Kanoniczna
Jacob: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, wiedząc, że zbiór wartości tej
funkcji jest przedziałem (−
∞; 18>, a wartość 10 funkcja przyjmuje dla dwóch argumentów: 3 oraz
−1. Mam na razie tyle:
y=10
x= 3 ∨ − 1
A(3,10)
B(−1,10)
q=18
y=a(x−p)2+q
p=?
a=?
HELP
12 paź 17:18
yeti:
Pomogę

f(x) = a( x −x
w)
2 + y
w
y
w= 18 a<0
| | 3−1 | |
i f(3)=10 i f(−1)=10 .... => xw = |
| = 1
|
| | 2 | |
więc: f(x) = a ( x −1)
2 +18
pozostaje wyznaczyć "a"
więc: np. f(3)=10
to: a( 3 −1)
2 +18 = 10 ......... dokończ i podaj "a"
a <0 −−− bo ramiona paraboli są skierowane do dołu!
12 paź 22:54
Bogdan:
Dobry wieczór
Już dzisiaj było,
22379
12 paź 23:07
AROB: Dobry wieczór
Bogdanie.

A nasz "kameleon" znów ukryty?
12 paź 23:11
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB 
, a gdzie tam ukryty, tylko tak mu (jej) się wydaje. Jest tu.
Jak myślisz, pod jakim nickiem ukryła się dzisiaj
Eta ?
12 paź 23:16
AROB: Już nie mam wątpliwości. Witaj
yeti
12 paź 23:32
yeti:
Przepraszam, nie widziałem(am )

Trudno zobaczyć rozwiązanie ze szczytu
ośmiotysięcznika .
Pozdrawiam
pracusiów z pięknego kraju Piastów !
12 paź 23:34
HanZ: Yeti: Mogę prosić o drobną pomoc?
12 paź 23:35
Bogdan:
Brawo
AROB 
, witaj
Eto, jak widzisz, nie ukryjesz się przed nami
12 paź 23:41
Bogdan:

Pytałaś
AROB o narzędzie do rysowania parabol. Korzystam z tego przycisku.
Otrzymuję łuk, który przypomina parabolę.
12 paź 23:48
yeti:
Witajcie
AROB i
Bogdan 
Zaraz wracam z tych ..

, bo u Was cieplej ....

Narazie idę na herbatkę i ?...... zgadnijcie na co jeszcze?
12 paź 23:52
AROB: Oczywiście na chałwę.

. Smacznego,
Eta 
Dzięki
Bogdanie za instrukcję, wypróbuję.
A dwa pozostałe pytania?
13 paź 00:13
Bogdan:
AROB − czy o taki zapis chodzi ?
13 paź 00:20
Bogdan:
Jeśli chodzi o pytanie, od kiedy działa to forum, to nie wiem.
Jakubie − podaj tę datę.
13 paź 00:30
Jakub: Witam
Pierwsze wpisy na forum pojawiły się pod koniec listopada 2008 roku. Przykładowo ten
2.
Kiedyś na stronie była opcja "Czy widzisz błąd na stronie?" Często ludzie tam wpisywali
zadania z którymi nie umieli sobie poradzić. Trochę to mnie irytowało i wtedy przyszło mi do
głowy, aby jakoś to rozdzielić. Tak powstał pomysł na forum.
13 paź 01:02
AROB: Dzięki
Jakubie za odpowiedź. Spodziewałam się dłuższego życia forum. W tak krótkim czasie −
aż taki rozwój − godne podziwu! Gratuluję raz jeszcze i przesyłam wyrazy wielkiej wdzięczności
w imieniu (mam nadzieję) wszystkich forumowiczów.

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy!
13 paź 01:14
Bogdan:
Dziękuję Jakubie za informację, Twój pomysł − to był strzał w dziesiątkę. Czy spodziewałeś się,
że forum osiągnie taką wielką popularność? A to był listopad 2008 roku?
13 paź 01:15
Bogdan:
Tak, to był listopad 2008 roku.
13 paź 01:17
AROB: Bogdanie, tak, chodzi właśnie o ten zapis potęgi. Jeśli mógłbyś to jakoś opisać, to proszę
bardzo.
13 paź 01:17
yeti:
Witaj Jakubie

Nie do wiary

, że jestem tu z Wami prawie rok

!
Nie pamiętam dokładnej daty ( a szkoda?)
Pierwszy mój nick : "pipi"
Czy dało by się ustalić moją pierwszą "wizytę" ?
Pozdrawiam
13 paź 01:26
Bogdan:
| | 2 | |
Taki zapis wykonuje się tak: ( |
| )^{x2}, daszek ^ i za nim wykładnik w klamrze, efekt |
| | 3 | |
1 − tu jest początek
13 paź 01:28
Eta:
Przepraszam

