równanie różniczkowe
dulcan: Rozwiązać równanie przy podanym warunku , y(1)=14
y'−4yx=12x4+6x6
13 lut 13:02
dulcan:
13 lut 21:46
Trivial:
To równanie liniowe niejednorodne stopnia pierwszego. Takie równanie rozwiążemy w ten sposób:
1. Poszukamy rozwiązania równania jednorodnego. Raz wyprowadzony wzór najlepiej
zapamiętać, żeby nie przechodzić przez cały ten proces od nowa.
y' + py = 0
| | dy | |
|
| = −pdx (albo y(x) = 0 tożsamościowo) |
| | y | |
ln|y| = −∫pdx + c ← stała całkowania zapisana jawnie
|y| = e
−∫pdx+c = e
c*e
−∫pdx = K*e
−∫pdx, K > 0
y = ±K*e
−∫pdx ale y(x) = 0 również jest rozwiązaniem (otrzymamy dla K = 0), zatem:
y = Ce−∫pdx C∊R.
2. Wystarczy znaleźć rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego, a potem
zsumować rozwiązania. Można to zrobić albo uzmienniając stałą rozwiązania równania
jednorodnego, ale poprzez metodę przewidywań.
Stosując co tego przykładu:
y
j = Ce
−∫(−4/x)dx = Ce
4lnx = C(e
lnx)
4 = Cx
4.
Teraz uzmienniamy stałą i wstawiamy do równania.
y
s = C(x)*x
4 y
s' = C'(x)x
4 + 4*C(x)*x
3
C'(x)x
4 + 4*C(x)*x
3 − 4*C(x)*x
3 = 12x
4 + 6x
6
C'(x) = 12 + 6x
2
C(x) = 12x + 2x
3 ← nie piszemy stałej całkowania, potrzebujemy dowolnego rozwiązania
Zatem
y
s = (12x + 2x
3)x
4 = 2x
7 + 12x
5
Czyli
y(x) = y
s(x) + y
j(x)
y(x) = 2x
7 + 12x
5 + Cx
4.
Trzeba jeszcze znaleźć stałą C z warunku początkowego.
14 lut 10:50
dulcan: Dzięki serdeczne ratujesz mi życie
14 lut 17:10
dulcan: Mam już ostatnie zadanie, z którym mam problem nie wiem do końca jak zrobić
| δu | | δu | | x | |
| − |
| = |
| ; K: x=t2, y=0, u=t |
| δx | | δy | | u | |
Równanie różniczkowe cząstkowe rzędu I z funkcją niewiadomą u=u(x,y)
Ja rozwiązuje tak:
Z II rownania wyznaczam x
dy=−dx/: dx
∫dy=−∫dx
y=−x+c⇒x=−y+c
Pózniej wstawiam wyznaczone x do II równania i wyznaczam za pomoca rozdzielonych zmiennych
∫u du =∫y dy
No i niestety dalej nie wiem co zrobić
14 lut 17:32
dulcan: 
14 lut 18:13
dulcan: wie ktoś moze
14 lut 21:10
Trivial:
Muszę przyznać, że nie wiem jak rozwiązuje się takie równania w ogólności, ale widzę 'sposób'
na to równanie. Nie znam żadnych typowych podejść, a więc ten sposób może okazać się błędny...
Mamy równanie
Lewa strona bardzo przypomina wzór na zamianę zmiennych równania różniczkowego. Przypuśćmy, że
chcemy zamienić zmienne (ξ,η) → (x,y). Mamy dobrze znany wzór:
| | ∂u | | ∂u | | ∂x | | ∂u | | ∂y | |
|
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | ∂ξ | | ∂x | | ∂ξ | | ∂y | | ∂ξ | |
Teraz, jeśli tylko udałoby się dobrać zmienne tak, aby jednocześnie
oraz
Uzyskalibyśmy lewą stronę. Jednocześnie nie chcemy aby zmienne x,y były zależne.
Wybierzmy zatem
Taki wybór zmiennych spełnia powyższe warunki i równanie upraszcza się do
Spróbujmy je rozwiązać. Wygląda na to że da się je scałkować! Mamy
| | ∂u | | ∂u | |
Całkę ∫u |
| dξ możemy rozwiązać przez części. Będziemy całkować |
| oraz |
| | ∂ξ | | ∂ξ | |
różniczkować u.
| | ∂u | | ∂u | |
∫u |
| dξ = u*u − ∫ |
| udξ |
| | ∂ξ | | ∂ξ | |
Przenosimy całkę na drugą stronę i mamy:
| | ∂u | | 1 | |
∫u |
| dξ = |
| u2 + φ(η) |
| | ∂ξ | | 2 | |
W wyniku, φ(η) jest 'stałą' całkowania, czyli dowolną funkcją zmiennej η. Mamy zatem!
u
2 = ξ
2 + ψ(η)
Czyli wracając do zmiennych (x,y)
u
2 = x
2 + ψ(x+y)
OK. Jako że ten sposób to zupełna improwizacja, trzeba sprawdzić czy rozwiązanie w ogóle
spełnia równanie. Różniczkujemy po x, potem po y:
| | ∂u | | ∂u | | 2x+ψ'(x+y) | |
2u |
| = 2x + ψ'(x+y) |
| = |
| |
| | ∂x | | ∂x | | 2u | |
| | ∂u | | ∂u | | ψ'(x+y) | |
2u |
| = ψ'(x+y) |
| = |
| |
| | ∂y | | ∂y | | 2u | |
i wstawiamy do równania (przy okazji modlimy się żeby rozwiązanie zadziałało...)
| | 2x+ψ'(x+y) | | ψ'(x+y) | | 2x | | x | |
|
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2u | | 2u | | 2u | | u | |
Wygląda na to że działa!
14 lut 21:24
dulcan: Dzięki wielkie za rozwiązanie, ale jak widzę od razu te psi, fi, eta i inne podobne
to jutrzejszy kolos staje się dla mnie czarną magią
14 lut 21:29
Trivial:
Z równaniami cząstkowymi pierwszego rzędu raczej Ci nie pomogę.

Nie mam pojęcia jakie są
sposoby ich rozwiązywania...
14 lut 21:33
dulcan: ok i tak wielkie dzięki za poświęcony czas
14 lut 21:38
AGA: y'+4/x*y=1/x7
9 cze 22:07
AGA: jak to rozwiązać
9 cze 22:08
chichi:
Rozwiąż równanie jednorodne, później uzmiennij stałą i po kłopocie
9 cze 22:29