Równanie nieliniowe
Arturek: Witam chciałem się zapytać w jaki sposób rozwiązuje się tego typu równanie nieliniowe bo tak
naprawdę nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
y*z + λ = 0
x*z + λ = 0
x*y + λ = 0
x + y + z = 3
29 maj 22:19
wredulus_pospolitus:
z pierwszego i drugiego równania wynika, że y = x (lub z = 0) <−−− yz = −λ oraz xz = −λ ⇒
yz = xz
z drugiego i trzeciego równania wynika, że y = z (lub x = 0)
więc mamy: x=y=z −−−> wstawiamy do ostatniego i mamy x=y=z= 1 stąd λ = −1
jeżeli z = 0 ... to λ = 0 ... to x*y = 0 −−> x = 0 lub y = 0
więc ostatecznie mamy takie rozwiązania:
x = 0 ; y = 0 ; z = 3 ; λ = 0
x = 0 ; y = 3 ; z = 0 ; λ = 0
x = 3 ; y = 0 ; z = 0 ; λ = 0
x = 1 ; y = 1 ; z = 1 ; λ = −1
koooniec
29 maj 22:36