Zapomniałam się przedstawić
13 paź 01:29
Bogdan:
Znalazłem zapis pipi z 28 października, a to jest przecież przed listopadem
13 paź 01:31
Eta:
To wszystko przez to, że wróciłam dopiero z Himalajów
13 paź 01:32
Eta: Dzięki
Bogdanie 
Tak myślałam ,że to było wcześniej niż w listopadzie?
Jak widać , jestem "weteranem"
13 paź 01:35
Jakub: Dziękuję za dobre słowa.
Zupełnie się nie spodziewałem. Forum zrobiłem tak przy okazji (w listopadzie 2008). Chciałem
uporządkować sytuację na stronie do zgłaszania błędów. Na początku nie miałem pomysłu jak
zapisywać wzory matematyczne, o rysowaniu nawet nie myślałem. To wszystko wyszło z czasem. Z
tego co pamiętam, pierwsze wersje forum nie posiadały możliwości wpisywania indeksów czy
potęg. Pomysł jak je wprowadzać podsunął mi
b. Uważałem, że ludzie sobie poradzą bez
tego. Jednak codzienna praktyka wyprowadzała mnie z błędu. Po prostu było widać, że można to
zrobić lepiej. Trudno czegoś nie zrobić, jak już przyjdzie pomysł do głowy jak coś ulepszyć.
Tak to się powoli rozbudowało.
Pozdrawiam wszystkich stałych użytkowników forum
13 paź 01:35
AROB: Udało się,zanotowałam. Początki działalności poczytałam − ciekawe i ujmujące.
Dziękuję bardzo
Bogdanie.
Teraz już kończę i życzę dobrej nocy.
13 paź 01:39
Jakub: Teraz dopiero do mnie dotarło, że pomyliłem lata. Chodziło mi oczywiście o listopad 2007.
13 paź 01:47
Bogdan:
Wyobrażacie sobie nawałnicę wpisów, która pojawi się kilka tygodni przed dniem obowiązkowej
matury z matematyki?
Oj, będzie się działo.
Ja wszedłem na forum w połowie stycznia.
Pozdrawiam Jakubie i przyłączam się do gratulacji
13 paź 01:48
Bogdan:
Jak ten czas leci

.
Dobranoc
13 paź 01:54
Jakub: Sam jestem ciekawy jak będzie wyglądał ten dzień

Na razie fakty są takie, że stronę i forum
odwiedza dwa razy więcej ludzi niż rok temu w październiku. Obowiązkowa matura robi swoje.
Tak mi się przypomniało. Pierwsza wersja forum nie miała podglądu. Po prostu się wysyłało wpis.
Jak było wszystko porządnie zapisane to się wyświetlało, a jak nie to się pojawiały dziwne
rzeczy. Pamiętam forumowicza, który wysłał kilka wpisów pod o tej samej treści próbując ją
porządnie złożyć i za każdym razem mu się nie udawało. W końcu się wściekł i stwierdził, że
kończy z obecnością na forum. Wtedy on się bardzo udzielał i pamiętam, że nawet go
przepraszałem, ale niewiele to pomogło. Ta sytuacja mnie zmobilizowała do zrobienia podglądu
@pipi alias Eta
Szukam pierwszego twojego wpisu. Niestety coś długo to trwa.
13 paź 01:58
Jakub: Najstarszy wpis z nickiem pipi jest tutaj
2426, ale to jest pytanie o granicę ciągów.
Chyba więc to nie jest twój Eta.
Kolejne wpisy pipi pojawiają się tutaj
3002,
3006,
3007 itd. Napisz Eta czy
poznajesz, że to twoje wpisy. Jak nie, to będę szukał dalej.
Dobranoc Eta, Bogdan, AROB
13 paź 02:11
Eta:
Jakubie , dzięki ( nie szukaj )
Znalazłam kilka pierwszych swoich wpisów, tak jestem tu już ponad rok

Jak zdrowie dopisze , to będę tu
"do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej" 
Myślę ,że pozwolisz?
Dołączam się do gratulacji poprzedników!
Jak już nie raz pisałam : to forum , to moje życie .
Nie przypuszczałam ,że tak wciąga ( domowe obowiązki idą w kąt ) i dobrze!
Coś w końcu trzeba robić i dla przyjemności

Dobranoc, miłych snów
13 paź 02:30