Matura 2014 :)
Hajtowy: Maturzyści jakie macie nastroje przed polskim? Nie mówię o matematyce − bo to banał
3 maj 22:02
Marcin: Co ma być, to będzie
3 maj 22:03
Hajtowy: Marcin 0,7 będzie dla mnie
3 maj 22:05
WueR:
Tzn 70%, tak? A z pisemnego, czy z prezentacji?
3 maj 22:08
Hajtowy: WueR 0,7 to coś innego − Marcin wie o co chodzi

Z pisemnego − prezentacja jest byleby zaliczyć
3 maj 22:09
Marcin: Będzie. Jak już pisałem, bardzo chętnie Ci ją wyślę
3 maj 22:10
jakubs: Byle na trzydzieści
3 maj 22:29
kyrtap: Jedynym nie banałem będzie chyba dowód na podstawie
3 maj 23:03
Marcin: Ja chcę 'trudną' podstawę z matmy
3 maj 23:07
jakubs: A ja chcę wszystkiego łatwego
3 maj 23:10
Hugo: Jakim Polskim

?!?!?
3 maj 23:19
Hugo: Marcin Popieram, trudniejszą podstawe od rozszerzenia i prościutki polski

//Co do Polskiego to u nas matinf napisał o 10% lepiej próbną podstawe z polaka od Humana wiec
jest moc
3 maj 23:21
Marcin: Czyli można powiedzieć, że chodziłeś do wybitnej klasy, albo ten human to jacyś pomyleńcy
3 maj 23:23
Hugo: Klasa uważam że naprawdę dobra

zgrana ucząca się i pełna indywidualistów i będę tęsknić za
znajomymi, śr na próbnej z matmy to 80% (podstawa) ... tylko Hugo taki wyjątkowy inaczej

A jak uważacie po tych latach; lepiej technikum czy liceum i studia
3 maj 23:28
Marcin: W sumie chyba liceum. Bo ja jestem przez technikum rok za niektórymi osobami. Może z tą
różnicą, że mogę mieć już zawód
3 maj 23:29
Hugo: Ale rok więcej to jakieś 5−10% na maturzę będzie

czyż nie? ... Marcin a gdzie potem na
studia (kierunek)
3 maj 23:30
kyrtap: u mnie rok temu równoległa klasa ze mną miała na końcowej średnią z podstawy 90%
3 maj 23:34
Marcin: Chciałbym iść na informatykę na PK lub informatykę stosowaną na AGH
3 maj 23:38
Hugo: Ambitnie

tam jest + 900 chyba próg
3 maj 23:41
Hugo: masz jeszcze 1,5 dnia rozważ mądrze rozsz. Polski
3 maj 23:41
Marcin: Nie. Na normalną informatykę jest 900+
3 maj 23:42
Hugo: Będziecie ściągać coś na maturze? ... szkoda by nie
3 maj 23:42
Nieuchwytny: Ale na polibudę się dostaniesz.
3 maj 23:43
zombi: Głupi polski.
3 maj 23:43
Marcin: Nieuchwytny czy ja wiem

Muszę zdać to rozszerzenie na ponad 50% co najmniej, ale to w sumie
i tak chyba mało
3 maj 23:45
Nieuchwytny: Trzeba podejść optymistycznie. Każde zadanko średnio wypunktować na +/−3p i będzie 72%
3 maj 23:47
Hugo: cokolwiek by nie jest Śląsk

a tam jest P=R
3 maj 23:47
Marcin: oby
3 maj 23:47
Hugo: ale nie ma balansu zadań... są zadania super łatwe |x+2|>2 ..wielomiany...trygonometria <0,2pi>
i są fajne dowody&planimetria
3 maj 23:48
Nieuchwytny: Niby tak ale zawsze punkcik czy dwa wleci.
3 maj 23:50
Hugo: Prawda jest taka nie wiem jak wy ze rozsz ang jest 6.05 a rozsz matma dopiero 9.05 i powinnem
angielski rozkminiac
3 maj 23:52
Marcin: Nieuchwytny, dlaczego ma zawsze lecieć punkt?
3 maj 23:53
Nieuchwytny: Jaką lekturę obstawiacie na polski?
3 maj 23:54
Hugo: A tak na Polskim wpisać Dziady − Słowacki .. błąd kardynalny i z góry 0 pkt
3 maj 23:54
Nieuchwytny: Jeżeli masz zadanko z planimetrii, nie zrobisz całego albo się później pomylisz to punkt czy 2
dostaniesz. Już za samo wykonanie rysunku jest punkt
3 maj 23:55
kyrtap: Ja stawiam na Potop, Dżumę lub Inny świat
3 maj 23:56
3 maj 23:57
Marcin: Hugo nie miałbyś z góry 0pkt. To byłby błąd rzeczowy raczej
4 maj 00:00
4 maj 00:02
bezendu:
Marcin zapraszam do lektury
4 maj 00:02
Hugo: Mam mame polonistke xd ... są błędy zwykle rażące i kardynalne i mówie ci serio
4 maj 00:02
Nieuchwytny: Błąd kardynalny i 0p. Zdarzały się przypadki w mojej szkole, że dostali za wypracowanie 0p.
Najwięcej w tamtym roku, gdzie w Przedwiośniu bohater nie ginie, a w interpretacji filmowej
ginie. Oni napisali i nie zdali
4 maj 00:02
bezendu:
Hugo słabe to stachu lepszy
4 maj 00:03
Marcin: à propos Gry o Tron, to polecam książkę lub serial
4 maj 00:05
kyrtap: Hugo brałbym Potop
4 maj 00:05
Nieuchwytny: Polski powinien być nie obowiązkowy

