Funkcje cyklometryczne
trololo: Czy mógłby ktoś wyjaśnić w dokładny sposób jak rozwiązywać tego typu przykłady:
a) arcsin(sin 24/7 pi)
b) arccos(sin 25/7 pi)
3 gru 01:57
3 gru 02:16
trololo: Przykład a rozumiem już. A czy ktoś byłby w stanie wyjaśnić przykład b ?
3 gru 14:46
3 gru 14:51
3 gru 14:52
3 gru 14:56
Mila:
arccos(cosx)=x dla x∊<0,π>
| | 25π | | 11π | | 11π | | π | | 11π | |
sin |
| =sin(2π+ |
| )=sin |
| =cos |
| − |
| = |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 2 | | 7 | |
| | −15π | | 15π | | 15π | | 13π | |
=cos |
| =cos |
| =cos(2π− |
| }=cos |
| |
| | 14 | | 14 | | 14 | | 14 | |
| | 13π | | 13π | |
arcos( cos |
| )= |
| |
| | 14 | | 14 | |
================
3 gru 16:14
trololo: Dzięki wielkie za pomoc !
3 gru 19:20
Mila:
3 gru 19:48