Planimetria
bezendu: Dobry wieczór

Czy zna ktoś jakieś wzory dotyczące planimetrii których nie ma w tablicach, a które istnieją i
można je prosto wyprowadzić ?
2 sie 22:28
2 sie 23:16
bezendu: dzięki
2 sie 23:20
2 sie 23:22
2 sie 23:23
max:

W każdym równoległoboku:
e2+f2= 2a2+2b2
2 sie 23:26
Mila:
Poszukaj w zadaniach o trapezie.
2 sie 23:26
Saizou : Mila chodzi ci o średnie w trapezie?
2 sie 23:28
2 sie 23:30
2 sie 23:31
Saizou : miałem kiedyś nawet post Bogdana na komputerze, ale przyszedł czas formatowania i się
straciło go
2 sie 23:32
2 sie 23:35
max:
Trygonometria:
1+cosα= 2cos2α2
1−cosα= 2sin2α2
Bardzo przydatne wzorki
2 sie 23:35
max:

......... dzięki
2 sie 23:37
bezendu: dzisiejszy
2 sie 23:37
max:
No

... bo już myślałam,że z odrzutu

( przeterminowany)
2 sie 23:39
bezendu: takie podejrzenia ?
2 sie 23:40
max:
Jak mnie podtrujesz......... to nie będę Ci pomagać w przygotowaniu do matury
2 sie 23:41
Saizou : Eto ale dzięki nam zwiedzisz bardzo dobrze Dżunglę Amazońską
2 sie 23:42
bezendu: przepraszam ale ja tu nie zdrowych jabłek nie daję
2 sie 23:42
max:
Tyż prawda
2 sie 23:42
Saizou : a robaczywe
2 sie 23:43
max:

.
2 sie 23:44
bezendu: takie dostaję od
Ety tylko zawsze są dwa do wyboru
2 sie 23:44
Saizou : ja tam wolę robaczywki, wiadomo że nie pryskane xd
2 sie 23:44
bezendu:
Eta a możesz mi powiedzieć do czego jest ten wzór post 23:26 ?
2 sie 23:49
5-latek: Jest tez tak jesli r jest promieniem okregu wpisanego w trojkat a R promienim okregu
opisanego na tym trojkacie to R≥2r . Rownosc zachodzi dla trojkata rownobocznego
3 sie 00:12
bezendu: 5−latek dziękuję
3 sie 00:14
max:
zad. W równoległoboku o bokach długości 3cm i 7 cm
długość jednej z przekątnych jest równa 6cm.
Oblicz długość drugiej przekątnej.
I tu właśnie można wykorzystać ten wzór jeżeli się go pamięta

lub wyprowadzić go z tw. cosinusów
3 sie 00:55
bezendu:
e2+f2=2a2+2b2
e2=2a2+2b2−f2
e=√2a+√2b−f ?
zgadza się ?
3 sie 00:59
ICSP: ...
3 sie 01:02
max:
Omg

....... takie pierwiastkowanie


?
3 sie 01:03
bezendu: właśnie też coś się nie zgadzało
3 sie 01:03
3 sie 01:05
max:
Nie osłabiaj mnie

idź już lepiej odpocznij
3 sie 01:06
bezendu:
jeszcze tylko chodzi o wynik do tego zadania 2√5 to jest poprawny wynik ?
3 sie 01:09
max:
4√5
3 sie 01:16
ZKS:
Nie.
3 sie 01:17
max:
3 sie 01:19
bezendu:
e=√2(a2+b2)−f2
e=√2(32+72)−62
e=√80=√16*5=4√5
3 sie 01:21
bezendu: teraz już wszystko ok wyszło

dobranoc
3 sie 01:21
3 sie 01:21
bezendu: nie wiem czemu tak zpierwiastkowałem

ale cóż
3 sie 01:23
max:
W rombie : e2+f2= 4a2
3 sie 01:23
max:
Myślę,że to zapamiętasz i ........ na maturze nie popełnisz takiej gł......
3 sie 01:24
max:
Dobrej nocki
3 sie 01:26
5-latek: bezendu ale oprocz matury z matematyki bedziesz takze pisal z jezyka polskiego.
Popatrz na post z 2 sierpnia z godz 23.42 i zobacz jaki zrobiles blad
3 sie 19:50
ICSP: a ja mam takie pytanie

Jeżeli wiemy że
e
2 + f
2 = 2a
2 + 2b
2
to czy możemy jednoznacznie stwierdzić ze mamy do czynienia z równoległobokiem ?
3 sie 22:42
Vax: Ym, chyba nie powinno być 2a
2+2b
2, tylko a
2+b
2+c
2+d
2, w końcu nie wiemy jeszcze, czy jest
on równoległobokiem

Ale istotnie tak jest, jeżeli w czworokącie o bokach a,b,c,d i
przekątnych e,f zachodzi a
2+b
2+c
2+d
2 = e
2+f
2 to jest on równoległobokiem.
3 sie 22:45
ICSP: Dzięki
Vax
3 sie 22:46