P: średnica koła o promieniu r jest bokiem trójkąta równobocznego. Oblicz stosunek pola
części trójkąta leżącej poza kołem do pola tej części trójkąta, która leży wewnątrz
koła.
27 paź 14:08
pipi: Liczysz pole połówki koła , bo to ta część ,która leży w kole czyli
π rkw/2= pole Δ-ta wewnątrz koła gdzie
bok trójkąta a=2r
liczysz pole Δ-ta równobocznego ze wzoru; P= akw V3/4
podatawiasz za "a" = 2r
to PΔ= 4 rkwV3/4= rkwV3
od pola Δ-ta - pole połówki koła = pole części zewn.
czyli
rkwV3 - π rkw/2 =rkw(V3 - π/2)
zatem pole zewn= rkw(V3 -π/2)
ostateczniemamy P zewn./P wewn. =rkw.(V3 -π/2) / π rkw./2 =
rkw.(V3 -π/2) *2/π rkw =2(V3 -π/2) /π =2V3/π -1
odp; 2V3/π -1
powinno być dobrze (sprawdź
27 paź 14:51
P: źle
27 paź 15:35
27 paź 15:48
27 paź 15:50
D: 3 pierwiastki z 3 - π i to podzielic na 3 pierwiastki z 3 +π
27 paź 16:49