pomoc
basia17: prosze o pomoc
Dany jest wektor AB gdzie A=(−3;4) i B=(2;−5) oblicz :
−współrzędne wektora
−jego długość
−wektor przeciwny
−iloczyn wektora przez liczbę 5
−sumę,różnicę wektorów AB i u [3,5]
18 maj 20:46
18 maj 20:47
18 maj 20:47
basia17: postaram się to zrobić tutaj po kolei jak by coś to mnie poprawiajcie
18 maj 20:52
basia17: AB =[2+3,−5−4]
AB = [5 ,(−9)]
18 maj 20:55
jakubs:
18 maj 20:55
basia17: długość teraz policzę
|AB| = √52+−(9)2
|AB| = √25+81
|AB| = √106
18 maj 20:59
jakubs:
18 maj 21:00
jakubs: Tak dla poprawności |AB|=√52+(−9)2
18 maj 21:00
pigor: ..., czyli po prostu AB=
[5,−9 ] (bez tego nawiasu (−9), a więc
np.
ax=5, ay=−9 − szukane współrzędne (składowe) wektora AB
czyli
długości rzutów tego wektora na osie Ox, Oy odpowiednio..
18 maj 21:01
basia17: wektor przeciwny to
AB' = [−5:9]
18 maj 21:02
jakubs: Dobrze
18 maj 21:03
18 maj 21:04
18 maj 21:09
jakubs: Ty podałaś link do iloczynu wektorów, a tutaj masz iloczyn wektora przez pewną liczbę, a nie
wektor.
18 maj 21:10
basia17: AB = 5 * [5,(−9)] = [25,(−45)]
18 maj 21:14
jakubs: Elegancko i został ostatni podpunkt
18 maj 21:15
basia17: tak ma być
18 maj 21:16
basia17: to super
18 maj 21:16
jakubs: I zastosuj się do wskazówki pigora zapisuj wektor bez nawiasów czyli 5|AB|=[25,−45].
18 maj 21:17
18 maj 21:19
jakubs: Tak
18 maj 21:20
basia17: AB = [5,(−9)]
u = [3,5]
c=[5+3,−9+5] = [8,−4]
c=[5−3,−9−5] = [2,−14]
18 maj 21:25
basia17: tak ma być ?
18 maj 21:30
jakubs:
18 maj 21:34
basia17: dziekuję ślicznie

mam jeszcze jedno zadanie jak byś mógł mi pomóc z czego skorzystać
18 maj 21:39
jakubs: No to podaj treść, zobaczę czy dam radę pomóc
18 maj 21:43
basia17: Znajdź równanie prostej równoległej do prostej y=2x−3 przechodzącej przez punkt A=(2;1)
Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej 2x−3y=2 przechodzącej przez punkt B=(−2,4)
Oblicz także odległość pkt P=(3,4) do prostej l: y=4x−3
18 maj 21:44
basia17: 3 podpunkt w jednym zadaniu
18 maj 21:44
18 maj 21:46
pigor: ... i zasługujesz i na to abyś zauważyła, że można też np. tak:
jeśli AB= [3,−9] to można zrobić także
tak: AB= 3[1,−3]= 3CD, gdzie wektor CD=[1,−3] równoległy do AB.
18 maj 21:46
jakubs: Aby prosta była równoległa do y=2x−3 korzystamy z
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
Czyli nasza szukana prosta musi mieć ten
sam współczynnik przed x , a więc y=2x+b i teraz podstawiamy współrzędne A ta prosta
przechodzi przez niego 1=2*2+b czyli b=−3. Szukana prosta ma wzór y=2x−3
18 maj 21:47
jakubs: Jedziemy dalej, doprowadzam do postaci:
3y=2x−2 |:3
warunek na to aby prosta była prostopadła :
| | −3 | |
szukana prosta y= |
| x+b i znowu podstawiamy współrzędne punktu B i wyznaczamy b i mamy |
| | 2 | |
prostą prostopadłą
18 maj 21:50
basia17: 2x−y−3=0
y=2x−3
1=4 − b
−b = −3
b = 3
y = 2x +3
18 maj 21:51
basia17: czyli te proste równoległe będą się pokrywać ?
18 maj 21:53
18 maj 21:53
basia17: y = 2x − 3
18 maj 21:53
jakubs: 1=4 + b, bo wzór ogólny to y=ax+b
18 maj 21:54
basia17: tak tak już wiem że zrobiłam błąd
18 maj 21:55
jakubs:
18 maj 21:56
basia17: czy tak ma byc ta prosta prostopadła rozwiązana ?
y = 2/3 x −2/3
y = −3/2 x +b
4 = 3 +b
b = 1
czyli rówanie tak wyglada
y = 2/3 x +1
18 maj 22:02
jakubs: Na końcu przekręciłaś :
18 maj 22:04
basia17: no niestety minus zgubiłam ale już wiem jak to się robi te wszystkie zadania i to jest
najważniejsze
18 maj 22:06
jakubs: Nie tylko minus podstawiłaś do wzoru prostej którą miałaś daną, współczynnik kierunkowy prostej
18 maj 22:07
basia17: haha zapisałam na odwrót ważne że wiem już o co chodzi w zadania tego typu
18 maj 22:11
pigor: ..., lub tak :
1) znajdź równanie prostej równoległej do prostej
y=2x−3 przez punkt A=(2;1)
−−−−−−
y=2x−3 ⇔ 2x−y=3=0 ⇒ 2x−y+C=0 i 2*2−1+C=0 ⇒
⇒ C= −3 i
2x−y−3=0 − szukana prosta okazała się pokrywającą się z daną
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej
2x−3y=2 przez punkt B=(−2,4).
−−−−−−−
2x−3y=2 ⇒ 3x+2y=C i 3*(−2)+2*4=C ⇒ C=2 i
3x+2y=2 szukana prosta ⊥ .
18 maj 22:11