Różniczka
dsa123: y'+2xy=xe−x2
Pomimo wielu przekształcen nie mogę tej różniczki rozwiązać, bo wciąż mam x i y po którejś ze
stron. Chyba że trzeba rozwiazać to jakąś metodą której nie znam? Pomożecie>?
30 cze 13:55
30 cze 18:02
x3: Rozwiazanie lepiej zapisać w postaci:
e−x2(C1+C2+12x2)(to na wypadek gdybyś chciał(a) sprawdzić rozwiązanie)
A w ogóle warto wiedzieć,że równanie postaci y'=p(x)y + g(x) rozwiązuje się wg
wzoru:y=C1e∫p(x)dx +e∫p(x)dx∫g(x)e−∫p(x)dxdx ,
co niejako od razu daje dokładniejsze rozwiązanie
30 cze 19:33
Trivial:
x3, można tak, ale metoda przewidywań pozwala ominąć liczenie nieraz niemiłych całek.
30 cze 19:53