całka
Magik: | | xearctgx | |
Obliczyć całkę |
| . Próbowałem tak: |
| | √(1+x2)3 | |
| | 1 | |
u' = |
| v = earctgx |
| | √(1+x2)3 | |
| | −1 | | 1 | |
u= |
| v' = |
| earctgx |
| | √1+x2 | | 1+x2 | |
12 lut 01:08
Magik: zabrakło znaku "∫" i "dx"
12 lut 01:09
Magik:
12 lut 10:23
J:
start dobry , tylko popraw u'
12 lut 10:29
12 lut 10:31
J:
tak
12 lut 10:31
Magik: jak dalej to rozbić na części
| | earctgx | | earctgx | |
− |
| + ∫ |
| |
| | √1+x2 | | √(1+x2)3 | |
12 lut 11:51
Magik: dx na koncu
12 lut 11:51
Magik: ?
12 lut 11:57
Dawid: tak
12 lut 12:01
Magik: | | earctgx | |
ale chodzi o tą całkę ∫ |
| jak ją rozbić |
| | √(1+x2)3 | |
12 lut 12:22
Magik:
12 lut 12:36
Dawid: Za pewne znowu przez części
12 lut 12:42
Magik: no tylko mam problem
12 lut 12:57
Dawid: jaki ?
12 lut 13:01
Magik: jak rozbić przez części dalej
12 lut 13:02
Dawid: Podobnie jak powyżej
12 lut 13:04
Magik: możesz pokazać?
12 lut 13:05
Dawid: Ja sie zastanawiam czy dobrze jest policzona pochodna u'
12 lut 13:13
Magik: bo?
12 lut 13:17
Magik:
12 lut 13:41
Magik:
12 lut 22:13
Magik: pomoże ktoś?
12 lut 22:28
Magik:
12 lut 22:35
Magik:
12 lut 22:51
Magik: Muzykowi nie pomożecie?
12 lut 23:06
ZKS:
| | xearctg(x) | |
J = ∫ |
| dx |
| | √(x2 + 1)3 | |
x = tg(u)
dx = [tg
2(u) + 1]du
| | tg(u)eu | |
= ∫ |
| du = ∫ tg(u)eucos(u)du = ∫ sin(u)eudu = |
| | √tg2(u) + 1 | |
| 1 | |
| eu[sin(u) − cos(u)] + C = |
| 2 | |
| | 1 | | x | | 1 | |
= |
| earctg(x)[ |
| − |
| ) + C = |
| | 2 | | √x2 + 1 | | √x2 + 1 | |
| | x − 1 | |
= earctg(x) * |
| + C |
| | 2√x2 + 1 | |
12 lut 23:18
kyrtap: ZKS analizuję
12 lut 23:27
ZKS:
Znaczy, że mnie sprawdzasz.
12 lut 23:31
ZKS:
Jak coś będzie niejasne napisz.
12 lut 23:39
kyrtap: ZKS szacun , ja jestem z tego słaby
13 lut 00:36
kyrtap: ZKS a gdzie zgubiłeś potęgę 3 w mianowniku
13 lut 00:43
ZKS:
Rozpiszę bardziej żeby było jasne
kyrtap.
| | xearctg(x) | |
∫ |
| dx |
| | √(x2 + 1)3 | |
x = tg(u)
dx = [tg
2(u) + 1]du
| | tg(u)eu[tg2(u) + 1] | |
∫ |
| du |
| | (tg2(u) + 1)3/2 | |
| | 3 | | 1 | |
Podczas dzielenia wykładniki odejmujemy 1 − |
| = − |
| , więc mamy |
| | 2 | | 2 | |
| | tg(u)eu | |
∫ |
| du. |
| | √tg2(u) + 1 | |
Dalej już jasne?
