Równania różniczkowe
Martyna: Witam

Mam dwa przykłady z równań różniczkowych, które muszę rozwiązać
metodą
przewidywań i proszę o pomoc. Mam nadzieję, że ktoś umie wytłumaczyć mi to po ludzku, bo
nawet nie wiem jak mam zacząć.
a) y' + 5y = e
2x
b) y' − 4y = −16x + 17cosx
28 lut 18:55
Rafał: zadzwoń do wróżki Semiry niech Ci wywróży przewidywane rozwiązania
28 lut 18:59
Martyna: Ale żartowniś z Ciebie
Rafałku 
A tak na serio... Pomoże ktoś?
28 lut 19:02
Magda: To nie jest wcale taki zły pomysł ; ) Tylko Bożena prawdę Ci powie
28 lut 19:06
Artur z miasta Neptuna:
hmm Madziu ... a jak szła metoda przewidywań ?
28 lut 19:08
Martyna: Szkoda że wróżka nie powie mi jak to rozwiązać krok po kroku
28 lut 19:10
Trivial:
Patrzymy na równanie i przewidujemy.

Najpierw trzeba rozwiązać jednorodne, a potem znaleźć jakiekolwiek "inne" szczególne.
y' + 5y = 0 → y = ce
−5x. (no przecież widać!)
A szczególne przewidujemy Ae
2x (wnioskujemy z postaci prawej strony: e
2x). Podstawiamy.
2Ae
2x + 5Ae
2x = e
2x
7A = 1
Czyli
Drugie analogicznie. Najpierw jednorodne.
y' − 4y = 0 → y = ce
4x. (znów widać).
Szczególne przewidujemy postaci sumy dwóch rozwiązań szczególnych
y
1 = Ax+B
oraz
y
2 = Dcosx + Esinx
Wstawiasz do równania (oddzielnie), wyliczasz A,B (D,E) i masz rozwiązanie.
y = y
1 + y
2 + ce
4x.
28 lut 19:11
Martyna: Dzięki, będę próbować wyliczyć to do końca
28 lut 19:21