matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.5.2022
Zadania
Odp.
1
Arturek:
Witam chciałem się zapytać w jaki sposób rozwiązuje się tego typu równanie nieliniowe bo tak naprawdę nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
4
Ola:
Cześć, mam problem z zadaniem
1
Zofija:
Mam takie zadanie z kombinatoryki od pani w szkole.
3
anonim123:
Jak wyznaczyć długości półosi hiperboli współrzędne ognisk mimośród równania kierownic I asymptot jeżeli hiperbola jest przesunięta względem układu współrzędnych
1
anonim123:
1
1
4x
2
−25y
2
=1 jak wyznaczyć półosie tej hiperboli to będzie
i
?
2
5
4
Krei:
Cześć, mam pytanie o studia lub jeśli znacie forum do tego przeznaczone to możecie napisać.
3
~~miks:
na marginesie mojego błęu zapytam mam nierówność logarytmiczną i nie wiem jak tu na forum zapisać logarytm przy podstawie
1
3
1
wladzix:
pomocy!
1
~~miks:
log
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
3
(x+1)>log
U
{1}[3}(2−4x)
2
nervous:
Wykazać, czy zbiór wraz ze zwykłymi działaniami dodawania i mnożenia jest ciałem: ○ zbiór Q+ ∪ {0} = {q ∈ Q | q ≥ 0}
0
kiks:
Wykaż że ln3+
√
2
jest liczbą niewymierną.
0
Iga:
Na pewnej wyspie żyją trzy rodziny. Do każdej z nich należy dwóch synów i dwie córki. Na ile sposobów można zaaranżować sześć małżeństw (kobieta + mężczyzna) pomiędzy tymi
1
Kaśka:
W trójkącie równoramiennym 𝐴𝐵𝐶 o podstawie 𝐴𝐵 dwusieczna kąta 𝐴𝐶𝐵 przecina prostą 𝐴𝐵 w punkcie 𝐷, a dwusieczna kąta 𝐵𝐴𝐶 przecina prostą 𝐵𝐶 w punkcie 𝐸. Wyznacz kąt
2
kuki:
Kwadrat podzielony jest na 9 części, jak pokazano na rysunku. Rysunek może nie być dokładny, ale schemat podziału jest właśnie taki. Wiadomo, że osiem części to kwadraty, a wewnętrzna to