13 lut 10:31
kyrtap: teraz wszystko jasne, jeżeli ZKS są arcusy tutaj warto korzystać z definicji aby zastąpić x
stojące w całce
13 lut 18:57
ZKS:
Wiesz rozwiązując dużo całek w pewnym momencie będziesz widział jakie podstawienie najlepiej
zadziała do odpowiedniego przykładu, albo jaką metodą rozwiązać. Jedne z najlepszych podstawień
jest właśnie x = tg(u).
Rozwiąż całkę
13 lut 19:13
kyrtap: czekaj tylko spiszę do zeszyciku ten twój sposób
13 lut 19:28
Dawid: A od czego to zależy czy kiedy robi te podstawienie x=tg(u) ?
13 lut 19:32
ZKS:
Wyżej napisałem, że to przychodzi z czasem. Rozwiążesz więcej całek to będziesz wiedział
jaka metoda najlepiej zadziała w danej całce.
Najlepiej takie podstawienie działa kiedy mamy x
2 + 1 bądź
√x2 + 1.
13 lut 19:35
kyrtap: ZKS mogę Cię o coś prosić jeszcze?
13 lut 19:48
Dawid: a skąd te dx=tg2u+1 du ?
13 lut 19:49
kyrtap: Dawid z podstawiania , taka metoda jest
13 lut 19:50
Dawid: No tak ale liczyło się pochodną zawsze więc jak mieliśmy np:
t=2x
dt=2dx
| | 1 | |
a pochodna tg(u) to |
| |
| | cos2x | |
13 lut 19:53
ZKS:
| 1 | | sin2(x) + cos2(x) | | sin2(x) | |
| = |
| = |
| + 1 = tg2(x) + 1 |
| cos2(x) | | cos2(x) | | cos2(x) | |
13 lut 19:56
ZKS:
O co chodzi kyrtap o ile będę mógł pomóc?
13 lut 19:57
kyrtap: | 1 | | sin2x + cos2x | | sin2x | | cos2x | |
| = |
| = |
| + |
| = tg2x + 1 |
| cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
13 lut 19:57
Dawid: Oo to już wszystko wiadomo, dziękuje bardzo
13 lut 19:57
kyrtap: jak masz całkę ∫sin(u)eudu to dalej już przez części ją obliczasz?
13 lut 19:58
ZKS:
Tak. Kiedyś
Trivial wyprowadzał nawet wzór na tego typu całki przez części.
Jak uda mi się znaleźć to Ci podeśle link.
Kiedyś magister mi nie uznał zadania kiedy trzeba było napisać pochodną z tangensa to napisałem
| | 1 | |
właśnie tg2(x) + 1, a on mi mówi, że raczej |
| nawet mu to rozpisałem a on dalej |
| | cos2(x) | |
swoje.
13 lut 20:04
13 lut 20:06
13 lut 20:09
Dawid: To nie tej link
13 lut 20:10
ZKS:
Właśnie o to chodzi.

Dzięki
Trivial przyda się im.
13 lut 20:11
13 lut 20:11
kyrtap: u[tg2(u) + 1] − tg(u) + C skąd się to wzięło
13 lut 20:11
13 lut 20:11
ZKS:
To jest rozwiązanie całki przez części.
I = ∫ 2utg(u)[tg2(u) + 1]du
∫ 2utg(u)[tg(u)]'du = 2utg2(u) − 2 ∫ tg2(u)du − ∫ 2utg(u)[tg2(u) + 1]du
I = 2utg2(u) − 2 ∫ tg2(u)du − I
2I = 2utg2(u) − 2 ∫ tg2(u)du
I = utg2(u) − ∫ tg2(u)du = utg2(u) − ∫ [tg2(u) + 1]du + ∫ du =
utg2(u) − tg(u) + u + C
13 lut 20:19
ZKS:
Pisz jak coś będzie nie jasne postaram się dalej wytłumaczyć.
13 lut 20:20
kyrtap: dzięki ZKS za wyrozumiałość
13 lut 20:22
ZKS:
Żaden problem.
13 lut 20:29