aa
bANsd: Znajdź pierwiastki wielomianu W(x)=x4−(1+i)x3+(3+i)x2+(5−3i)x−5i, wiedząc, że jednym z nich
jest z1=i.
11 gru 09:27
Saizou :
Podziel wielomian W przez dwumian x−i
11 gru 10:10
11 gru 11:36
11 gru 13:06
jc: W=(x−i)(x+1)(x2−2x+5)=(x−i)(x+1)(x−1−2i)(x−1+2i)
11 gru 13:12
Mila:
x4−(1+i)x3+(3+i)x2+(5−3i)x−5i=0
z1=i
1)
(x4−(1+i)x3+(3+i)x2+(5−3i)x−5i):(x−i)=x3−x2+3x+5
−(x4−ix3)
========
−x3+(3+i)x2
−(−x3+ix2)
=========
3x2 +(5−3i)x
− (3x2 − 3ix)
========
5x−5i
−(5x−5i)
=====
0
⇔
x4−(1+i)x3+(3+i)x2+(5−3i)x−5i=(x−i)*(x3−x2+3x+5)
2) p(x)=x3−x2+3x+5
p(1)=1−1+3+5≠0
p(−1)=−1−1−3+5=0
p(x) jest podzielne przez (x+1)
1 −1 3 5 x=−1
1 −2 5 0
p(x)=(x+1)*(x2−2x+5)
3)
w(x)=(x−i)*(x+1)*(x2−2x+5) dokończ sam
11 gru 14:57