trygonometria
salamandra: Czy ktoś wytłumaczyłby mi pojęcia okresu podstawowego, okresu zasadniczego (np. że dla tg i ctg
okres zasadniczy to 180 stopni,
dla sinusa i cosinusa okres zasadniczy to 360 stopni itd)? Przykładowo dlaczego dla sinusa 180
stopni nie jest okresem zasadniczym?
12 wrz 21:03
Zui Ju: Np dla tangensa
α=0o
tgα=0
I cwiartka tgα +(wzrasta )
α= 90o −nieokreslona
II cwiartka tgα (−) wzrasta
α= 180o tgα= 0
Jest to pierwszy okres 1800
III cwiartka tgα (+ wzrasta
α= 270o−−−tgα nieokreslony
IV cwairtka tgα (−) wzrasta
α= 360o tg α= 0
Masz drugi okres 180o
Teraz sobie tak samo zrob dla pozostalych funkcji .
Zobaczysz roznice
12 wrz 21:52
salamandra: To idąc tym tokiem myslenia dla sinusa 180 stopni też powinno być okresem, czyż nie?
12 wrz 21:56
salamandra: Chyba że chodzi o to, że dla tangensa już są ujemne wartości w II ćwiartce, a od trzeciej znowu
rośnie, czyli musi przecinać oś X,
a sinus dopiero od trzeciej ćwiartki jest ujemny i z powrotem od pierwszej (360 stopni) dopiero
rośnie
12 wrz 22:00
Zui Ju: funkcja tangens jest funkcja rosnaca
natomiast y=sinα jest funkcja w zakresie 0o−360o funkcja zarowno roznaca i malejaca .
Dlatego okres zasadniczy i podstawowy dla tej funcji to 3600
Dla tangensa zasadniczy 360o a podstawowy 18oo
12 wrz 22:02
Zui Ju: Patrz na wykresy funkcji y= sin x y= cos x y= tg x y= ctg x
12 wrz 22:08
salamandra: Już patrzyłem, ja nie potrafię pojąć różnicy między okresem zasadniczym, a podstawowym oraz
dlaczego
dla sinusa 180 stopni nie jest okresem skoro tam przyjmuje wartość 0, tak jak dla 0 stopni.
12 wrz 22:12
Pytający:
Okres podstawowy i okres zasadniczy to jedno i to samo.
Przykładowo okresami sinusa są: 4π (720°), 6π (1080°), 20π (3600°), bo dla każdego x∊ℛ:
sin(x) = sin(x+4π)
sin(x) = sin(x+6π)
sin(x) = sin(x+20π)
Natomiast okres podstawowy/zasadniczy to najmniejszy z okresów, czyli dla sinusa jest to 2π
(360°).
π (180°) nie jest okresem sinusa, bo nie zachodzi sin(x) = sin(x+π) dla każdego x∊ℛ.
| | π | | π | |
Spójrz na wykres: 426, przykładowo 1 = sin( |
| ) ≠ sin( |
| +π) = −1. |
| | 2 | | 2 | |
Samo to, że zachodzi sin(0) = sin(π) = sin(2π) = sin(kπ) dla k całkowitego nie wystarczy, aby π
było okresem sinusa.
Pozostałe wykresy:
427
428
429
12 wrz 22:16
Zui Ju: Zeby byl okres 180o to funkcja y= sinx musialaby rosnac od 1800 do 270o a ona wtedy
maleje
tak samo od 270 do 360 musialaby malec a ona rosnie
Zobacz ze y=sin(x) od 0−90 rosnie od 90−180o maleje
Inaczej juz nie potrafie ci wytlumaczyc
12 wrz 22:17
salamandra: Dziękuję bardzo, po powyższych odpowiedziach już zrozumiałem, pozdrawiam
12 wrz 22:26
12 wrz 22:32