I tak prawie żadne uczelnie się nie liczy.
4 maj 00:06
Hugo: Ja bym podziękował i wyszedł
4 maj 00:06
4 maj 00:06
Hugo: Wiesz... znasz te wszystkie wiersze a hymnu narodowego nie znasz. Generalnie jak AGH nie wypali
to ide do rządu
4 maj 00:07
Nieuchwytny: Jak miałeś takie aspiracje, to nie musiałeś kończyć szkoły średniej
4 maj 00:08
jakubs: Marcin mam znajomych, którzy studiują infe na PK i mi odradzali. Mój brat również studiował na
PK, ale automatyke i robotyke i nie miał dobrej opinii o prowadzących tzn. student=wróg.
Infa stosowana na jakim wydziale AGH ? Jak mi się uda uzbierać ponad 850 punktów to się wybiorę
na FiIS.
4 maj 00:12
Hugo: lajknął bym ci Marcin ale sie nie da
4 maj 00:12
Hugo: A generalnie po czym jest robota na AGH, politech?
4 maj 00:13
jakubs: Hugo to trudne pytanie, np. sporo studentów infy, automatyki, elektroniki i telekomunikacji i
podobnych zostają programistami.
4 maj 00:15
Nieuchwytny: Po wszystkim jak jesteś dobry. Moja koleżanka, była idiotką ale skończyła "przyszłościowy"
kierunek − europeistykę. Śmiali się z niej, a teraz to ona się śmieje z inżynierów którzy nie
mają roboty
4 maj 00:16
Marcin: jakubus. Ja nie mam szans na 850 pkt

Co do wydziału, to chyba coś takiego:
Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej
4 maj 00:19
Nieuchwytny: Na PK najlepiej trzyma poziom WIL, a wydział mechaniczny to katorga dla studenta.
4 maj 00:22
jakubs: Nie żartuj, Ty na bank uzbierasz te 850pkt
4 maj 00:22
jakubs: No właśnie mój brat studiował na mechanicznym i odradza PK.
4 maj 00:23
Hugo: ja sb obliczam 850 o.o To ile sb liczysz z angola?
4 maj 00:23
jakubs: Ja obstawiam angola podstawa+rozszerzenie na ok 120 pkt. Myślę, że jak nie będzie trudnej
matury to tyle uzbieram.
4 maj 00:24
Marcin: 850 pkt to jest strasznie dużo, jestem realistą i liczyłbym bardziej na 500, może 600. Dlatego
właśnie nie pcham się na 'zwykłą' informatykę na AGH
4 maj 00:24
Nieuchwytny: Tak naprawdę to czy będziesz miał 900 czy 600 to strasznej różnicy nie robi. Pierwsze dwa lata,
a napewno pierwszy rok na studiach technicznych to głównie matematyka. Po pierwszym roku
możesz się przenieść na inny kierunek, wydział czy nawet uczelnie.
4 maj 00:27
jakubs: No jest sporo, ja również nie obstawiam, że egzaminy mi jakoś super pójdą, więc raczej ciężko
mi będzie. Pożyjemy zobaczymy
4 maj 00:28
Marcin: jakubus a ile 'planujesz' mieć łącznie z matematyki?
4 maj 00:29
Hugo: 
Ooooooooo Nieuchwytny: czyli np. moge z dowolnego kierunku na dowolny na AGH?
4 maj 00:31
Marcin: To by było chyba za piękne
4 maj 00:31
jakubs: Mniej więcej w takim przedziale: 550−700
4 maj 00:32
Nieuchwytny: Oczywiście jeżeli dziekan na to pozwoli, ale zazwyczaj nie ma z tym problemu.
4 maj 00:32
jakubs: Podobno prawdziwe, przez pierwsze 2 tyg roku akademickiego można się przepisać, ew po sesji
tylko trzeba mieć jakąś tam średnią i zgodę dziekana. Przynajmniej tak mi się wydaje.
4 maj 00:32
Marcin: hmm na 560 to trzeba mieć podstawa − 90, rozszerzenie 50, może mi się uda

