Stereometria
danek: Kąt dwuścienny między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest
równy 120 stopni. Wyznacz stosunek krawędzi bocznej do krawędzi podstawy ostrosłupa.
Pomoże ktoś? proszę o pomoc...
12 sty 18:56
danek: wiecie co z tym zrobić?
12 sty 20:02
danek: ktoś wie? podpowie?
12 sty 20:50
danek:

α=120 stopni
β=U[1]{2}α=60 stopni
12 sty 21:24
danek: za to zadanko jest aż 7 punktów... pomoże ktoś?
12 sty 21:40
danek: | | b | | √3 | |
a wynik powinien wyjść |
| = |
| |
| | a | | 2 | |
12 sty 21:43
danek: dwuścienny jest zaznaczony α
13 sty 00:13
danek: to kąt pomiędzy ścianami bocznymi
13 sty 00:14
Godzio:
wiem co to już jest, a może ma jakieś zależności że dzili b na 2 równe części alebo pada pod
kątem prostym na "b" bo tak to nie zabardzo moge obliczyć można tylko wywnioskować że
h
√6 = a
13 sty 00:29
danek: no nie, powiem Ci że nie dzieli w żaden sposób b na pewno
13 sty 00:32
danek: ale widzę że możemy tutaj zrobić TW.COS

i od tego zacząć
13 sty 00:33
danek:

możena tak z tego zrobić żczy to będzie złe?
13 sty 00:38
Godzio:
niestety jeszcze nie przerabiałem twierdzenia cosinusów także w tym zadaniu chyba Ci nie pomoge
ale na pewno ktoś to zrobi

ja już lece spać
13 sty 00:40
danek: aha

no dzięki Ci wielkie za pomoc w każdym razie, dobrej nocy
13 sty 00:41
danek: w podstawie jest kwasrat zatem przekątna ma a√2
13 sty 00:45
danek:

c jest tutaj przekątną podstawy (kwadrat) i jest równa a
√2
teraz wykorzystuje TWIERDZENIE COSINUSÓW
(a
√2)
2=x
2+x
2−2*x*x*cos120
◯
2a
2=2x
2−2x
2(cos(90+30)
=2x
2−2x
2(−sin30)
2a
2=3x
2
13 sty 01:02
danek: ale co teraz? żeby wyznaczyć b? jaki układ równań?
13 sty 01:04
Bogdan:
| | | | √3 | | a√2 | |
| = sin60o ⇒ |
| = |
| ⇒ w = |
| |
| w | | w | | 2 | | √3 | |
k =
√b2 − (a / 2)2
| 1 | | 1 | | b | | k | |
| bw = |
| ak ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| 2 | | 2 | | a | | w | |
po obustronnym podniesieniu do kwadratu i uproszczeniu otrzymujemy:
| 2 | | a2 | | b2 | | a2 | | b2 | | 3 | |
| b2 = b2 − |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | a2 | | 4 | |
13 sty 01:38
13 sty 01:44