Działania na logarytmach
Ola: Cześć, mam problem z zadaniem
log3√2 (136) − log3√2 (9) =
29 maj 19:24
Szkolniak: | | 1 | |
log3√2( |
| )−log3√2(9)=−log3√2(36)−log3√2(9)= |
| | 36 | |
| | log3(22*34) | |
=−log3√2(36*9)=− |
| = |
| | log3(3√2) | |
| | log3(22)+log3(34) | |
=− |
| = |
| | log3(3)+log3(√2) | |
| | 4(log3(2)+2) | |
=− |
| =−4 |
| | 2+log3(2) | |
29 maj 19:36
Eta:
3
√2=
√18 =18
1/2 i 36*9=324=18
2 =
| | 1 | |
.......= log181/2( |
| ) = log181/2 (18−2) = −4 |
| | 36*9 | |
29 maj 19:36
Eta:
29 maj 19:38
Ola: Już rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc
29 maj 19:46
Ola:
Trapez równoramienny ABCD wpisano w okrąg tak, że dłuższa podstawa jest średnicą tego okręgu.
| | 3 | |
Stosunek obwodu trapezu do sumy długości jego podstaw wynosi |
| . |
| | 2 | |
Oblicz cosinus kąta ostrego trapezu .
8 cze 20:59
Eta:

|AE|=R−b , |EB|=R+b , b<R
z treści zad.
| | 2c+2b+2R | | 3 | | c | | 3 | |
|
| = |
| ⇒ |
| +1= |
| ⇒ R+b=2c |
| | 2b+2R | | 2 | | R+b | | 2 | |
z podob. trójkątów AED i DEB ( kk)
h
2=|AE|*|EB|
h
2=(R−b)*2c / : c
2≠0
| | h | | R−b | |
( |
| )2=2( |
| ) ⇒ sin2α=2cosα |
| | c | | c | |
otrzymamy : cos
2α+2cosα−1=0 Δ=8 i cosα>0
.............................
cosα=
√2−1
==========
8 cze 21:47
Mila:
8 cze 22:19