Angielski w sumie pisałem próbne na 80−90%, a do rozszerzenia się jeszcze nie uczyłem
4 maj 00:34
jakubs: Ja nawet nie wiem jak wygląda arkusz z rozszerzenia
4 maj 00:36
Marcin: znam to
4 maj 00:36
jakubs: Będzie niewesoło w środę.
4 maj 00:38
Marcin: Dla mnie 40% to będzie sukces
4 maj 00:40
kyrtap: ja pisałem
4 maj 00:41
jakubs: Tam jakieś słowotwórstwo czy coś, nieciekawie
4 maj 00:45
Marcin: słowotwórstwo?
4 maj 00:46
Nieuchwytny: To tylko 5 punktów.
4 maj 00:46
Hugo: ambitnie

ja daje sb 80 z rosz
4 maj 00:46
kyrtap: ja najbardziej obawiam się chyba czytanek bo z rozprawki zawsze 16 pkt na 18 miałem i słuchanki
nieźle też mi idą
4 maj 00:48
Marcin: czytanka, słuchanki − jak Ty to miło nazywasz
4 maj 00:49
jakubs: Słuchanie to dziadostwo mi najgorzej idzie. Jakiś głuchy jestem czy coś
4 maj 00:49
kyrtap: jakubs mam dla Ciebie metodę ?
4 maj 00:50
jakubs: kyrtap jaką ?
4 maj 00:51
Nieuchwytny: Słuchanie na rozszerzeniu jest ciężkie. Najlepiej wychwytywać słowa klucze, które pojawiają się
pytaniach. I za drugim razem upewnić się czy mamy dobrą odpowiedź.
4 maj 00:52
kyrtap: Masz trzy rodzaje słuchanek bodajże :
− jedna to a,b,c,d gdzie zazwyczaj jest dialog i gościówa zadaje pytania gościowi, tam jedno
pytanie skierowane jest do jednego punktu, staraj skupić swój słuch pod koniec słuchania gdyż
tam jest zazwyczaj prawidłowa odpowiedź
4 maj 00:54
Hugo: Rachunek prawdopodobieństwa strzelania
4 maj 00:55
kyrtap: nie Hugo moim zdaniem to nie jest strzelanie skoro z każdej takiej słuchanki mam albo 6/8 albo
7/8
4 maj 00:56
kyrtap: z tych słuchanek chyba najtrudniejsza będzie prawda fałsz a najłatwiejsza przypisanie jakiejś
kwestii mówiącego do danego punktu
4 maj 00:58
kyrtap: a co zawsze wybieracie jako wypowiedź pisemną?
4 maj 01:00
razor: Rozprawkę bo najłatwiej lać wodę

Ktoś jeszcze oprócz mnie zarywa nockę dzisiaj?
4 maj 01:00
Nieuchwytny: opowiadanie, łatwe. Piszesz co Ci do głowy przyjdzie.
4 maj 01:00
Marcin: Ja zarywam!
4 maj 01:01
kyrtap: ja będę chyba razor, a ja zawszę rozprawkę piszę moim zdaniem ona zawsze najłatwiejsza
4 maj 01:01
jakubs: Ja zwijam się spać.
Miłego posiedzenia
4 maj 01:03
razor: narazie
4 maj 01:04
Marcin: Cześć
4 maj 01:04
Piotr:
kyrtap − wiecej przecinkow by sie przydalo
4 maj 01:06
kyrtap: wiem
4 maj 01:08
Tankian: Oplaca sie robic przekroje ze stereo?
4 maj 01:10
Marcin: Teraz to się już nic nie opłaca robić
4 maj 01:11
Nieuchwytny: Jezeli tylko masz czas.
4 maj 01:11
Tankian: Oplaca sie robic przekroje ze stereo?
4 maj 01:12
Tankian: Oplaca sie robic przekroje ze stereo?
4 maj 01:12
Hugo:

