funkcja kwadratowa
marchewkaaa: Mam kilka zadan do rozwiazania pomoze ktos?
1.dane sa funkcje kwadratowe:
a) f(x)=12 x2 +x−4 b)f(x)=9x2−12x+4 c)f(x)=
−(x+1)2−5
d)f(x)= −(x−5)(x−1) e)f(x)=7(x+4)2
f)f(x)=−x2+9 g)f(x)=x2+4
Dla kazdej z tej funckcji podaj:
*ZBIÓR WARTOSCI *MAX.PRZEDZIAŁY MONOTONICZNOSCI *PUNKTY WSPÓLNE WYKRESU F.Z OSIAMI UKŁADU
WSPÓLRZEDNYCH *MIEJSCA ZEROWE F. *RÓWNANIE OSI SYMETRI PARABOLI *WSPÓŁRZEDNE WIERZCHOŁKA
PARABOLI
2.Podaj wartośc najmniejsza lub najwieksza nastepujacych funkcji:a)f(x)=−2x2 −4x+6
b)f(x)=2(x−4)2−3 c)f(x)=−2(x−1)(x+3) d)f(x)=−(x+5)2
e)f(x)=x2+7
3.Oblicz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=12 x2 −x+5 w przedziale <−4;2>
4.Wyznacz wszystkie liczby całkowite spełniajace nierównosc x≥4x2
8 lut 18:26
Godzio: do pierwszego odsylam Cię tu:
1959 ,
1483
punkty wspolne z osiami :
z OY
A(0,y)
z OX
B(x,0)
podstaw punkty do wzoru i wylicz punkty przeciecia
w przypadku OX będą to odrazu miejsca zerowe
współrzędne wierzchołka:
| | −Δ | |
q = |
| podstaw i wylicz
|
| | 4a | |
W(p,q)
Oś symetri to prosta o równaniu
x = ... np dla f(x) = x
2 osią symetrii jest x = 0 bo tam jest wierzchołek
miejsca zerowe wylicz z delty:
54
Co do 2 :
1683 masz kilka przykładów z rozwiązaniami probuj
3. To samo co w 2
4.
x≥4x
2
x − 4x
2 ≥ 0
−4x
2 +x ≥ 0
8 lut 18:35
marchewkaaa: ok..dziękuje.a jeszcez takie zadanie z nierownosciami mam...
| | 1 | |
5.Rozwiaz rownania: a) −x2=x+20 b)3x=7x2 c)x2=5 d)2x−(x−3)(x+3)= 12−2(x− |
| )2 |
| | 2 | |
6.Rozwiaz nierownosci:a)(x−7)
2<4 b)x
2≥16 c)x≤9x
2 d)x
2>−5−2x
e)−x
2−9≥6x f)x
2−4x>−1 g)(3x−2)
3>27x
3+36x+46
8 lut 18:51
marchewkaaa: to jak umie ktos rozwiazac 5 i 6
8 lut 19:05
marchewkaaa: ponawiam moje zadanko...umie ktos rozwiazac
8 lut 20:28
marchewkaaa: przypominam sie
9 lut 17:50