Hiperbola
anonim123: Jak wyznaczyć długości półosi hiperboli współrzędne ognisk mimośród równania kierownic
I asymptot jeżeli hiperbola jest przesunięta względem układu współrzędnych
Tak jak w tym przypadku
https://zapodaj.net/47496f1b11241.jpg.html
Jest to podpunkt d)
29 maj 17:27
anonim123: | (x−1)2 | | (y+3)2 | |
| − |
| =1 to jest równanie hiperboli o które mi chodzi |
| 4 | | 9 | |
29 maj 17:29
anonim123: ?
29 maj 20:18
Mila:

S=(1,−3)− środek hiperboli
1) a=2, b=3
c
2=a
2+b
2⇔c
2=13
c=
√13
2)
F
1=(1−
√3,−3), F
2=(1+
√3,−3)
3)
4) Kierownice:
29 maj 21:46
anonim123: a skąd się wzięły te ogniska?
2 cze 10:54
anonim123: a następne podpunkty są ze wzorów czy trochę zmodyfikowane?
2 cze 11:00
□:
1) c=±
√13
| | x2 | | y2 | |
(0,0) środek dla hiperboli |
| − |
| =1 |
| | 4 | | 9 | |
(−
√3,0) i (−
√3.0)
(1,−3) − środek dla danej hiperboli na początku
(0,0) przesunięto o wektor [1,−3]
Ogniska przesuwamy o wektor [1,0] ( w poziomie )
y=−3 oś symetrii
F
1=(−
√3+1,−3)
F
2=(
√3+1,−3)
2 cze 16:48
2 cze 22:27