całka
Monila: ∫ x3sinx dx
4 lut 18:05
daras: części ?
4 lut 18:07
Monila: jak ?
4 lut 18:10
Monila: zapętlam się jak robię przez części
4 lut 18:10
MQ: x3=u, sinx=v'
4 lut 18:11
Monila: = −x3cosx + ∫ 3x2cosx
4 lut 18:14
Monila: i mam tak w kółko robić ?
4 lut 18:14
MQ: No, a teraz 3x2=u i cosx=v'
4 lut 18:15
Monila: ale mi tu kosmos wyszedł
4 lut 18:17
Monila: dzięki
4 lut 18:17
zawodus: Dobrze że nie masz ∫x
9sinx dx
4 lut 18:18
Monila: teraz jak już wiem jak to rozwiązać to dla mnie pikuś w porównaniu z niektórymi całkami..
4 lut 20:16
Trivial:
Jak zawsze polecam "szybkie" całkowanie przez części, które sprawdza się doskonale przy
liczeniu całek tego typu. W kolumnie pierwszej liczone są "minus pochodne", w kolumnie drugiej
− całki. Na koniec mnożymy je na skos (↘) i sumujemy − od razu mamy wynik.
x3 sin(x)
−3x2 −cos(x)
6x −sin(x)
−6 cos(x)
0 sin(x)
∫x3sin(x)dx = (−x3+6x)cosx + (3x2−6)sinx + c.
5 lut 01:05
Nikki: czemu −6? pochodna z 6x to chyba po prostu 6?
5 lut 06:03
daras: to jest dopiero KOSMOS
5 lut 10:35
ZKS:
Trivial super sposób jak Ty na to wpadłeś.

Gratuluję pomysłu.
5 lut 10:50
Trivial:
Nikki, w pierwszej kolumnie liczone są "minus pochodne".
ZKS, nie musiałem "wpadać". Na ćwiczeniach mieliśmy różne triki − w tym ten.
5 lut 16:49
Dawid: A jak mnożymy to na skos co z czym ?
12 lut 20:55
Dawid: i czemu tam jest −x3?
12 lut 21:29
ZKS:
x3 * [−cos(x)] + 6x * cos(x) = (−x3 + 6x)cos(x)
Na skos ↘ czyli x3 z −cos(x) dalej −3x2 z −sin(x) następnie 6x z cos(x) i tak dalej.
13 lut 00:08
Dawid: Oki dziękuje bardzo i to stosujemy tylko do całek takiego typu ? x3cosx, x2sinx, x2tg2x
itp?
13 lut 11:51
Dziadek Mróz:
∫udv = uv − ∫vdu
| | ⎧ | u = x3 dv = sin(x)dx | |
| ∫x3sin(x)dx = | ⎩ | du = 3x2dx v = −cos(x) | =
|
| | ⎧ | u = x2 dv = cos(x)dx | |
| = −x3cos(x) + 3∫x2cos(x)dx = | ⎩ | du = 2xdx v = sin(x) | =
|
| | ⎧ | u = x dv = sin(x)dx | |
| = −x3cos(x) + 3(x2sin(x) − 2∫xsin(x)dx) = | ⎩ | du = 1 v = −cos(x)dx | =
|
= −x
3cos(x) + 3(x
2sin(x) − 2(−xcos(x) + ∫cos(x)dx)) =
= −x
3cos(x) + 3(x
2sin(x) − 2(−xcos(x) + sin(x))) =
= −x
3cos(x) + 3(x
2sin(x) + 2xcos(x) − 2sin(x)) =
= −x
3cos(x) + 3x
2sin(x) + 6xcos(x) − 6sin(x) =
= 3sin(x)(x
2 − 2) + xcos(x)(6 − x
2)
13 lut 12:14
Dawid: Przez części trochę jest liczenia
13 lut 12:20
Dziadek Mróz:
Podstawienie nie wchodzi w grę
13 lut 12:44
13 lut 12:45
Dawid: No tak ale można tak jak napisał to @Trivial
13 lut 12:53
Dziadek Mróz:
Przecie Trival przez części liczył
13 lut 13:02
Dawid: Ale szybciej
13 lut 13:05