MATURA
P@weł: Jakie typy zadan z trygonometrii najlepiej powtorzyc do matury rozszerzonej

?
4 maj 00:39
Marcin: równania trygonometryczne
4 maj 00:40
kyrtap: równania z wartością bezwzględną lub nierówności , równania trygonometryczne , wykresy
szczególnie te gdzie się bada w zależności od wartości parametru m liczbę rozwiązań, równania
kwadratowe z parametrem tw. cosinusów i sinusów
4 maj 00:46
P@weł: raczej wykazywanie tożsamości sie nie zdarza?
4 maj 00:51
Marcin: W sumie to może się zdarzyć. Tylko nie wierzę, że CKE pokusiło by się na coś trudnego
4 maj 00:57
4 maj 00:57
4 maj 00:58
kyrtap: koniecznie Paweł skup się na równaniach trygonometrycznych bo to zawsze jest
4 maj 01:00
P@weł: kyrtap wlasnie tak patrze na matury i dochodze do wniosku ze zmarnowalem 2 dni na jakies
pierdoły z trygonometrii , na tego typu zadania
https://matematykaszkolna.pl/strona/1522.html
Od chyba 2008 na każdej maturze bylo rownanie trygonometryczne
4 maj 01:02
razor: Jakieś wybitne te równanie nie są na maturze

Zazwyczaj jest zadanie albo na wyłączenie przed
nawias albo zamiana sin
2x na cos
2x i sin2x cos2x na sinx i cosx
4 maj 01:03
Tankian: Rownania trygonometrycznel. Tylko.
4 maj 01:07
Tankian: Ew. do podstawienia pomocniczej niewiadomej
4 maj 01:07
P@weł: Razor, racja tak jak mowisz
4 maj 01:09
P@weł: dobra , dzieki za pomoc chłopy! lece porobic rownania
4 maj 01:10
Marcin: | | 1 | |
Jak się pojawi na maturze np. sin(2x)=− |
| , to będzie panika że za trudne dali |
| | 2 | |
4 maj 01:12
razor: | | 3 | |
Marcin spotkałem się już z takimi wybitnymi jednostkami, dla których jeśli tgx = |
| , to |
| | 4 | |
| | sinx | |
sinx = 3, a cosx = 4. Dlaczego? Bo tgx = |
| |
| | cosx | |
4 maj 01:17
Marcin: Nie ma się co śmiać. Pół roku temu miałem podobne myślenie
4 maj 01:22
razor: U mnie tak samo

Pół roku temu napisałem rozszerzenie na próbnej na 12% i podstawę na 76

Dopiero to mnie trochę zmotywowało do nauki
4 maj 01:23
P@weł:
| | π | |
odpowiedzia będzie x= |
| |
| | 4 | |
Tylko czy + 2kπ czy + kπ

?
4 maj 01:24
Marcin: No to ładnie się podszkoliłeś razor, nie powiem

Teraz wymiatasz
4 maj 01:25
razor: okres funkcji sin2x to π więc + kπ
4 maj 01:26
razor: a nie nawet nie spojrzałem co napisałeś

sin2x = −1/2
| | π | | 7π | |
2x = |
| + 2kπ lub 2x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
jeszcze podzielić na 2 i jest
4 maj 01:28
Marcin: | | 1 | |
Paweł odczytuj tak jak dla normalnego sinx=− |
| , tyle że później wynik podziel przez 2  |
| | 2 | |
4 maj 01:29
razor: no Marcin jeszcze jakby z fizyki mi tak szło jak z matmy
4 maj 01:30
P@weł: Najlepsze jest to ze mature rozszerzona napisalem na 34% a w tej chwili te sama jestem w stanie
napisac na 70% , to jest niefart ze szczescie ucieklo z przed nosa
4 maj 01:30
Marcin: Fizykę rozszerzoną zdajesz?
4 maj 01:31
razor: no niestety xD to będzie porażka, nic nie umiem
4 maj 01:32
Marcin: Pozdro

