całka
kyrtap: Obliczyć całkę:
∫arctg
√x dx
Proponowane rozwiązanie:
| | x | | (1+x)−1 | |
∫arctg√x dx = xarctg√x − ∫ |
| dx = xarctg√x − |
| dx = |
| | 2√x(1+x) | | 2√x(1+x) | |
| | 1 | | 1 | | d(√x) | |
xarctg√x− ∫( |
| − |
| )dx = xarctg√x − √x + ∫ |
| = |
| | 2√x | | 2√x(1+x) | | 1+x | |
xarctg
√x −
√x +arctg
√x + C
Rozumiem rozwiązanie, jest może jakieś inne ?
11 lut 18:25
Braun:
u=arctg√x v'=1
u'=.... v=x
11 lut 18:32
kyrtap: no ja czaję że tak zrobili tylko czy inaczej można to rozpisać
11 lut 18:33
Braun:
Nie ma innego rozwiązania, nie wiem gdzie Ty trudność widzisz ? Zwykła całka przez części.
11 lut 18:34
kyrtap: przecież piszę że rozumiem rozwiązanie pytam czy jest inny sposób
11 lut 18:35
Braun:
A ja odpowiadam, że nie ma.
11 lut 18:36
Dawid: Nie ma innej metody
11 lut 18:37
ZKS:
Może coś takiego?
√x = tg(u)
∫ 2u * tg(u)[tg
2(u) + 1]du = u[tg
2(u) + 1] − tg(u) + C = arctg(
√x)[x + 1] −
√x + C
11 lut 18:46
kyrtap: dzięki
11 lut 19:35
ZKS:
No problem.
11 lut 19:52