równanie różniczkowe
Krzysiek: mam tutaj równanie różniczkowe:
y'+y=e
xsinx
nie wiem jaką metodę mam zastosować, jest to równanie (tak mi się wydaje) liniowe niejednorodne
gdy p(x)=a, czy przewidywanie, uzmiennianie stałej czy podstawienie?
za pomoc z góry dziękuje
Trivial:
y' + py = q
Gdzie y = y(x) oraz p = p(x), q = q(x).
Postępujemy tak.
1. Rozwiązujemy równanie jednorodne.
y' + py = 0
| | dy | |
|
| = −pdx lub y = 0 ← też OK |
| | y | |
ln|y| = −∫pdx + k, k∊R / exp
|y| = e
−∫pdx+k = ce
−∫pdx, c>0
y = ±ce
−∫pdx
Dołączając rozwiązanie y=0 otrzymujemy
y = Ce
−∫pdx
2. Rozwiązujemy równanie niejednorodne. Tutaj 'idzie' łatwo metoda przewidywań.
Dla tego zadania.
y' + y = e
xsinx
y
s = e
x(Asinx+Bcosx)
Podstawić do równania, wyliczyć stałe A,B i masz odpowiedź.