kiedy czworokat jest wpisany w okrag to iloczyn dlugosci jego przekatnych jest rowny sumie
iloczynow dlugosci bokow przeciwleglych
Jeżeli czworokąt jest wpisany w okrąg to sumy przeciwległych kątów
sa równe i wynoszą 180o.
α + γ = β + δ = 180o
Można wykazać (dość łatwo) że pole czworokata wpisanego w okrąg
wyraża się wzorem
| a + b + c + d | ||
S =√(p − a)*(p − b)*(p − c)*(p − d) gdzie p = | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
S = | *a*b*sin(β) + | *c*d*sin(δ) ale δ = 180 − β | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
S = | *a*b*sin(β) + | *c*d*sin(β) | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
S = | (a*b + c*d)*sin(β) | |
| 2 |