1>0 niezależnie od m... (Δ<0)
8 mar 16:58
prosta: Popatrz na polecenie
8 mar 16:58
Metis: Racja

Na razie robię kolejne

Wrzucę potem do sprawdzenia.
8 mar 17:00
Mimi : Rozłoż na czynniki wyrażenie : : a) x2+6x b) x2−25 c) x2−3
8 mar 17:00
Metis: Otwórz kolejny post...
8 mar 17:01
Metis: 5) Dla jakich wartości parametru m równanie (m+2)x3−2x2+(m+3)x=0
ma trzy różne rozwiązania.
(m+2)x3−2x2+(m+3)x=0
x[(m+2)x2−2x+m+3)=0
Widzi się, że jednym z rozwiązań równania jest liczba x=0. Zatem, aby równanie miało 3 różne
rozwiązania, dwumian (m+2)x2−2x+m+3)=0 musi mieć 2 różne rozwiązania
Zatem Δ>0 oraz x≠0
Warunek wystarczający?
6) Dla jakich wartości parametru m równanie x3−2(m+1)x2+(2m2+3m+1)x=0
ma trzy rozwiazania z których dwa są dodatnie
x3−2(m+1)x2+(2m2+3m+1)x=0
x(x2−2(m+1)x+2m2+3m+1)=0
Widzi się, że jednym z rozwiązań równania jest liczba x=0. Zatem, aby równanie miało 3
rozwiązania, z których 2 są dodatnie dwumian (m+2)x2−2x+m+3)=0 musi mieć 2 rozwiązania
dodatnie.
Zatem Δ>0 , x1*x2>0 i x1+x2>0
8 mar 19:57
Eta:
ok
8 mar 20:14
Metis: Dziękuje
8 mar 20:15
Eta:
Powodzenia na sprawdzianie
8 mar 20:15
Metis:
8 mar 20:18
prosta: 
Widzi się, że jednym z rozwiązań równania jest liczba x=0.
Zatem, aby równanie miało 3 rozwiązania, z których 2 są dodatnie
dwumian....
...trójmian....
8 mar 20:21
Metis: Racja
8 mar 20:23
Metis: Czy poniższy zapis jest poprawny?

Nie wiem jak inaczej to pokazać, mimo tego że rozwiązanie
jest jasne.
Wykaż, że wielomian W(x)=x
6+x
4+2x
2 dla kazdego x przyjmuje wartości nieujemne.
1) x∊(−
∞,0)
2) x=0
3)x∊ (0,+
∞)
Jeśli x∊(−
∞,0) to wielomian przyjmuje wartości nieujemne ponieważ liczba ujemna, czyli liczba z
przedziału (−
∞,0) podniesiona do potęgi parzystej staje się liczbą dodatnią. Suma liczba
dodatnich jest liczbą dodatnią.
Jeśli x=0 to wielomian jest równy 0. Zatem dla x=0 przyjmuje wartości nieujemne.
Jeśli x∊ (0,+
∞) to wielomian przyjmuje wartości nieujemne ponieważ liczba dodatnia, czyli
liczba z przedziału (0,+
∞) podniesiona do potęgi parzystej jest liczbą dodatnią. Suma liczba
dodatnich jest liczbą dodatnią.
Zatem dla każdego x wielomian przyjmuje wartości nieujemne
8 mar 21:01
Metis: Nie chce mi wyjść :
Wyznacz te wartości parametru m dla którego równanie x
4−2(m−5)x
2+4m
2=0 ma 4 różne
rozwiazania.
x
4−2(m−5)x
2+4m
2=0
x
2=t
t
2−2(m−5)t+4m
2=0
I nic nie mogę wyłaczyć
8 mar 21:41
pigor: ..., równanie to ma 4 różne rozwiązania jeśli
Δ=4(m−5)2>0 i 2|(m−5) >0 i 4m2 >0 ⇔
⇔ m≠5 i m >5 i m∊R ⇔ m>5 ⇔ m∊(5;+∞).
8 mar 21:50
Metis: Możesz wytłumaczyć?
8 mar 22:00
Metis:
8 mar 22:20
ICSP: x6 + x4 + 2x2 = x2(x4 + x2 + 2) ≥ 0 jako iloczyn dwóch liczb z których jedna jest liczbą
nieujemną a druga liczbą dodatnią.
8 mar 22:22
Metis: Dziękuje

A na to kolejne coś poradzisz?
8 mar 22:24
ICSP: t = x2 ,
i warunki :
1o Δ > 0
2o t1 + t2 > 0
3o t1*t2 > 0
8 mar 22:32
Metis: Dzięki
8 mar 22:42