Dane są pkt A(1,5) B(9,3) i prosta k o równaniu y=x+1. Oblicz współrzędne pkt C leżącego na
prostej k, dla którego suma |AC|
2 +|BC|
2 jest najmniejsza
Liczy odległosć |AC| i |BC|
|AC|=
√(1−x)2+(5−y)2
|BC|=
√(9−x)2+(3−y)2
I podstawiamy prostą k
y=x+1
|AC|=
√(1−x)2+(5−x−1)2
|BC|=
√(9−x)2+(3−x−1)2
|AC|=
√(1−x)2+(4−x)2
|BC|=
√(9−x)2+(2−x)2
|AC|=
√x2−2x+1+x2+16−8x
|BC|=
√91+x2−18x+x2+4−4x
|AC|=
√2x2−10x+17
|BC|=
√2x2−22x+95
I teraz: szukamy f(minimum) dla |AC|
2 +|BC|
2
|AC|
2 +|BC|
2= (
√2x2−10x+17)
2 +(
√2x2−22x+95)
2
2x
2−10x+17 +2x
2−22x+95
4x
2 −32x+112 /:4
x
2 −8x+28
Skoro f jest rosnąca to najmniejszą wartość osiągnie w wierzchołku
| | b | | −8 | |
q(?) = − |
| = |
| = −8 // to napisać q=? tak można? o ile to tak bo licze dla 'x'  |
| | a | | 1 | |
x= −8 podstawiamy do prostej k: y=x+1
y=−8+1=−7
dla pkt C(−8,−7) Suma kwadratów AC i BC jest najmniejsza
//pewnie źle ale cóż
4 maj 01:39
Hugo: Dwa byki

1) Źle policzone równanie kwadratowe
4x2 −32x+102
| | b | | b | |
2) Nie − |
| tylko − |
| |
| | a | | 2a | |
Vieta mnie zwiódł ;xxxx
4 maj 01:42
Marcin: Sam siebie sprawdzasz?
4 maj 01:44
Lorak: | | 8 | |
Prawie dobrze jest Hugo, najmniejsza wartość dla xw = |
| =4, czyli punkt ma współrzędne |
| | 2 | |
(4,5)
4 maj 01:47
Hugo: wiesz to jest maturalne
4 maj 01:51
4 maj 01:51
Hugo: ... wyraz C nie odgrywał tu roli :.......: A źle go policzyłem

Aa+Bb+
C
A mam pytanie:
| | Δ | |
jak bym podstawił tam wcześniej zamiast y=x + 1 to: x=y−1 to jak bym potem to liczył? |
| ? |
| | 4a | |
4 maj 01:53
Lorak: Jeżeli wyliczyłbyś wcześniej to x
w = 4, to potem podstawiasz 4 = y −1 i już
4 maj 01:57
Hugo: OKEJ ale jak bym wcześniej...
4 maj 02:11
Hugo: √ (9−x)2+(3−y)2) //pomijając prawdziwosć wartości
y=x+1 ⇔ x=y−1 i gdybym za x podstawił?
√ (9−(y−1)2+(3−y)2)
bo normalnie za 'y' podstawiłem...
| | −b | |
to jak by sie potem liczyło by z tym nowym zestawieniem? też |
| |
| | 2a | |
4 maj 02:13
Lorak: | | −b | |
aa..wcześniej  Wydaje mi się, że wtedy wystarczy |
| , bo powstanie jakaś funkcja |
| | 2a | |
| | −b | |
kwadratowa z y, czyli z wartościami, no to wtedy najmniejsza wartość będzie równa |
| . |
| | 2a | |
Poprawcie jeśli się mylę
4 maj 02:18
Hugo: |AC|=√(1−x)
2+(5−y)
2
|BC|=√(9−x)
2+(3−y)
2
y=x+1
x=y−1
|AC|=
√(1−y+1)2+(5−y)2
|BC|=
√(9−y+1)2+(3−y)2
|AC|=
√(−y+2)2+(5−y)2
|BC|=
√(10−y)2+(3−y)2
|AC|=
√(y2+4−4y+25+y2−10y
|BC|=
√100+y2−20y+9+y2−6y
|AC|=
√(2y2+4+25−14y
|BC|=
√100+2y2−26y+9
|AC|
2 + |BC|
2= 2y
2+4+25−
14y + 100+2y
2−
26y+9
4y
2−40 + C
4 maj 02:30
Hugo: 
dla cb miales racje
4 maj 02:31
Lorak: dzięki

to spoko, że dobrze wyszło, bo w pewnym momencie miałem już wątpliwości czy to
dobry sposób
4 maj 02:43
Hugo: Wiary mój synu !
4 maj 02:51
Lorak:
4 maj 02:52
Marcin: Hugo, ja mam nadzieję, ze Ty na trzeźwo dzisiaj jedziesz
4 maj 02:54
Hugo: wiesz o 3.... w nocy...ludzie śpią.... Hmmm....... ... pewnie temu ze za dużo pije herbaty
4 maj 03:05