Stereometria
danek: Podstawa graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 i 8 kącie między nimi 120.
Graniastosłup przecięto płaszczyzną zawierającą dłuższe przekątne podstawy graniastosłupa.
Przekątna otrzymanego przekroju jest nachylona do podstawy graniastosłupa pod kątem 60 stopni.
Oblicz objętość bryły.
Pomoże ktoś? proszę o pomoc...
12 sty 19:17
danek: jak to zacząć?
12 sty 20:02
danek: ktoś wie? podpowie?
12 sty 20:50
danek:
12 sty 22:01
danek: |AC|=d
wynik który powinien wyjść to V=144√37
12 sty 22:03
danek: ale jak go policzyć? kto do tego dojdzie?
12 sty 22:03
danek: pomoże ktokolwiek?
12 sty 22:18
danek: −−obliczam przekątną |AC|
|AC|2=62+82
|AC|2=36+64
|AC|2=100
|AC|=10
12 sty 22:35
Sabin:
Po pierwsze, kąt 120o jest przy wierzcholku B, stąd też AC nie możesz policzyć z
tw.Pitagorasa, bo w podstawie masz równoległobok a nie kwadrat. AC policz z tw. cosinusów.
V = PpH
Pole podstawy: ∡A ma 60o, dorysuj wysokość i policz ją z sinusa. Będziesz miał wszystko do
pola podstawy.
Wysokość H: Liczysz AC z tw.cosinusów, dalej H=AA' z tg60o (trójkąt ACA'). Masz wszystko do
policzenia objętości.
12 sty 22:47
danek: Dzięki Ci wielkie, teraz chociaż wiem co zrobić
12 sty 22:52
Eta:
Nie ma potrzeby wyznaczać długości h podstawy
bo
Prównoległoboku= a*b*sinα , α −− miara kąta między (a,b)
12 sty 22:53
danek: nie?
12 sty 22:54
Eta:
na P
p masz gotowy wzór , który podałam
12 sty 22:54
danek: czyli Prównoległoboku=6*8sin120 ?
12 sty 22:55
Eta:
Może i tak być

ale łatwiej : kąt ostry ma miarę 60
o
więc P
p= 48*sin60
o
choć wynik będzie taki sam:
| | √3 | |
bo sin120o = sin60o = |
| |
| | 2 | |
12 sty 22:57
danek: P
równoległoboku=48*sin(90+30)
=48*sin30
= 24
zgadza się? czy w ten sposób jest źle?
12 sty 22:59
danek: ale skąd masz pewność że kąt ostry ma 60?
a to nie powinien być kat pomiędzy tymi bokami?
12 sty 23:01
danek: aha już wiem, sorki za nieuwagę
12 sty 23:02
danek: masz rację, zatem
Prówn.=24√3
12 sty 23:03
Eta:
źle
| | √3 | |
bo sin 120o= sin( 90o+30o) = cos30o= |
|
|
| | 2 | |
| | √3 | |
łatwiej zatem: sin120o = sin( 180o−60o) = sin60o= |
| |
| | 2 | |
12 sty 23:06
Eta:
teraz ok

więc po co się męczyć z sinusem 120
o skoro
kat ostry tego równoległoboku ma miarę 60
o
bo miara kąta A + miara kąta B = 180
o
12 sty 23:08
danek:

wysokośc równoległoboku jest równa
h=b*sinα α=60
12 sty 23:12
Eta:
echch

czy nie widzisz na tym rys. ,że P= 6*8*sin60
o = 24
√3
więc nie ma potrzeby wyznaczać "h" ( wynik oczywiście będzie taki sam
12 sty 23:14
danek: no dobra, a teraz tą przekątną podstawy, tak?
|AC|2= 100−2*48*cos120 tak?
12 sty 23:15
Eta:
co zatem otrzymasz po wyznaczeniu "h" ( skoro się tak uparłeś na to h
P= a*h= 6*4
√3= 24
√3
12 sty 23:16
danek: bo jak teraz policzyć wysokość bryły?
12 sty 23:16
danek: no luz

już łapię
12 sty 23:17
Eta:
tak ok

tylko teraz pamietaj ,że cos120
o = cos( 90
o +30
o)=
−sin30o = −
12
podstaw dane i wyznacz IACI
12 sty 23:18
Eta:
po wyznaczeniu IACI
z Δ AC A
'
to H= IACI*tg60
o=......
12 sty 23:20
danek:
|AC|
2= 100−2*48*cos120
| | 1 | |
= 100− 2*48* |
| // dzięki za redukcje  |
| | 2 | |
= 100+ 48
= 148 = 2
√37
|AC| =
√2√37
dobrze? możesz sprawdzić?
12 sty 23:23
Eta:
tak ma być:
IACI2 = 148 => IACI= 2√37
12 sty 23:25
danek: no, dzięki
12 sty 23:25
Eta:
Teraz wyznacz H i V
12 sty 23:27
12 sty 23:30
Eta:
tak

..... ( wynik jak wynik ... czasami wydaje się nam "nieładny"
12 sty 23:32
danek: no tak i tym razem

a słuchaj spojrzałabyś mi na inne zadanka? czy nie masz czasu?
12 sty 23:37
danek: V=24√3*2√111
V=48√9*37
V=144√37 wyszło
12 sty 23:39
Eta:
jakie? napisz
12 sty 23:40
12 sty 23:40
Eta:
Muszą być na już?....... czy mogą być późną nocą
12 sty 23:43
danek: mogą być nocą

a podejmiesz się?

12 sty 23:45
danek: choćby nad ranem
12 sty 23:56
12 sty 23:57
danek: no to super
12 sty 23:59
Godzio: dobra 2 skończone teraz pierwsze robie
13 sty 00:05
Godzio: mam tylko jedno pytanie co to jest kąt dwuścienny ?
13 sty 00:11
danek: dwuścienny jest zaznaczony α, to kąt pomiędzy ścianami bocznymi
13 sty 00:14
13 sty 04:43