Paweł jak stwierdziłeś, że jesteś w tym momencie napisać tą samą maturę na 70%? Przecież jak
już ją robiłeś, to bez sensu są takie stwierdzenia
4 maj 01:33
P@weł: Marcin, moze masz w tych sporo racji, chodzi mi o to ze nie przyswoiłem materiał ktory
przerabialem z korepetytorem, nie zrobilem zadania z funkcji kwadratowej za chyba 5/6pkt ,
zadania z rownosci trygonometrycznej, zle zrobilem zadanie z prawdopodobienstwa i jeszcze
jakies tam , stracilem na tym ok 25pkt, poprostu nie rozumialem tych działow , teraz je
rozumiem, ale sie obawiam ze moga sie nie powtorzyc podobne zadania....porażka jesli nie
poprawie wyniku
4 maj 01:37
Marcin: A ile chcesz mieć?
4 maj 01:41
Hugo: 25 pkt w plecy to jest 50 % ;
;
JA TEŻ LUBIE POGRAĆ W LOLA/TIBIE ALE BEZPRZESADY
4 maj 01:45
P@weł: Chyba załapałem o co chodzi z tymi 2kπ i kπ
jesli mamy np . sinx = −1
| | 1 | |
to odpowiedzia będzie x = |
| π + 2kπ |
| | 2 | |
a jesli mamy sin(2x) = −1
kπ bez dwójki z przodu piszemy wtedy kiedys funkcja np cos. sin jest skórcona . prawda?
kiedy okres jest krótsszy ? czyli gdy w zapisie występuje 2x np. sin(2x) = −1
4 maj 01:45
Hugo: garniak + komórka do garniaka + kup se neta na dzień 2zł
4 maj 01:45
P@weł: Hugo napisalem około

DD wiec sie uspprawiedliwiam ±10 pkt hehehe
4 maj 01:46
Hugo:

YES

ale ja ci powiem ... zawsze sb rysuj !
sinx=−1
x=3/2pi + 2kpi
4 maj 01:47
Marcin: | | 1 | |
Paweł! Jesteś pewien, że sin(x)=−1, to x= |
| π? |
| | 2 | |
4 maj 01:49
Hugo: co to dwojego sin(2x)=−1 to niby tak... ale głowy Ci nie dam czy to sie tak robiło bo f. sinus
to nie f. liniowa ze jak podzielisz przez 2 to bedzie 2 razy mniejsze... Ale tu sie nie
wypowiadam pewnie bym zrobił tak samo ale sam mam braki . Niech sie Marcin wypowie
4 maj 01:50
Hugo: Marcin odnieś sie do mojego postu 1:50
4 maj 01:50
P@weł: racja, z rysunku łatwiej odczytac
4 maj 01:51
Marcin:

Tak, tylko ze Paweł źle odczytuje w wykresu. Chyba ze nie odczytuje
4 maj 01:52
P@weł: Marcin , ajjjjjjj byka walnalem tam powinno byc 1 zamiast −1
4 maj 01:54
4 maj 01:54
Hugo: Paweł 50zł za lekcje u Huga albo somersby bo strasznie lubie
4 maj 01:55
Marcin: No to wtedy tak
sinx=1
sin(2x)=1
Macie rację
4 maj 01:56
Hugo: Marcin ale tak można
sin(2x)=1
jesteś tego pewny?
4 maj 01:58
4 maj 01:59
Marcin: ehee
4 maj 01:59
Marcin: To tak zeby was sprawdzić
4 maj 02:01
Hugo:

mamy tu sin2x i
sinx i to tak ładnie mi z rysunku nie wychodzi że
2x=π/2 ⇔ x=pi/4
ale ufam na słowo mądrzejszyś
4 maj 02:02
Hugo: Paweł nie no ściema.. ale w Lola 17

.. Wot mam IX arta usa i IX is 8.. ale 2 mies przed
maturami sb dałem formata na gry poszło 550 GB
4 maj 02:03
Hugo: ...zło wróciło w nowym patchem
4 maj 02:03
Hugo: z tw. Marcina
sin(U{3]{2}x)=0
4 maj 02:06
Marcin:

Nie widzisz, ze punkt A, jest dwa razy blizej od osi OY?
4 maj 02:06
P@weł: Hugo , nie wiem co znacza te nazwy

tak tylko zapytalem o te gre bo wspomniales

D
A wracajac do rownania co napisal Marcin:
4 maj 02:08
Hugo:

#sin(3/2x)

patrzcie co wyszło ! Praca serca
Za początek cyklu pracy serca powszechnie przyjmuje się
pauzę. W czasie pauzy przedsionki
i komory serca są w stanie rozkurczu i krew pod wpływem gradientu (różnicy) ciśnień przelewa
się z żył głównych i płucnych do przedsionków, a stamtąd do komór.
4 maj 02:09
Hugo: Marcin: złudzenie optyczne

