Obliczyć arccos(sin(u{32π}{5}))
sw910kkk: Obliczyć arccos(sin(32π5)) (32*pi/5, kiepsko widać w podglądzie)
7 paź 18:14
eba: 1)sin ma okres 2π − wykorzystaj to, aby znaleść przyjazną wartość sin32π5
2)dalej to już z górki
7 paź 18:22
eba: albo zamień odrazu sin na cos i będzie jeszcze szybciej
7 paź 18:25
sw910kkk: ok, wychodzi, −π/10?
7 paź 18:30
eba: sin x = cos(π2−x)
sin 25π = cos(π2−25π) = cos(π (12−25)) = cos π10
7 paź 18:35
Mila:
| | 32π | | 2 | | 2 | | π | | 2 | | π | |
sin( |
| )=sin(3*2π+ |
| π)=sin( |
| π)=cos( |
| − |
| π)=cos( |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | | 5 | | 10 | |
wynik:
7 paź 18:40