matematykaszkolna.pl
napisz równanie okręgu o średnicy AB Patryk : wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(−5,−3) i B − (7,1). napisz równanie okręgu o średnicy AB
24 mar 18:35
Godzio: może spróbujesz coś sam zrobić? symetralna to prosta prostopadła do prostej AB ( 1223 ) i prostopadła do niej ( 42 ) środek okręgu to środek odcinka AB ( 1750 ) a promień to odległość SA lub SB jak Ci wygodniej ( 1248 )
24 mar 18:39
Godzio: symetralna to prosta przechodząca przez środek AB i prostopadła do tego odcinka emotka
24 mar 18:40
Patryk : poto do was pisze zebyscie mi pomogli bo ja musze to zaliczyc a za nic ie potrafie tego zrobic wiec jesli nie chesz nie rozwiazuj nie zmuszam
24 mar 18:40
Godzio: ale jak chcesz to zaliczyć skoro sam nic nie robisz ? dałem Ci wszystkie strony które Ci się przydadzą a ty nawet nie kiwniesz palcem żeby coś samemu zrobić
24 mar 18:41
Patryk : potrzebuje tylko to rozwiazac w domu bo dostałem karte pracy z tej strony http://www.wmie.uz.zgora.pl/~aszeleck/ZMNM/podstawowy_5.pdf
24 mar 18:42
R.W.16l: Szczerze − my NIC nie musimy rozwiązywać. To głównie forum, na którym możemy naprowadzać na dobrą drogę, a to że robimy całe zadania to albo nasza dobra wola albo czas wolny Jak się nie ma czasu to można chociaż raz dwa naprowadzić na rozwiązanie. emotka ale ja jestem obiektywny jak by co emotka ps. tu nie chodzi o czas − abyś mnie źle nie zrozumiał My nie tyle co chcemy, ale czulibyśmy się lepiej, gdybyśmy nie musieli robić całych za was prac domowych (lub innych), ale wam pomóc
24 mar 18:44
R.W.16l: zrozumieć
24 mar 18:45
Godzio: dokładnie tak jak mówi kolega emotka
24 mar 18:49
Patryk : też ja nie wymagam tylko prosze o rozwiazanie jesli ktos ma czas rozwiaze i jesli bedzie chciał mi pomóc a jesli nie no to trudno nie rozwiąże i nie bedzie się tym zajmował
24 mar 18:51
Tomek.Noah: Ale Patryk sprobuj sam zrobic na forum i dac do sprawwdzenia lepiej tak dla ciebie bo np nie umiac tego nie tkniesz inne dzialy matematyki my chcemy dobrze
24 mar 18:53
Godzio: A co będzie na maturze ? Teraz matematyka jest obowiązkowa, a takie zadanie jest na poziomie podstawowym. Po co Ci to zaliczenie skoro nie będziesz tego umieć , matury nie zdasz i co wtedy ? Zabierz się lepiej do pracy. prosta AB : −3 = −5a + b 1 = 7a + b − −−−−−−−−−−−−−−−−−− −4 = − 12a
 1 
a =

3 
 5 4 
b = −3 +

= −

3 3 
 1 4 
yAB =

x −

3 3 
Środek AB :
 −5−7 −3 + 1 
S = [

,

] = [ −6 , −1 ]
 2 2 
S(−6,−1)
 1 
Symetralna ma współczynnik a = −3 ( aAB * a = −1 =>

* a = −1 => a = −3 )
 3 
S(−6,−1) => x = −6 , y = −1 a= − 3 y = ax + b => wylicz b i zapisz odpowiedź, mam nadzieję że w przyszłości nie będziesz żałował że sam nie robiłeś zadań
24 mar 18:59