.
.
.
.
ale jak by było takie na maturze to dopisze z tw. Marcina i podam gdzie mieszkasz
4 maj 02:10
Marcin: | | 3 | | 3 | |
Paweł! Ile to jest |
| * |
| ?  |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 02:10
Marcin: Hugo, gdzie mieszkam?
4 maj 02:11
P@weł: ojj powinno tam byc dzielenie.......... ale zepsułem
4 maj 02:13
P@weł: Marcin a tak poza tym to chyba i tak w "4 maj 2014 02:08" mam bład bo nie powinienem chyba
pisac : π + 2kπ ?
4 maj 02:15
Hugo: Tymczasowo twoja lokalizacja to zmienna #Gdzieś

.
.
.
mógłbym odpalić Backtracka poszperać po forach i może bym coś po IP z twoich wspisów z tego
forum jakoś na nielegalu z podsieci twojego HOSTERA wyczaił IP właściwe a potem do map google
Kordy i Cie mam !
4 maj 02:16
4 maj 02:16
4 maj 02:17
Marcin: Hugo moja lokalizacja przez IP nic Ci nie powie. Obecnie wg. takiego sprawdzania jestem w
Warszawie
Szerokość geograficzna:52.2298
Długość geograficzna:21.0118
4 maj 02:20
Marcin: Hugo! Lorak Ci pomaga
4 maj 02:21
Hugo: fu!k zrobiłem dla okresu 2pi ... przyjmijmy że był to cos(3/2x)

=1
4 maj 02:21
Hugo: NEIN to ci podaje.. tzn nie wiem co i jak robisz

ale to ci podaje IP usługodawcy.. ja mam z
NEtii z Mysłowic

Ale wiem ze da sie jakos inaczej
4 maj 02:22
Marcin: Da się, ale na pewno nie tak prosto jak Hugo myśli
4 maj 02:23
P@weł: | | 3 | |
Marcin w tym sin( |
| x) = 0 |
| | 2 | |
to wychodzi kπ dlatego ze miejsce zerowe jest co kπ gdzie k nalezy do liczb C
4 maj 02:27
Marcin:

Tak jak piszesz
4 maj 02:30
Hugo: kryzys zażegnany TAM
4 maj 02:33
Marcin: Tak na przyszłość, to lepiej podstawiaj za y, a nie za x
4 maj 02:35
Hugo: Marcin do której siedzisz? .. ja dobrze podstawiłem

za'y' ale po prostu sie pytałem
4 maj 02:42
Marcin: Nie idę dzisiaj spać wcale
4 maj 02:48
P@weł: MAsz rację

bedziesz mi pomagał HOHOHO

!
4 maj 02:50
Hugo: Szkoda zeszytu robie zwami

wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla których równanie x
2−(m−4)x+m
2−4m=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste których suma jest mniejsza od 2m
2−3
//porażka OKE ale cóz.. Hugo przynajmniej bedzie mieć pkt

x
2−(m−4)x+m
2−4m=0
x
1+x
2<2m
2−3
Δ>0
Δ=(−(m−4))
2−4(m
2−4m)
Δ=m
2−8m+16 − 4m
2+16m
Δ=16 − 3m
2+8m
− 3m
2+8m+16>0
Δ
m=64+3*16*4=256 //dobry znak

Δ=16
2
m=−8−16/−6 v m=−8+16/−6
F malejąca więc
liczymy dalej....
4 maj 02:51
Marcin: Hugo. To takie zadanie na łatwe zdobycie punktów. Tyle ze trzeba uwazać, zeby się nie walnąć w
obliczeniach
4 maj 02:53
Hugo: z twarogu vieta
x1+x2<2m2−3
0<−m+4+2m
2−3
2m
2−m+1>0
Δ=1−....
Δ<0
me pustego
:.............: serio?
4 maj 02:55
Hugo: Obal mi to
4 maj 02:56
4 maj 02:59
P@weł: mi tez wyszla Δ= −7 brak pierwiastkow
4 maj 02:59
Marcin:
m−4<2m
2−3
2m
2−m+1>0
Na pewno pustego?
4 maj 03:00
Marcin: Hugo Twoim problemem jest to, ze źle czytasz treść zadania.
Tam jest 2m3−3!
4 maj 03:01
P@weł: Ale byka walneles przy przepisywania, no wiesz co !
od 2m3−3
4 maj 03:02
Hugo: aaaaaaaaaa nie odzywam sie ta miało być wgl <2m3−3
4 maj 03:02
P@weł: 2,5 pkt mniej

