rownanie rozniczkowe
nat: | | dy | |
rozwiąż równanie różniczkowe: |
| = 3x−2y+1 |
| | dx | |
bardzo was proszę o pomoc, obliczyłam rozwiazanie ogolne rownania jednorodnego i wyszlo mi y=e^
(−2x) *C i dalej cos mi sie miesza, prosze pomozcie
28 cze 18:01
Krzysiek: a dalej to metodą przewidywania
y'+2y=3x+1
po prawej stronie masz wielomian stopnia pierwszego więc przewidujesz rozw. w postaci:
y=ax+b
wstawiasz do równania i obliczasz a,b
28 cze 18:39
Asyy: To teraz uzmienniasz stałą, czyli masz
y = C(x)e−2x
y' = C'(x)e−2x − 2C(x)e−2x
i wstawiasz spowrotem do równania, przy czym C(x) powinno Ci się zredukować i zostać C'(x), z
czego później liczysz całkę. Po wyliczeniu C wstawiasz spowrotem do rozwiązania y
28 cze 18:40
nat: Zostało mi C'(x)e
−2x czy jest jakieś działanie, które pominęłam żeby zniknęło mi e
−2x 
czy Assy za dużo zredukowałeś

Ostatecznie z moich obliczeń wychodzi
28 cze 20:30
nat: | | (3x+1)e2x | |
teraz przez części? wychodzi |
| −34e2x |
| | 2 | |
| | 3−eC−2x | |
W odpowiedziach mam |
| |
| | 2 | |
28 cze 21:05
28 cze 21:38
nat: tak, czy inaczej wynik jest taki sam, ale różny od tego co mam w odpowiedziach w książce...
28 cze 21:49
Trivial:
Mamy równanie
Najpierw rozwiążemy równanie jednorodne
y
j = Ce
−∫2dx = Ce
−2x.
Teraz mamy do wyboru kilka sposobów...
Sposób 1 Metoda przewidywań
Przewidujemy rozwiązanie postaci y
s = Ax + B, wtedy
A + 2(Ax + B) = 3x + 1
2Ax + (A+2B) = 3x + 1
Odczytujemy rozwiązanie
Zatem
Czyli
Sposób 2 Uzmiennianie stałej
y
s = C(x)e
−2x
y
s' = C'(x)e
−2x − 2C(x)e
−2x.
(C'(x)e
−2x − 2C(x)e
−2x) + 2C(x)e
−2x = 3x+1
| | 3x+1 | |
C'(x) = |
| = (3x+1)e2x |
| | e−2x | |
C(x) = ∫(3x+1)e
2xdx
Całkowanie przez części:
3x+1 e
2x
Potrzebujemy dowolnego C(x). Wybieramy całkę ze stałą całkowania równą 1.
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
C(x) =np dla k=0= (3x+1)* |
| e2x − 3* |
| e2x = ( |
| x − |
| )e−2x |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
ys = ( |
| x − |
| )e−2x*e2x = |
| x − |
| . |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Czyli
28 cze 21:51
Trivial: oczywiście chodziło o stałą całkowania równą 0.
28 cze 21:57
nat: dlaczego w 3 od dołu linijce jest na końcu e−2x a nie e2x
28 cze 22:59
nat: nam wychodzi tak jak Tobie Trival, tylko chodzi o odpowiedź w książce jest inna.
W ogóle dzięki za super rozpisanie sposobów
28 cze 23:02
Trivial: powinno być tak jak piszesz.
28 cze 23:11
nat: dzięki
29 cze 00:13