rozwiaz rownanie
masticgum: Rozwiąż równanie:
3x3−x2−x−1=0
11 lis 17:02
zombi: Popatrz na wyraz wolny, czy któryś z jego dzielników (liczby −1) nie jest, aby rozwiązaniem
tego równania?
11 lis 17:06
masticgum: Czyli tak na czuja robić? Nie da się tego jakoś zgrupować?
11 lis 17:08
zombi: Oczywiście, że się da. Pytanie czy widać jak ma to wyglądać gołym okiem.
3x3 − x2 − x − 1 = (x3−x2) + (x3−x) + (x3−1) = x2(x−1) + x(x2−1) + (x−1)(x2+x+1) =
= (x−1)x2 + (x−1)[(x+1)x] + (x−1)[x2+x+1] = ... wyciągnij (x−1)
11 lis 17:42
11 lis 17:43
12 lis 05:13
12 lis 05:29
Kacper:
Mogę prosić o autora i tytuł podanej książki ?
12 lis 09:19
Krzysiek: Wacław Sierpiński Zasady algebry wyzszsej .
12 lis 09:49
12 lis 10:26