D za zadanie
4 maj 03:03
Hugo: To jest Marcinie wyzszy lvl robić zadanie bez czytania treści

.
.
i tak sb dam fula
4 maj 03:03
P@weł: ja bym sie nie pierdzielil w rozpisywanie tylko bym znalazl pierwiastek i schematem Hornera
4 maj 03:03
Marcin: W Twoim przypadku i tak miałeś źle, bo wynikiem powinien być zbiór liczb rzeczywistych!
4 maj 03:04
P@weł: " i tak sb dam fula " heheh
4 maj 03:04
Hugo: czyli jak ni ma x1 x2 to jest xe R? .. ja tego nigdy nie wiem
4 maj 03:06
Marcin:

Hugo! To powinieneś wiedzieć jak amen w paciezu!
To jest wykres Twojej funkcji. Szukasz kiedy ona jest >0, bo taki masz warunek. Jak widać na
powyzszym wykresie, jest ona
zawsze nad osią OX, więc jest tez zawsze większa od 0, kpw?
4 maj 03:08
P@weł: Gdy delta jest mniejsza od zera czyli :
Δ<0 − oznacza ze brak miejsc zerowych
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
Jak widzimy mamy funkcje kwadratową : 2m
2−m+1
wspolczynnik "a" przed m
2 jest dodatni dlatego ramiona paraboli są do góry i nie dotykaja osi
X bo brak miejsc zerowych , więc x∊R
4 maj 03:13
Hugo:

Narysuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=x
2−4|x| i na jego podstawie wyznacz liczbe
rozwiazan f(x)=m w zależności od wartości parametru m.
f(x)=x
2−4|x|
to bym sb rozbił na
x≥0 v x<0
1) x≥0
f(x)=x
2−4x → x(x−4)
2) x<0
f(x)=x2+4x → x(x+4)
4 maj 03:13
P@weł: Rozumiesz juz? jak nie to pytaj
4 maj 03:14
Hugo: Marcin Marcin... w imię stoicyzmu poprzestaje na małym... Ale okej racje i ma to sens
4 maj 03:14
Hugo: 
a całke byś mi wytłumaczył?
4 maj 03:15
P@weł: PEWNIE!
4 maj 03:15
Marcin:

No i świetnie.

Teraz druga część zadania
4 maj 03:16
P@weł: Żartowałem , nie pisz nie wysilaj sie

D jeszcze na studiach nie bylem
4 maj 03:17
Marcin: Całki i tak by Ci się raczej nie przydały w piątek
4 maj 03:18
P@weł: Czarny piątek
4 maj 03:23
Hugo: wiem wiem ale w wakacje cos bym ogarnął

Co do wykresu to wiem ze tak ma być bo te przedziały mniejszy i większy od zera

..
trza by wierzchołek q obliczyć
Δ= f(x)=x
2−4|x| //to wychodzi takie samo dla x>=0 v x<0
Δ=16
dla me (−oo, 4) − 0 rozw
me (4≥ − 4 rozw
me (0 ; oo) − 2 rozw
zastanawiam sie jeszcze nad domknięciami <> ()
4 maj 03:26
Marcin: | | Δ | |
q=−4, a nie 4  bo mamy wzór q=− |
| |
| | 4a | |
4 maj 03:28
Hugo: me≤4 , 0≥ *
4 maj 03:29
Hugo: racja

... nawet na wykresie widać..
dla me (−oo, 4) − 0 rozw
me ≤−4 ; 0≥ − 4 rozw
me (0 ; oo) − 2 rozw
4 maj 03:30
Marcin: źle Hugo. Pomyśl
4 maj 03:30
Hugo: aaaaaaaaaaaa −.− powinienem to na dwa przypadki z osobna ... : P
4 maj 03:31
Marcin:
dla m=−4 masz dwa rozwiązania.
dla m=0 masz trzy rozwiązania.
4 maj 03:31
Marcin: Nie. Na żadne dwa przypadki
4 maj 03:32
Hugo: popatrzylem juz w odp

no okej rozumiem
4 maj 03:33
4 maj 03:33
Marcin: Cieszę się
4 maj 03:38
P@weł: Nie dałbym rade chyba napisac matury w takim stanie w jakim teraz jestem

tak patrzę na zadanie z tego linku
https://matematykaszkolna.pl/forum/249082.html
"4 maj 2014 02:48" i sie zastanawialem z 10 min jak on to zamienil ....
chyba zmeczenie daje po sobie znac , trzeba bedzie dobrze sie wyspac przed matura
4 maj 03:38
Hugo: tez bede mykać spac bo sie nie da Bywajcie

i dz!
4 maj 03:42
P@weł: Hugo Bywaj! Powodzenia

! <kop w D***>

DD
4 maj 03:43
Marcin: No jak to nie wiesz jak on to zmienił?

