oblicz arccos (sin x)
olek321: oblicz
arccos (sin 165 π)
25 paź 21:10
sushi_gg6397228:
zacznij od środka
25 paź 21:16
olek321: zamieniłem sobie sinusa na cosinusa i mam sin(x)=cos(x−π2) czyli wyszło mi że to jest to
samo co cos 710π... tak to mam w ogóle robić czy inaczej?
25 paź 21:33
sushi_gg6397228:
zeby zamienic, trzeba ustalic w ktorej ćwiartce jest sinus,
tam nie widac co masz w mianowniku
daj U, zamiast u i bedzie czytelny ułamek
25 paź 21:35
olek321: sinus jest w drugiej ćwiartce...
25 paź 21:38
25 paź 21:39
sushi_gg6397228:
ile jest w pierwszym poście sinus ....
25 paź 21:43
25 paź 21:46
sushi_gg6397228:
| 16 | | 1 | | π | |
| π = 3 |
| π = 2 π + 1π+ |
| −> po redukcji o 2π wychodzi 3 ćw |
| 5 | | 5 | | 5 | |
25 paź 21:48
olek321: no tak...
25 paź 21:49
olek321: to co dalej z tym zrobić?
25 paź 21:49
sushi_gg6397228:
| | 3 | | 6 | |
albo liczysz tak jak wcześniej, dla 3ćwiarki zamiane |
| π −.... = |
| π |
| | 2 | | 5 | |
tylko trzeba pamietac o dziedzinie i ZW
25 paź 21:53
olek321: | | 6 | |
czyli mam arccos (sin |
| π) |
| | 5 | |
| | 6 | | 6 | | π | | 7 | |
sin |
| π = cos ( |
| π − |
| ) = cos ( |
| π) |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 10 | |
| | 7 | |
arccos (cos |
| π) − co z tym? |
| | 10 | |
25 paź 22:12
sushi_gg6397228:
po co zamieniałeś na samym początku sinusa na kosinus ?
jezeli wiesz, to ostatnie pytanie jest zbedne
jezeli nie wiesz, to źle
25 paź 22:24
olek321: no to ja już nie wiem...
25 paź 22:28
sushi_gg6397228:
arc cos ( cos y)= y po prostu
25 paź 22:30
25 paź 22:34