zesp
Burczyk: W C[X] wyznaczyć wszystkie pierwiastki V(x)=x6+2x5+2x4+6x+6, wiedząc, że jednym z nich
jest x1=−1+i
10 gru 16:31
ABC:
wielomian o współczynnikach rzeczywistych, czyli drugi pierwiastek x2=−1−i , teraz można
podzielić przez trójmian kwadratowy i zobaczyć co dalej wychodzi
10 gru 16:34
Burczyk: Rozumiem, że współczynniki wielomianu są określone w zbiorze {0,1}?
10 gru 16:52
Mila:
p(x)=(x−(−1+i))*(x−(−1−i))=(x+1−i)*(x+1+i)=(x+1)2−i2=(x+1)2+1
p(x)=x2+2x+2
Coś źle przepisałeś, bo(−1+i) nie jest pierwiastkiem tego wielomianu.
W(x) nie dzieli się przez p(x)
10 gru 16:53
ABC:
źle przepisał , potwierdzam, a o 16:52 pisze coś co świadczy że nie ma wielkiego pojęcia o czym
mowa
10 gru 16:56
Burczyk: Racja, wielomian wygląda inaczej: V(x)=x6+2x5+2x4+3x2+6x+6
Przepraszam najmocniej
10 gru 16:56
ABC:
przy takim jak teraz to nawet pierwiastki niepotrzebne

x
4(x
2+2x+2)+3(x
2+2x+2)=(x
4+3)(x
2+2x+2)
10 gru 17:06
Mila:
Teraz dobrze.
| x6+2x5+2x4+3x2+6x+6 | |
| =x4+3 |
| x2+2x+2 | |
(x
6+2x
5+2x
4+3x
2+6x+6):(x
2+2x+2)=x
4+3
−(x
6+2x
5+2x
4)
=============
0+3x
2+6x+6
−(3x
2+6x+6)
=======================
0
x
6+2x
5+2x
4+3x
2+6x+6=(x
2+2x+2)*(x
4+3)
(x
2+2x+2)*(x
4+3)=0
x=−1+i lub x=−1−i lub x
4+3=0
x
4=−3
x=
4√−3 znajdź teraz 4 rozwiązania, to proste.
10 gru 17:10
Burczyk: Dzięki, mylnie zinterpretowałem C[X]
10 gru 17:17