Artur: Bardzo proszę o waszą pomoc.
zad 1
ILE można utworzyć liczb naturalny, dwu cyfrowych w których nie wystąpi cyfra 5

?
Bardzo proszę o szybka pomoc
26 paź 22:15
MYSZA: Jak się moga powtarzać cyfry to
8*8 =64
a jak się nie mogą powtarzać to
8*7=56
BANAŁŁŁŁŁŁŁ
26 paź 22:19
kotek: nIGDY NIE PISZ OSZYBKĄ POMOC JAK SOBIE PRZYPOMNIAŁEŚ W ŚRODKU NOCY
26 paź 22:23
artur: ja mam z tego spr we wtorek. A do nauki wole noc
26 paź 22:28
Artur: a po 2 to mam to rozwiązac korzystając z działu matematyki 'kombinacje'
26 paź 22:28
26 paź 22:41
Artur: a według mnie na chłopski rozum wychodzi mi 72. Ponieważ liczb dwucyfrowych jest 90, a
liczb które zawierają 5 jest 18. więc wychodzi mi że można utworzyć 72 liczby.
Co wy na to

?
26 paź 22:47
piccc: Dobrze główkujesz


jest ich 72
Z WARIACJI W= 9 do kw. - W =9 do pierwszej = 81-9= 72
26 paź 23:08
xxvv: to wariacja z powtórzeniami 2-elementowa ze zbioru 9-cio elementowego (bo bez 5)
czyli 9*8=72
26 paź 23:14
26 paź 23:16
Artur: xxvv ale jak licze według ciebie to mi wychodzi inaczej.
to wariacja z powtórzeniami 2-elementowa ze zbioru 9-cio elementowego (bo bez 5)
w=92=81
czy od tego nie powinienem odjąć 9 (czyli liczby 0,1,2,3,4,6,7,8,9)
26 paź 23:31
Artur: i co wy na to

27 paź 07:26
Artur: 
⇔

?
27 paź 13:33