Masz taki wzór log
ab + log
ac = log
abc. On to zastosował z drugą stronę
4 maj 03:45
Marcin: Siemasz Hugo
4 maj 03:45
P@weł: Marcin wiem wiem, tylko ze juz taki zmeczony jestem ze ledwo co do tego doszedlem
ciezko ruszyc głowa przy zmeczeniu
4 maj 03:47
P@weł: Marcin , uczysz sie cos jeszcze?
4 maj 03:48
Marcin: Ja czytam na polski. Matmy nie ruszam. Tyle co pomagam na forum tylko
4 maj 03:49
P@weł: ja to robie teraz jakies zadanka, jak cczegos nie bede wiedzial to bede pisal ,co?
4 maj 03:53
Marcin: Ok, pewnie. Jak dam radę, to pomogę

(nie pisz w sprawach prawdopodobieństwa

)
4 maj 03:54
P@weł: nie przerabiales jeszcze prawdopodobienstwa?
4 maj 04:01
Marcin: Przerabiałem, ale jestem z niego bardzo słaby. Ogólnie to jestem samoukiem, bo nie miałem matmy
rozszerzonej w szkole i nie chodziłem na korki. Dlatego mam duże braki
4 maj 04:08
P@weł: rozumiem, ale te zadania z prawdopodobienstwa ktore byly na maturach raczej ogarniesz?
np z obsadzaniem miejsc przez liczby
4 maj 04:10
Marcin: Te co były ogarniam, bo juz je przerabiałem, a jak będzie na w piątek to nie mam pojęcia
4 maj 04:11
P@weł: no fakt, wielka niewiadoma, chcialbym aby poziom byl jak zeszłorocznej
4 maj 04:13
Marcin: Też bym się nie obraził, ale poziom na pewno wyzszy nie będzie
4 maj 04:14
P@weł: ja nie umiem sie tak pocieszac jak ty
4 maj 04:22
P@weł: Mam sin2x = 0 jak moge to skomentowac? to jest skracanie ? jak to bardziej sie fachowo nazywa
4 maj 04:24
Marcin: A po co to komentować?
4 maj 04:25
P@weł: a jakos tak zapytałem , ciekawiło mnie to
4 maj 04:28
Marcin: Ja nie mam pojęcia jak to się 'fachowo' nazywa
4 maj 04:29
P@weł: co do tego równania :
sin2x = 0
2x = kπ <−−−−−−−−− Te "kπ" tyczy sie jeszcze do zwykłej funkcji sinx

oznacza to ze
miejsce
zerowe występuje co π
| | 1 | |
x= |
| kπ <−− 1/2kπ tyczy się juz do sin2x |
| | 2 | |
mam racje?
4 maj 04:34
Marcin: Tak, masz rację.
4 maj 04:38
Marcin:

x=π,
| | 1 | |
teraz widać, ze w sin(2x), ten sam wynik masz co |
| π |
| | 2 | |
4 maj 04:40
P@weł: Dzieki

, chociaz i tak pewnie pozapominam
4 maj 04:41
Marcin: W sytuacji, gdy sin(2x)=0 oczywiście
4 maj 04:41
Marcin: Tu nie chodzi o naukę na pamięć. Tu chodzi o zrozumienie tego jak wygląda funkcja sin(x), czy
sin(2x), później to idzie z automatu
4 maj 04:42
P@weł: | | 1 | |
tzn jak skroci sie o połowę funkcje sinx to na oko widać ze miejscem zerowym bedzie |
| π |
| | 2 | |
4 maj 04:48
Marcin: Ale na oko nic nie mozesz określać
4 maj 04:49
muflon: P@weł pocieszam Cię, że w najgorszym wypadku nie poprawisz na gorzej
4 maj 10:28